16 martie e termenul-limită pentru implementarea directivei privind întârzierea plăţilor

16 martie 2013 este data până la care statele membre sunt obligate să integreze în legislațiile naționale textul revizuit al directivei privind întârzierea efectuării plăților, conform căreia autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează, în termen de 30 de zile calendaristice sau, în cazuri excepționale, în termen de 60 de zile, aminteşte Comisia Europeană.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 15:10
16 martie e termenul-limită pentru implementarea directivei privind întârzierea plăţilor

În fiecare zi, în Europa falimentează zeci de întreprinderi mici și mijlocii, întrucât facturile pe care le emit nu sunt plătite. Drept urmare, dispar locuri de muncă și rămân neexploatate oportunități de afaceri, iar revenirea la creștere economică este amânată, spun oficialii CE. În acest context, tocmai ca să pună capăt practicilor de întârziere a plăților, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.
   
Directiva europeană privind întârzierea efectuării plăţilor spune că autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile calendaristice.

Potrivit Directivei, întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat alte condiții și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.
Totodată, întreprinderile au dreptul să solicite dobânzi pentru plățile întârziate și pot obține automat o sumă minimă fixă de 40 euro cu titlu de compensație, pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensații pentru toate costurile de recuperare restante.

Mai mult, întreprinderile pot contesta mai ușor în instanțele naționale clauzele și practicile vădit injuste, potrivit Directivei privind întârzierea plăţilor.

Rata statutară a dobânzii pentru plățile întârziate crește la cel puțin 8 puncte procentuale peste dobânda de referință a Băncii Centrale Europene iar autoritățile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru plăți întârziate sub acest prag, potrivit Directivei.

Directiva obligă statele membre să publice ratele dobânzii pentru plățile întârziate astfel încât toate părțile implicate să fie informate.
Statele membre pot continua să mențină sau să pună în aplicare legi și reglementări care sunt mai oportune creditorului decât dispozițiile directivei.

Măsurile reglementate prin Directivă sunt însă opționale pentru întreprinderi. În anumite cazuri, întreprinderile vor să prelungească termenul de plată cu câteva zile sau săptămâni ca să păstreze relații comerciale bune cu un anumiţi clienţi.
Noile măsuri reglementate prin Directivă sunt însă obligatorii pentru autoritățile publice.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...