14 bănci au împrumutat 6 mld. lei de la BNR. Cererea a atins un record, 24,3 mld. lei

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 14 bănci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 milioane de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a atins cel mai înalt nivel înregistrat pentru acest tip de operaţiuni, de 24,3 miliarde lei.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 13:00
14 bănci au împrumutat 6 mld. lei de la BNR. Cererea a atins un record, 24,3 mld. lei

Banca centrală a plafonat pentru a şasea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, însă limita a fost sabilită luni la 6 miliarde lei, de la 4 miliarde lei în ultimele două săptămâni.

Sumele licitate luni de bănci au atins cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit statisticilor BNR, care oferă date din anul 2001.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate şi băncilor comerciale preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

Trezoreria statului au panificat pentru luni o licitaţie pentru certificate cu scadenţa la un an, prin care vrea să atragă 800 milioane lei.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 5,26% – 5,76% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, similare cu cele de vineri.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...