Doi din cinci angajatori vor face concedieri în producţie, în următorii doi – trei ani, din cauza robotizării – studiu ManpowerGroup

Doi din cinci angajatori români cred că în următorii doi-trei ani vor face reduceri de personal în producţie, ca urmare a automatizării muncii, arată studiul "Revoluţia Competenţelor 2.0", realizat de ManpowerGroup. Ţara noastră este una dintre puţinele din lume în care transformarea digitală a companiilor va avea un uşor impact negativ pe termen scurt, mai arată studiul.
Economica.net - mar, 24 apr. 2018, 11:42
Doi din cinci angajatori vor face concedieri în producţie, în următorii doi –  trei ani, din cauza robotizării – studiu ManpowerGroup

17% dintre angajatorii români sunt de părere că robotizarea îi va determina să-şi scadă numărul total de angajaţi în următorii doi – trei ani, şi doar 14% consideră că-şi vor mări numărul de angajați în urma automatizării, impactul net per ansamblu fiind unul uşor negativ, arată studiul „Revoluţia Competenţelor 2.0”, realizat de ManpowerGroup.

Automatizarea va avea efecte diferite asupra funcţiilor și departamentelor din organizaţii. Din punct de vedere al funcţiilor, cele mai vulnerabile la automatizarea muncii vor fi cele care vizează activități de rutină şi cu valoare adăugată redusă pentru clienții companiei.

Mai mult de 1 din 3 angajatori (36%) se așteaptă să-și crească numărul de salariaţi din producție, însă alți 2 din 5 angajatori (41%) cred că în următorii doi-trei ani vor face reduceri de personal în producţie, din cauza automatizării muncii. 

Doar 5% dintre angajatorii români chestionați consideră că-și vor crește echipa din departamentul administrativ și de suport, iar 14% dintre angajatori anticipează scăderi ale numărului de salariaţi din acest departament, ca urmare a robotizării.

Spre comparaţie, doar 1% dintre angajatori prevăd creșteri ale numărului de salariaţi din departamentul de Resurse Umane, ca urmare a automatizării, în vreme ce 5% dintre angajatori preconizează că-și vor scădea echipele de HR ca rezultat al automatizării.

În schimb, transformarea digitală a organizațiilor va necesita competențe de IT, prin urmare 11% dintre angajatori preconizează că-și vor mări departamentele de IT, și numai 2% anticipează o micșorare a acestora, impactul net fiind pozitiv, de 9%.

Robotizarea şi digitalizara muncii produce transformări profunde și asupra competențelor căutate de angajatori la candidaţi, se mai arată în raportul ManpowerGroup.

Per ansamblu, abilităţile pe care angajatorii români le prețuiesc cel mai mult la candidaţi sunt colaborarea, organizarea muncii și orientarea spre rezolvarea problemelor, pe care le consideră însă destul de rar întâlnite la aceştia.

Raportul ManpowerGroup subliniază că automatizarea şi digitalizarea muncii va fi benefică pentru cei care au competențele necesare și căutate pe piaţă, însă va ridica probleme pentru cei ce au competențe depășite sau disponibile pe scară largă, în contextul în care automatizarea va influența nu atât dispariția anumitor posturi, cât schimbarea conținutului de activități și competențe necesare pentru acestea.

automatizare munca

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...