1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Companii

20% dintre angajaţi iau "în mână" mai puţini bani decât în decembrie, ca urmare a Revoluţiei Fiscale - sondaj Undelucram.ro

20% dintre angajaţi, respondenţi la un sondaj realizat de Undelucram.ro, spun că din acest an încasează mai puţini bani "în mână" decât în decembrie 2017, ca urmare a modificărilor Codului Fiscal.

27 feb, 2018 | ECONOMICA.net

În perioada 18 ianuarie 2018 - 22 februarie 2018, Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaţilor din ţara noastră, a făcut un sondaj online pe un eşantion de 1.048 de angajaţi, utilizatori ai acestei platforme, pentru a afla cum le-au fost afectate salariile nete, ca urmare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

20% dintre angajaţii care au răspuns la sondajul Undelucram.ro spun că angajatorii le-au scăzut netul avut în decembrie 2017, fie pentru că salariul brut nu le-a fost majorat după trecerea contribuţiilor în sarcina salariatului, fie pentru că a fost insuficient majorat. 

Pentru aproape 80% dintre respondenţii la sondajul undelucram, angajatorii au menţinut la nivelul de anul trecut venitul net lunar încasat. Un sfert dintre aceştia au primit bonusuri pentru a li se menţine venitul net de anul trecut, iar pentru restul de 75%, angajatorii au majorat salariul brut, arată sondajul.

Peste 13% dintre cei cărora li s-au modificat salariile brute spun ca au semnat o clauză care stipulează revenirea la salariul brut din decembrie 2017, în situaţia în care legislaţia fiscală va reveni la forma de anul trecut. 

Salarii nete mai mici pentru peste 22% dintre angajaţii din IT&C care au răspuns la sondajul undelucram.ro.

  • Peste 22% dintre respondenţii care lucrează în IT&C primesc salarii nete mai mici anul acesta decât în decembrie 2017.
  • Pentru 36% dintre respondenţii care activează în industria IT&C, angajatorii au menţinut în acest an veniturile nete din decembrie 2017, prin acordarea de bonusuri.
  • Pentru 32% dintre angajaţii din IT&C, respondenţi la sondaj, companiile au menţinut salariul net avut anul trecut prin majorarea brutului, arată sondajul.

Încasează "în mână" mai puţini bani decât în decembrie 2017:

  • peste 22% dintre respondenţii care lucrează în comerţ;
  • 20% dintre cei care lucrează în producţie;
  • circa 14% dintre respondenţii care lucrează în bănci;
  • peste 3% dintre cei care lucrează în outsourcing, inclusiv call center.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaților din România. Platforma pune la dispoziția angajaților posibilitatea de a evalua companiile la care lucreaza, interviurile de angajare şi ofertele salariale.

"Pe Undelucram.ro, în secţiunea de comunitate, acolo unde toţi utilizatorii noştri împărtăşesc opinii despre job-uri şi mediul lor de lucru, am sesizat încă din ianuarie discuţii constante despre modificările legislative care urmau să producă efecte asupra salariilor. Am decis să derulăm un sondaj în rândul membrilor comunităţii pentru a măsura care a fost impactul. Am remarcat faptul că, cel puţin în mediul privat, companiile s-au mobilizat şi au crescut brutul, astfel încât angajaţii să nu primească mai puţini bani în mână decât în 2017. Sentimentul general pe care l-am observat în comunitate, cu privire la trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, a fost de confuzie şi revoltă pe alocuri", a declarat Costin Tudor, fondatorul Undelucram.ro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO