2012 – an record pentru România la autostrăzi

În 2012 s-au finalizat 150 de kilometri de autostrăzi, un record al perioadei de după Revoluţie. Dacă este să ne încredem în autorităţi, anul viitor va fi şi mai bun, cu 250 de noi kilometri de autostrăzi  
Florin Cojocaru - mie, 26 dec. 2012, 01:01
2012 – an record pentru România la autostrăzi

2012 a fost cel mai bun an de după Revoluţie pentru autostrăzi. S-au finalizat 151 de kilometri, mai mult decât în oricare dintre ultimii 23 de ani plăţile făcute, din ianuarie, în contul constructorilor fiind de circa 275 de milioane de euro.

Cei mai mulţi kilometri, 55, s-au făcut pe autostrada Bucureşti-Ploieşti care a şi fost finalizată. În contul lucrărilor, Compania de Autostrăzi  a plătit, doar în acest an,  circa 100 de milioane de euro.

Din A2, Autostrada spre mare, s-au finalizat ultimii 74 de kilometri, tronsoanele Cernavodă – Medgidia,  Medgidia -Constanţa şi Varianta de Ocolire Constanţa pentru care s-au plătit circa 115 milioane  de euro.

Varianta de ocolire a Aradului, parte din Autostrada Arad-Timişoara, a fost, de asemenea, finalizată în acest an. Tronsonul are 12,2 kilometri iar plăţile făcute în acest an constructorilor care l-au realizat au fost de circa 35 de milioane de euro.

Pe traseul Coridorului 4 Pan-European, s-a finalizat tronsonul Timişoara -Lugoj de 9,5 kilometri pentru care s-au plătit circa 25 de milioane de euro.

Tot în 2012 s-au reabilitat 322 de kilometri de drum naţional pentru care s-au plătit

În acest moment România are circa 550 de kilometri de autostrăzi iar acest număr ar putea ajunge la 800 dacă promisiunile autorităţilor pentru 2013 se adeveresc. Potrivit unui document remis ECONOMICA.NET, CNADNR estimează că anul viitor se vor finaliza circa 250 de kilometri de autostradă  şi 1.300 de kilometri de drum naţional.  

Cel şase noi autostrăzi care vor fi finalizate la anul se prezintă astfel:

1.Autostrada Nădlac-Arad şi Drum de Legătură – 39 de kilometri
    Lotul 1 şi 2 : kilometrul 0 – kilometrul 39

2.Autostrada Lugoj – Deva, tronson Lugoj – Dumbrava – 27 de kilometri
   Lotul 1 : kilometrul 0 – kilometrul 27

3. Autostrada Deva – Orăştie – 32,5 kilometri

Vezi celelalte trei autostrăzi pe care vom circula de la anului aici

Tot la anul se va alege constructorul pentru unul dintre cele mai importante proiecte de autostrăzi, Comarnic -Braşov  din Autostrada spre munte, care se va face în parteneriat public-privat. Pentru cei 58 de kilometri ai autostrăzii statul estimează un preţ de 1,2 miliarde de euro care include, însă, doar lucrările de execuţie-montaj, fără costurile de finanţare.

Pentru această sumă, concesionarul se va ocupa de obţinerea finanţării, de proiectare, de obţinerea avizelor, de construcţia propriu-zisă, dar şi de întreţinerea ulterioară a autostrăzii.Cum autostrada va fi realizată în concesiune, cel mai probabil accesul va fi taxat. 

Vezi aici mai multe detalii despre acest proiect

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut puternic, cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, de vineri până sâmbătă, coborând la un minim de aproape ...
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...