UPDATE 100 de tramvaie noi în București: Curtea de Apel a respins toate plângerile. Oferta turcilor de la Durmazlar trebuie reevaluată

Curtea de Apel București a respins miercuri, 24 iunie, toate plângerile formulate în dosarul privind achiziția a 100 de tramvaie noi în Capitală. Mai exact, a fost respinsă cererea Astra Vagoane Călători de a primi acces la dosar, dar și apărarea Primăriei Capitalei, astfel că oferta declarată inițial câștigătoare, a turcilor de la Durmazlar, trebuie reevaluată.
Anemona Andone - joi, 25 iun. 2020, 10:18
UPDATE 100 de tramvaie noi în București: Curtea de Apel a respins toate plângerile. Oferta turcilor de la Durmazlar trebuie reevaluată

„Respinge cererea de acordare a accesului la dosar. Respinge plângerile, ca neîntemeiate”, se arată în decizia definitivă, pronunțată pe 24 iunie de către Curtea de Apel București.

Referitor la procedura de achiziție a 100 de tramvaie, Curtea de Apel a respins plângerea societății Astra Arad, precum și apărările Municipalității în această cauză, ne-au explicat reprezentanții Primăriei Capitalei.

„Se așteaptă și motivarea pentru a afla instrucțiunile dispuse de instanță. Între timp, Primăria Capitalei va constitui de urgență comisia de evaluare, având în vedere că s-a menținut soluția pronunțată de CNSC, prin care s-a dispus reluarea procedurii de la un anumit punct, impunându-se reevaluarea anumitor aspecte. Vom reveni cu amănunte după comunicarea motivării Curții de Apel”, au adăugat reprezentanții PMB.

Potrivit lor, pentru Primăria Capitalei principala urgență este semnarea contractului de achiziție a celor 100 de tramvaie cu ofertantul care va fi declarat câștigător în urma respectării celor dispuse de instanțe, pentru a putea fi utilizate fondurile europene acordate pentru acest proiect.

La rândul lor, reprezentanții Astra Vagoane Călători ne-au explicat că trebuie aplicată decizia CNSC și că așteaptă motivarea deciziei Curții de Apel pentru a exprima opinii.

UPDATE 19:30

Ulterior, reprezentanții Astra Vagoane Călători au revenit cu clarificări într-un comunicat de presă, pe care îl redăm integral mai jos:

„Primăria Municipiului București s-a grăbit să comunice public că ar fi obținut o victorie la Curtea de Apel București în litigiul de contestare a rezultatului licitației pentru achiziția a 100 de tramvaie pentru București. În comunicatul PMB se arată că Astra Vagoane Călători ar fi pierdut în plângerea împotriva deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestației. Pentru corecta informare a opiniei publice, se impun următoarele clarificări:

1. Municipiul București este partea care a contestat legalitatea și temeinicia deciziei CNSC, susținând că rezultatul licitației care desemna firma turcească Durmazlar câștigătoare ar fi fost legal. Plângerea autorității a fost respinsă de Curtea de Apel București. Mai mult, Curtea de Apel a respins și o a doua plângere a autorității, formulată împotriva unei încheieri a CNSC prin care Consiliul respinsese o cere de lămurire a dispozitivului deciziei sale. Municipiul București pretindea că nu înțelege că în reevaluare va trebui să analizeze numai oferta Durmazlar, pe care potrivit Consiliului, trebuie să o respingă ca neconformă și inacceptabilă.
2. Astra a formulat plângere împotriva deciziei CNSC, arătând că decizia Consiliului ar fi trebuit să rețină un motiv suplimentar de neconformitate a ofertei Durmazlar, anume nedovedirea experienței similare. Și această plângere a fost respinsă.

Așadar, ca urmare a soluției Curții de Apel București, Municipiul București este în situația de a pune în executare decizia CNSC și de a descalifica oferta Durmazlar pentru că: (i) nu a prezentat certificat de omologare tehnică a modelului de tramvai ofertat; (ii) a ofertat un prototip, respectiv un model de tramvai care nu a circulat pe străzile vreunui oraș european; (iii) și-a completat în mod nelegal oferta.”

 

Citește și Tramvaie noi în Bucureşti: a fost admisă parţial contestaţia Astra Vagoane Călători la licitaţia câştigată de turcii de la Durmazlar

Amintim că la licitaţia pentru cele 100 de tramvaie noi, Primăria Capitalei a declarat câştigătoare oferta turcilor de la Durmazlar, care s-a situat pe primul loc cu un punctaj de 99,61 puncte. Ulterior, celălalt competitor a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Pe 11 decembrie, CNSC a admis parțial contestația, obligând Primăria Capitalei să reevalueze oferta declarată câștigătoare.

La licitaţia PMB pentru 100 de tramvaie au depus oferte până pe 15 martie 2019 turcii de la Durmazlar şi asocierea româno – chineză Astra Vagoane Călători – CRRC Sifang.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat pe 11 decembrie 2018 anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA (180 milioane de euro).

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Pe lângă cele 100 de tramvaie de 36 de metri lungime cumpărate de Primăria Capitalei, Societatea de Transport Bucureşti (STB) mai cumpără 40 de tramvaie noi de 18 metri lungime.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...