2017 ar putea fi cel mai bun an pentru autostrăzi, după recordul din 2012: 150 km noi. Ce proiecte urmează să fie inaugurate

România a încheiat anul trecut fără să inaugureze niciun kilometru nou de autostradă, însă 2017 ar putea fi cel mai bun an pentru infrastructura rutieră, după recordul din 2012. Asta dacă vor fi finalizaţi cei 150 de kilometri de autostradă estimaţi de oficialii de la Drumuri.
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 22:02
2017 ar putea fi cel mai bun an pentru autostrăzi, după recordul din 2012: 150 km noi. Ce proiecte urmează să fie inaugurate

Anul acesta ar putea fi gata 150 kilometri de autostradă, conform estimărilor oficialilor de la Drumuri dintr-un raport întocmit pe data de 13 februarie pentru ministrul Transporturilor.

Asta nu înseamnă că traficul va fi deschis pe toate tronsoanele finalizate. De asemenea, pe anumite loturi programate pentru deschidere în 2017, constructorii stau pe loc din cauza problemelor birocratice iar pe altele nici măcar nu au început lucrările.

Prima autostradă ce ar putea fi inaugurată anul acesta este controversata secţiune de 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. Mai exact, autorităţile se pregătesc să taie aici panglica în primul trimestru, adică până la finele lunii martie.

O altă secţiune din lotul 2 Lugoj-Deva, de circa 4,4 kilometri, ar putea fi gata până în august 2017, urmând ca restul lotului să fie finalizat până în martie 2020.

Oficial, în august 2017 urma să fie gata şi lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva. În lungime de 21 de kilometri, acesta este finalizat deja în proporţie de 74%. Cel mai probabil, noul termen va fi depăşit. Şi asta pentru că abia la finele lunii august ar urma să fie obţinută Autorizaţia de Construire pentru lucrările aferente descărcării traficului în zona localităţii Holdea, conform calendarului actualizat de Compania de Drumuri.

Până în decembrie 2017 este programată finalizarea lucrărilor pe lotul 4 Lugoj-Deva. În lungime de 22 kilometri, acesta este finalizat în proporţie de 48,3%. Dar şi în acest caz există probleme care ar putea duce la depăşirea termenului estimat pentru finalizarea lucrărilor. Printre acestea se numără lipsa autorizaţiei de construire pentru anumite secţiuni, relocarea unor stâlpi Transelectrica şi a faimoasei peşteri de lilieci din zona localităţii Şoimuş.

Singurul lot fără probleme

Anul acesta, mai exact în ultimul trimestru, ar putea fi gata şi lucrările de pe lotul 3 al autostrăzii Sebeş-Turda. În lungime de 12,5 kilometri, acest lot este realizat în proporţie de 67,5%. Mai mult, este singurul lot de autostradă unde oficialii de la Drumuri nu au identificat nicio problemă care să afecteze finalizarea lucrărilor.

Şefii de la Drumuri speră ca în al treilea trimestru al anului să fie gata şi lotul 4 al autostrăzii Sebeş-Turda. În lungime de 16,3 kilometri, acesta este finalizat în proporţie de 60,5%. Aici mai trebuie rezolvate probleme precum emiterea autorizaţiei de construire pentru zona Lacului Stejeriş şi relocarea de utilităţi.

Ciotul de 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti ar putea fi gata până la 30 noiembrie. Gradul de execuţie este în acest caz de 21,5%, însă mai sunt o mulţime de probleme de rezolvat. Printre acestea se numără obţinerea autorizaţiei de construire pentru secţiunea din Voluntari, transferul de proprietate asupra lacului Valea Saulei şi exproprierea a încă opt imobile.

Până pe 1 iulie este programată finalizarea lucrărilor pe lotul Ungheni-Ogra al Autostrăzii Transilvania. În lungime de 10 kilometri, acesta este însă realizat în proporţie de 17%. Mai mult, constructorul ar putea sta pe loc din cauza exproprierilor suplimentare şi a obţinerii cu întârziere a acordului de mediu.

Pe alte trei loturi din Autostrada Transilvania care ar trebui finalizate până pe 4 septembrie, constructorii nici nu au început lucrările sau au un progres foarte mic. Este vorba de Ogra-Iernut (3,6 kilometri), Iernut-Cheţani (17,9 kilometri – realizat 4%) şi Cheţani-Câmpia Turzii (15,69 kilometri).

Pe 3 iulie este programată recepţia pentru tronsonul Gilău-Nădăşelu din Autostrada Transilvania. În lungime de 8,7 kilometri, acesta este realizat în proporţie de aproape 90%. Va fi deschis însă circulaţiei abia după ce va fi gata şi podul de la Gilău, adică în aprilie 2018, conform celor mai recente estimări de la Drumuri.

Evoluţia anuală a numărului de kilometri de autostradă inauguraţi în România (sursa: gândul.info, datele Companiei de Drumuri):

1972: 98  km
1987: 18 km
2004: 97 km
2007: 50 km
2009: 42 km
2010: 10 km
2011: 50 km
2012: 164 km
2013: 116 km
2014: 22 km
2015: 12 km, închişi 22
2016:   0 km, redeschişi 22

Te-ar mai putea interesa și
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor urii
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor ...
Partidul de guvernământ din Slovenia, Mişcarea pentru Libertate (GS), a decis să nu mai folosească Twitter, temându-se că această reţea de socializare ar putea fi folosită de politicieni......
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Delia Munteanu deţine participaţii la firmele Deliaevent, Black Spirit, Roka Records şi Stardelsound, la fiecare dintre ...
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie, ...
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate ...