2.088 de lei/MWh, prețul la energie electrică în regim de ultimă instanță în decembrie. FUI desemnat este Electrica Furnizare

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania Electrica Furnizare drept furnizor de ultimă instanţă (FUI) în luna decembrie pentru clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, potrivit unui document al ANRE. Prețul este de 2.088 de lei/MWh fără tarife și taxe. Amintim că, până la finalul lunii martie, prețul final este plafonat la 1.000 de lei/MWh.
Mihai Nicuţ - lun, 29 nov. 2021, 12:56
2.088 de lei/MWh, prețul la energie electrică în regim de ultimă instanță în decembrie. FUI desemnat este Electrica Furnizare

“Electrica Furnizare va prelua toţi clienţii care, în luna decembrie 2021, ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”, arată ANRE.

Luna trecută, FUI a fost desemnată compania E.On Energie România, care a avut un preț de “doar” 2.000 de lei/MWh fără tarife și taxe. Așadar, într-o lună, prețul de FUI a mai crescut cu 88 de lei/MWh.

Electrica Furnizare  a fost desemnată FUI în decembrie  pentru că a venit cu cel mai mic preț. Urmează cele două companii de furnizare ale Enel, Enel Energie și Enel Energie Muntenia, cu 2.359 de lei/MWh, E.On Energie România cu 2.541 lei/MWh, Tinmar cu 2.601 lei și CEZ Vânzare cu nu mai puțin de 3.100 de lei/MWh.

Cine ar putea plăti acest preț enorm, în teorie

„Clienţii care doresc încheierea unui contract cu un furnizor de ultimă instanţă şi al căror contract de furnizare a energiei electrice actual încetează se pot adresa oricărui furnizor din lista de mai sus. În cazul în care clienţii sunt beneficiari de serviciu universal, iar solicitarea acestora este anterioară datei de intrare în vigoare a contractului de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de ultimă instanţă, contractul va fi încheiat la preţul din oferta de serviciu universal. În caz contrar, clientul este preluat de către furnizorul de ultimă instanţă la preţul de ultimă instanţă, conform reglementărilor în vigoare”, se mai precizează în documentul ANRE.

Ar putea fi preluați de FUI clienții casnici de energie electrică ce nu mai au asigurată energia electrică de la furnizorul lor. Astfel, dacă din diverse motive furnizorul anunță că nu mai poate asigura energia electrică pentru locurile de consum unde are contract, el anunță atât clienții cât și ANRE asupra acestui lucru, iar clienții trec automat în furnizare de ultimă instanță, până când își găsesc alt furnizor.

Dacă apare o astfel de situație, clienții casnici ar trebui să semneze rapid un contract nou cu alt furnizor, pentru a evita să ajungă client în regim de FUI și să plătească peste 2.000 de lei/MWh, asta în teorie

Preţul de ultimă instanţă nu include tarifele reglementate de distribuţie, tariful de transport – componenta de extracţie din reţea – TL, tarif serviciu sistem, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă şi taxa pe valoarea adăugată.

Prețul este plafonat, la 1.000 de lei/MWh

Amintim că, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, prețul energiei electrice pentru persoanele fizice este plafonat la nivelul de 1.000 de lei/MWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, inclusiv pentru furnizarea în regim de ultimă instanță – legea nu prevede diferențieri. Așadar, dacă Electrica ajunge să preia clienți în regim de ultimă instanță, în această perioadă nu îi va putea factura cu mai mult de 1.000 de lei/MWh (dacă sunt casnici), sau 1 leu/kWh, preț final. Diferența o va primi de la bugetul de stat.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...