15.000 de apartamente finalizate în suburbiile României în 2016, cele mai multe în Bucureşti şi Cluj-Napoca

Mai mult de jumătate dintre locuinţele construite anul trecut se află la marginea marilor oraşe, arată un studiu Coldwell Banker, realizat pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acolo, terenurile sunt mai ieftine, iar dezvoltatorii au construit locuinţe la preţuri mai mici. Principala problemă însă, rămâne infrastructura. 
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 10:11
15.000 de apartamente finalizate în suburbiile României în 2016, cele mai multe în Bucureşti şi Cluj-Napoca

Mai mult de jumătate din cele 27.000 de locuinţe finalizate anul trecut pe cele mai importante pieţe – Bucureşti, Braşov, Contanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Timişoara sunt în localităţile aflate la marinea oraşelor, arată studiul citat.   

Din cele 27.273 de locuințe finalizate anul trecut, doar 12.417, sunt amplasate în interiorul orașelor, iar 14.856 sunt amplasate în localitățile limitrofe.

Discrepanța dintre numărul de locuințe finalizate în marile orașe și cele din localitățile limitrofe a fost vizibilă și în perioada 2013 – 2015 și se va menține și în acest an, deși numărul de locuințe livrate în interiorul orașelor este în continuă creștere, în contextul dezvoltării segmentului middle – market.

”Dezvoltarea localităților limitrofe marilor orașe s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existența unor parcele mari de teren, la prețuri semnificativ mai reduse față de cele din interiorul orașelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuințe pretabile acestei cereri. Deși unii dezvoltatori au construit adevărate mini-orașe în localitățile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principala provocare a dezvoltării limitrofe din România”, comentează Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker România.

Care sunt suburbiile României 

Zonele de vest (Chiajna – Roșu) și de sud (Popești – Leordeni și Bragadiru) ale Bucureștiului au atras cele mai multe livrări de locuințe dintre localitățile limitrofe Capitalei, fiind urmate de zona de est (Dobroești și Pantelimon).

În Giroc și Dumbrăvița, localități amplasate în imediata apropiere a Timișoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuințe comparativ cu cele din interiorul orașului.

Șelimbăr și Cisnădie au atras un număr similar de livrări cu cel din Sibiu.

O altă localitate care a cunoscut o dezvoltare semnificativă este Florești, în imediata apropiere de Cluj – Napoca. Astfel, în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuințe în Florești, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca.

În Constanța au fost finalizate anul trecut 1.445 de locuințe, cu puțin peste 100 comparativ cu numărul locuințelor livrate în localitățile amplasate în imediata apropiere a orașului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate.

Și în cazul Iașiului, localitățile limitrofe au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul orașului, cea mai dezvoltată localitate limitrofă fiind Miroslava, cu 960 de locuințe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1.500 în interiorul orașului.

Brașovul este singurul oraș din cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România unde numărul de locuințe finalizate în oraș este net mai ridicat comparativ cu cel din localitățile limitrofe: aproximativ 1.300 comparativ cu 163 în împrejurimi, Sînpetru fiind cea mai dezvoltată localitate limitrofă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...