18 angajaţi ai Oltchim au rămas în greva foamei, doi s-au retras din motive medicale

Un număr de 18 angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea, între care şi o femeie, au rămas în greva foamei, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce două persoane s-au retras din motive medicale, protestatarii fiiind supravegheaţi de către medicii dispensarului de pe platforma chimică.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 21:12
18 angajaţi ai Oltchim au rămas în greva foamei, doi s-au retras din motive medicale

Potrivit preşedintelui Sindicatului „Victoria” din Oltchim, Corneliu Cernev, doi dintre greviştii foamei au renunţat la această formă de protest după ce medicii le-au comunicat că mai multe ore de nealimentare le-ar pune viaţa în pericol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este vorba despre doi bărbaţi, cărora doctorii le-au interzis să rămână în greva foamei, astfel că aceştia au renunţat, deci în prezent nu mai sunt 20 în această formă de protest, ci 18, dar mâine (n.r. – miercuri) ar putea intra alţi şase-şapte care şi-au dat acordul astăzi. Cei 18, între care şi o femeie, vor rămâne peste noapte la Dispensarul Oltchim, sub supravegherea medicilor. Au fost văzuţi şi de către cei de la DSP Vâlcea şi de la Ambulanţă, deocamdată starea lor de sănătate este stabilă”, a declarat Corneliu Cernev.

Liderul sindical a mai precizat că marţi seară greviştii foamei s-au întâlnit cu reprezentanţii conducerii Oltchim, cărora le-au înmânat un document cu mai multe revendicări.

„Am cerut asigurarea pentru o funcţionare minimală a combinatului a 42 meagawaţi pe oră şi 140 de tone pe zi de propilenă, cotă de electricitate şi cantitate de materie primă fără de care nu putem funcţiona, asigurarea acordării unui avans şi a unei lichidări în fiecare lună, fixându-se pentru 15 februarie plata unei lichidări, pe 28 februarie un avans, iar pe 15 martie o altă lichidare. Am solicitat dovezi concrete că va fi asigurat capitalul de lucru, am cerut ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să ne prezinte rezultatul discuţiilor de la Bruxelles, am mai cerut ca în cazul restructurărilor de personal, dacă acestea vor fi totuşi realizate, să se respecte Contractul Colectiv de Muncă privind acordarea salariilor compensatorii, respectiv acordarea a 6, 12 şi 18 astfel de salarii, în funcţie de vechime, şi am mai cerut să ni se spună verde în faţă ce s-a hotărât cu petrochimia de la Piteşti, respectiv dacă această Divizie Petrochimică de la Bradu va fi păstrată sau nu în cadrul Oltchim. Aşteptăm un răspuns la toate aceste revendicări”, a mai precizat Corneliu Cernev.

Aproximativ 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim au protestat, marţi, în faţa unităţii, iar 20 de salariaţi au anunţat că au declanşat greva foamei, după ce din cauza lipsei de materie primă a fost oprită activitatea în cele trei secţii unde producţia fusese reluată în noiembrie 2012.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Guvernul a încercat anul trecut să privatizeze Oltchim, însă licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni a eşuat din cauză că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...