2019, primul an de stagnare a prețurilor locuințelor?

Potrivit estimărilor lui Andrei Sârbu, CEO al companiei americane de consultanță SVN, prețurile locuințelor vor rămâne constante pe parcursul anului 2019. În prezent, prețurile de pe piața rezidențială au crescut cu 3% fața de perioada similară a anului trecut.
Răzvan Zamfir - Dum, 23 iun. 2019, 18:40
2019, primul an de stagnare a prețurilor locuințelor?

Potrivit studiului ”Residential 2019 Market Genome” al SVN, peste 20.000 de locuințe se află în acest moment în diferite etape de construcție efectivă în București și localitățile limitrofe, iar dintre acestea, aproximativ 14.000 de locuințe ar putea fi predate în acest an, stabilindu-se astfel un nou record, după ce în 2018 au fost predate 11.272 de locuințe, potrivit datelor Institutului Național de Statistică – cel mai prolific an din acest punct de vedere, în creștere cu aproximativ 18% față de 2017.

 În ceea ce privește evoluția prețurilor, lucrurile sunt mai complicate.

„Trebuie avut în vedere faptul că prețurile de tranzacționare cresc în fiecare proiect pe măsură ce construcția avansează, existând de regulă o creștere medie de 15% între momentul lansării unui proiect și momentul predării, de regulă după 18 – 24 de luni mai tărziu – mai ales pe segmentul middle market. Această majorare nu este dată de o creștere generală a prețurilor pe piață ci pur și simplu de faptul că un proiect are prețuri promoționale la debutul său pe piață, mai reduse comparativ cu cele ale unui proiect finalizat”, spune Andrei Sârbu.

De asemenea, în medie, perioada dintre prima vizionare a unui proiect (indiferent de faza de construcție) și achiziție este cuprinsă între trei și șase luni, iar aproximativ 10% dintre locuințe se vând off plan, înainte de începerea construcției. Acest procent se întâlnește în special dezvoltatorilor cu un bun renume, de calibru și cu un istoric solid de dezvoltări.

Finalizate se vând între aproximativ 10% și 50% dintre locuințele incluse într-un proiect, în funcție de gradul de adaptabilitate la cererea existentă, de la plan, concept la suprafețe, finisaje, strategie de vânzări și prețuri, iar restul în timpul construcției.

Cele mai multe se livrează în zona de vest a Bucureștiului

Conform celor de la SVN, zona în care se livrează cele mai multe locuințe rămâne cea de vest – iar finalizarea magistralei de metrou din Drumul Taberei va crește și atractivitatea acestei subzone. 

„Următoarea zonă în clasamentul atractivității este zona de centru-nord, în apropierea clădirilor de birouri din Aviației – Pipera sau în zone care oferă un acces facil către acestea. Cele mai căutate tipuri de locuință sunt cele cu o cameră și două camere, pe segmentul mass market, respectiv cele cu două și trei camere pe segmentul middle market”, explică Sârbu.

Analizând cifrele de livrări, piața rezidențială din București și împrejurimi a crescut anul anterior cu aproximativ 18%, iar 2019 se preconizează a aduce un nou record de livrări. În același timp există deja mai multe mii de locuințe aflate în construcție și al căror termen estimat de finalizare este 2020.

„Întârzierile actuale de livrări întâmpinate de către unii dezvoltatori sunt în principal cauzate de probleme întâmpinate pe piața forței de muncă. Desigur, există și dezvoltatori care nu înregistrează rezultatele scontate și fiecare investitor trebuie să înțeleagă că planurile de business trebuie să fie întocmite foarte, foarte temeinic, estimând bine cererea și luând în calcul toate variabilele posibile”, conchide Andrei Sârbu.

Cu alte cuvinte, piața rezidențială nu e în primejdie ca în viitorul apropiat să intre în criză, dar dezvoltatorii au mai mult de muncă și din cauza creșterii competiției de pe piața rezidențială, dar și grație plusului de educație al cumpărătorilor, care deși caută, firesc, prețul cel mai mic, nu mai acceptă în majoritate, să achiziționeze orice construcție, indiferent de calitate. 

În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, potrivit Eurostat, în ultimii trei ani acestea s-au majorat în România mai mult decât în UE, cu 6% față de 4,4% în 2016, cu 6,1% versus 5,3% în 2017 și cu 5,6% versus 4,4% în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Patru metode de economisire a energiei în casa ta
Primul pas pentru micșorarea facturii la energie electrică este evaluarea consumatorilor din cadrul locuinței, cum ar fi aparatul de aer condiționat, frigiderul, becurile incandescente, mașina......
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
Iohannis: Termenul pentru PNRR – orientativ. Acest plan va fi lucrat până este foarte bun
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că termenul stabilit pentru finalizarea Planului Naţional de Rezilienţă ...
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
ACEA: 5,7% dintre autoturismele cumpărate de europeni în primul trimestru au fost 100% electrice
În primul trimestru al lui 2021 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 2,6 milioane de autoturisme, 5,7% dintre acestea ...
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 54 de kilometri, la sfârşitul anului 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă ...