2017 a adus retailerilor internaţionali peste 400 de magazine în România. Jumătate sunt Profi

Retailerii internaţionali şi-au continuat expansiunea in 2017 şi au adăugat aproximativ 410 de noi magazine pe diverse formate, de la unităţi de proximitate la hypermarketuri. Cea mai mare extindere a avut-o, de departe, Profi Rom Food, companie operată de fondul de investiţii Capital Partners, cu 195 de unităţi.
Economica.net - lun, 01 ian. 2018, 17:56
2017 a adus retailerilor internaţionali peste 400 de magazine în România. Jumătate sunt Profi

2017 a fost un an bun pentru retailerii internaţionali, majoritatea continuând să investească în extinderea reţelei de magazine. Formatul vedetă rămâne magazinul de proximitate, trei mari comercianţi alimentari bătându-se pe cota de piaţă de pe acest segment: Profi, Mega Image, Carrefour şi Metro. Mai mult, în lupta pe cartiere au intrat, recent, şi francezii de la Auchan, care, printr-un parteneriat cu Petrom, au deschis sub brandul MyAuchan 15 magazine în benzinării. Per total, comerţul alimentar s-a îmbogăţit anul trecut cu peste 410 de noi unităţi.

Profi, lider la extindere

Liderul incontestabil al expansiunii este şi in 2017 Profi Rom Food, operat de fondul de investiţii Mid Capital Partners. Compania a crescut anul trecut cu 195 de unităţi în toate cele trei formate ale sale – 57 în format City, 83 în format Loco şi 55 în format Standard – şi a ajuns într-un număr record de localităţi: 379. Mai mult, compania se apropie de pragul de 700 de magazine operate.

Metro se extinde cu LaDoiPaşi

Metro Cash&Carry, primul retailer internaţional care a intrat în România, s-a extins şi el anul trecut cu franciza LaDoiPaşi, un brand pe care l-au pus pe magazinele mici, de cartier. Potrivit informaţiilor companiei, în 2017 compania a ajuns la 474 de astfel de magazine, cu 82 noi deschideri.

Mega Image, retailerul care a dat startul

Prima deschidere a anului trecut aparţine însă Mega Image, companie a grupului Ahold Delhaize şi cel mai mare lanţ de supermarketuri din Bucureşti. La 15 decembrie, compania opera 585 de unităţi Mega Image şi Shop&Go, după opt noi magazine deschise în luna noiembrie şi 10 deschise în prima jumătate a lunii decembrie. În total, retailerul a deschis anul trecut 59 de unităţi Mega Image şi Shop&Go, marcând şi intrarea pe o nouă piaţă, cea a Clujului, unde operează deja patru unităţi. Mai mult, compania a deschis în 2017 un magazin virtual propriu care funcţionează în paralel cu cel lansat pe platforma Marketplace eMag, şi urmează să inaugureze în mallul Plaza România o unitate Mega Apetit unde va comercializa ready meals (mâncăruri gata preparate) sub acest brand. 

Carrefour – creştere prin preluare

Retailerul francez Carrefour tocmai a inaugurat, în data de 21 decembrie, al 317-lea magazin al reţelei şi al 231-lea Market din portofoliu. Bilanţul anului trecut indică astfel pentru francezi un plus de 23 de unităţi (exceptând brandul Supeco), dintre care un hypermarket la Râmnicu Vâlcea, în condiţiile în care la finele lui 2016 operau în total 294 de unităţi. Cea mai importantă misiune a grupului francez în România în 2017 a fost însă integrarea celor 86 de supermarketuri Billa cumpărate în decembrie 2015 de la REWE. Acestea au fost transformate, în mare parte, în Carrefour Market, brand ce a ajuns acum la 214 unităţi, cu 72 mai multe decât anul precedent, iar restul de patru în Supeco, brandul hibrid cu care compania testează piaţa din 2014. Trei dintre magazinele Billa, din Brăila, au fost cedate, pentru a respecta astfel condiţiile Consiliului Concurenţei.

În România, Grupul Carrefour numără acum 317 magazine, dintre care 33 hipermarketuri Carrefour, 231 supermarketuri (214 magazine Market şi 17 magazine Express Orange), 42 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact şi un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro.

Rewe s-a regrupat

După ce a renunţat la supermarketurile Billa, nemţii de la REWE au apăsat pedala de acceleraţie extinzând reţeaua Penny Market până la 219 magazine. Ultima inaugurare a avut loc la începutul lunii decembrie, după ce în noiembrie compania a mai tăiat panglica de alte trei ori. În total, compania a deschis anul trecut 19 de unităţi şi are în plan pentru 2018 20-25 de inaugurări.

Amintim că, în decembrie 2016, Rewe România a închis cele opt magazine XXL Mega Discount pe care le opera. Şase dintre ele au fost redeschise sub brandul Penny Market, iar la două, din Sibiu și Galați, grupul a renunţat prin vânzarea către concurentul Lidl.

Lidl – mai multe magazine decât plănuiseră iniţial

Şi discounterul german Lidl a inaugurat ultimele magazine ale anului în prag de Crăciun. Pe 21 decembrie compania a inaugurat două unităţi la Constanţa şi Tulcea şi a încheiat anul calendaristic cu o reţea de 220 de magazine la nivel naţional, cu 17 mai multe decât in anul precedent şi peste planul iniţial de 10 unităţi într-un an financiar.

Mai mult, retailerul a continuat anul trecut procesul de remodelare a magazinelor mai vechi pentru a fi în trend cu noile concepte în domeniu. 

Auchan a intrat, în sfârşit, în proximitate

În ceea ce priveşte bilanţul Auchan pentru 2017, retailerul francez a reuşit în sfârşit ce anunţa deja de câţiva ani – a intrat în proximitate cu un format mic, în parteneriat cu Petrom. Mai exact, anul acesta, retailerul a inaugurat 15 magazine My Auchan în staţiile de benzinărie Petrom, dintre care 11 în Capitală. În rest, pe segmentul hyprmarketurilor, Auchan rămîne la 33 de unităţi.

Kaufland operează acum 116 magazine la nivel naţional, cu patru mai multe decât in anul precedent, iar Selgros a deschis o unitate, a treia pe format compact după alte două deschideri similare în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...