19 medicamente, investigate pentru că Roche ar fi ascuns efectele secundare. Se vând şi la noi

25 10. 2012
medicamente_19614200_32842300_87430900

Avastin – folosit în tratamentul cancerului de sân, Tarceva – prescris în tratamentul cancerului de plămâni, Rituxan – administrat bolnavilor cu limfom non-Hodgkin, Actemra – indicat în artrită reumatoidă, Pegasys – folosit în tratamentul hepatitei de tip B şi Raptiva – indicat în tratamentul psoriasis-ului sunt alte câteva medicamente ale producătorului elveţian Roche care sunt investigate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) pentru posibile efecte secundare care ar fi condus la decese, efecte secundare ascunse de gigantul Roche în ultimii 15 ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat, în premieră, procedura de infringement împotriva gigantului Roche, urmând să stabilească dacă acuzaţiile aduse producătorului de medicamente sunt adevărate.
Agenţia Europeană a Medicamentului va raporta rezultatul investigaţiei demarate la producătorul elveţian de medicamente Comisiei Europene care va amenda gigantul, în cazul în care producătorul de medicamente va fi găsit vinovat, susţine EMA.

Roche va plăti o amendă record de până la 5% din cifra de afaceri înregistrată la nivel european (care a depăşit 13 miliarde de dolari în 2011), dacă EMA dovedeşte că Roche nu a raportat corect efectele secundare a 19 dintre medicamentele din portofoliul său, informează EMA, citată de Reuters.

Amintim că presa internaţională scria încă din luna iulie despre ancheta demarată la gigantul elveţian Roche. Producătorul de medicamente Roche ar fi ascuns 65.000 de rapoarte care arată că 15.000 de oameni au murit în urma administrării unor medicamente produse de gigantul elveţian Roche. Cele 65.000 de rapoarte ţinute „sub cheie” de către Roche ar fi semnalat efecte secundare ale unor medicamente care ar fi condus la moartea a aproximativ 15.000 de pacienţi, scrie Reuters.
Medicamentele Roche ale căror efecte secundare nu au fost raportate şi care acum fac obiectul investigaţiei demarate la gigantul elveţian sunt indicate în tratamentul cancerului de sân, cancerului de colon, hepatitei de tip B, şi nu numai.

E important de subliniat că abia în 2014 vom şti cu certitudine dacă există o legătură directă între decesele celor 15.000 de pacienţi şi administrarea medicamentelor produse de Roche care fac obiectul investigaţiei antemenţionate.

Însă decizia gigantului Roche de a ascunde rapoartele care informează asupra potenţialelor efecte secundare ale unor medicamente din portofoliul său a fost un motiv suficient de întemeiat pentru autorităţi ca să demareze investigaţia la producătorul elveţian de medicamente.

Neregulile au fost descoperite în timpul unei inspecţii de rutină la sediul gigantului Roche din Welwyn Garden City, Hertfordshire, demarată de Agenţia Britanică a Medicamentului – Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

Toate decesele şi potenţialele efecte secundare ale medicamentelor Roche au fost raportate de pacienţii care au sunat la un call centre Roche din SUA. Presa britanică susţine că personalul acestui call centre, la care au ajuns informaţiile referitoare la potenţialele efecte secundare ale unor medicamente Roche, nu a informat mai departe departamentul responsabil de siguranţa medicamentului din companie.

Roche are obligaţia să examineze fiecare efect secundar semnalat de pacienţi şi, mai departe, să îl raporteze autorităţilor. Cu alte cuvinte, procedura corectă şi nerespectată de gigantul elveţian ar fi fost ca îndată ce personalul call centre-ului a luat act de efectele secundare, inclusiv decesele celor care au fost trataţi cu medicamente Roche, să informeze mai departe compartimentul responsabil din companie şi să facă publice aceste informaţii.

Daily Mail scria în luna iulie că o parte dintre informaţiile primite de la pacienţi la call centre-ul Roche despre efectele secundare ale medicamentelor Roche, care ar fi dus inclusiv la decese, datează încă din 1997, au fost notate pe hârtie de personalul call centre-ului, iar hârtiile au fost depozitate în cutii.

Profesorul Sir Kent Woods, şef adjunct la Agenţia britanică a medicamentului (MHRA), spunea în luna iulie că până la acel moment investigaţia nu a dovedit existenţa riscurilor pentru sănătatea pacienţilor cărora le-a fost prescris tratamentul cu oricare dintre medicamentele menţionate şi supuse investigaţiei. Ancheta continuă însă până în 2014.