2013: Profit şi producţie mai mare la Hidroelectrica. Veşti proaste pentru salariaţi

Hidroelectrica iese din insolvenţă, produce mai multă energie şi face ărofit în acest an. Veşti proaste pentru angajaţi, în schimb
Florin Cojocaru - joi, 10 ian. 2013, 22:06
2013: Profit şi producţie mai mare la Hidroelectrica. Veşti proaste pentru salariaţi

După un 2012 în care Hidroelectrica a socumbat şi apoi a reînviat, 2012 se anunţă a fi un an mult mai bun. Compania va produce mai multă electricitate, va obţine preţuri bune de piaţă pe acele pachete care vor fi vândute la bursă, va trece pe profit şi va ieşi din insolvenţă. Cu toate acestea, veştile pentru angajaţi nu sunt deloc bune: cel puţin 100 dintre ei vor părăsi compania în prima jumătate a acestui an şi toţi încep anul cu salarii diminuate, în medie, cu 10%.

„În 2013 va fi lapte şi miere pentru Hidroelectrica. Glumesc şi nu prea. Acest an va fi unul relativ bun pentru companie cu o producţie de electricitate de 13 TWh, de la 11,8 TWh anul trecut, şi cu profit de 100 de milioane de euro de la pierdere de 50 de milioane de euro anul trecut. Este adevărat că producţia de electricitate nu va fi cu mult mai mare ca anul trecut însă trebuie să conştientizăm că România a trecut prin una dintre cele mai severe secete din epoca modernă. Trebuie să plouă cinci ani ca să se refacă pânza freatică din sol”, a explicat Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, circa 4 TWh vor fi vânduti pe OPCOM(operatorul bursei de energie) iar restul pe piaţa reglementată pentru populaţie. Preţul de bursă pentru energia produsă în bandă este, acum, de circa 230 de lei/MWh mult mai mare faţă de cei 130 de lei/MWh cu cât vindea Hidroelectrica „băieţilor deştepţi” ale căror contracte au fost denunţate la jumătatea anului trecut.

Dacă majoritatea previziunilor sunt bune pentru companie, angajaţii, în schimb, vor avea de pătimit.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a tăiat  salariile tuturor celor 5.240 de angajaţi cu 10% începând cu 1 ianuarie, iar pe 8 ianuarie urmează alte negocieri cu sindicatul unde urmează să se stabilească şi disponibilizarea a circa 100 de salariaţi. Potrivit lui Borza, sindicatul a fost nevoit să accepte o diminuare a fondului de salarii cu 50 de milioane de lei, exact cum îşi propusese oficialul citat.

Negocierile au fost dure însă poziţia administratorului judiciar a fost fermă: „E criză şi ei trebuie să înţeleagă că nu-şi mai pot băstra toate beneficiile de până acum. Acceptând această scădere a veniturilor au reuşit să evite concedierea a 120 de colegi. Iniţial, era necesară o reducere a schemei de personal de 240 de oameni iar acum vom negocia, în ianuarie, pentru concedierea a doar 120 de salariaţi”, explică Borza pentru ECONOMICA.

Reducerea fondului salarial cu 50 de milioane de lei s-a făcut prin înjumătăţirea a 8 categorii de sporuri, prime şi beneficii printre care cele de concediu, de sărbători, de transport sau tichetele de masă. Chiar şi şefilor li s-a înjumătăţit indemnizaţia de conducere de la 90% la 50%.

Angajaţii Hidroelectrica sunt foarte bine plătiţi. Potrivit raportului EuroInsol referitor la cauzele insolvenţei Hidroelectrica, ei beneficiază de un contract de muncă generos,  şi au gratuităţi la foarte multe alte lucruri. Au o mulţime de sporuri şi prime, curent gratuit şi prime uriaşe de relocare. În cazuri particulare, un şofer poate primi şi 10.000 de lei pe lună.

 

Hidroelectrica este a doua cea mai mare companie de stat din România după Romgaz. Anul trecut societatea a intrat în insolvenţă şi reorganizare judiciară şi în forţă majoră. Reorganizarea a presupus şi ruperea contractelor cu traderii de energie cunoscuţi sub nuimele de băieţi deştepţi. În decembrie Hidroelectrica a ieşit din forţa majoră.

Te-ar mai putea interesa și
MacKenzie Scott, fosta soţie a antreprenorului Jeff Bezos, anunţă o donaţie de 2,74 miliarde de dolari
MacKenzie Scott, fosta soţie a antreprenorului Jeff Bezos, anunţă o donaţie de 2,74 miliarde de dolari
 MacKenzie Scott, fosta soţie a fondatorului grupului Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a anunţat marţi o donaţie de 2,74 miliarde de dolari către 286 de organizaţii, inclusiv......
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
EY: 66% dintre investitorii străini plănuiesc să-şi extindă în acest an operaţiunile din România
Două treimi dintre investitorii străini plănuiesc să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România, ...
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial
Reguli noi pentru pacienţii care se tratează în ambulatoriul de specialitate – Monitorul Oficial
Din 15 iunie au intrat în vigoare reguli noi pentru pacienţii care vor să se trateze în ambulatoriul de specialitate, ...
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre bolnavii de COVID-19 prezintă probleme de sănătate persistente – studiu
Aproape un sfert dintre persoanele care au contractat maladia COVID-19 se confruntă, la cel puţin o lună după trecerea ...