20% dintre angajaţi iau „în mână” mai puţini bani decât în decembrie, ca urmare a Revoluţiei Fiscale – sondaj Undelucram.ro

20% dintre angajaţi, respondenţi la un sondaj realizat de Undelucram.ro, spun că din acest an încasează mai puţini bani "în mână" decât în decembrie 2017, ca urmare a modificărilor Codului Fiscal.
Economica.net - mar, 27 feb. 2018, 09:34
20% dintre angajaţi iau

În perioada 18 ianuarie 2018 – 22 februarie 2018, Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaţilor din ţara noastră, a făcut un sondaj online pe un eşantion de 1.048 de angajaţi, utilizatori ai acestei platforme, pentru a afla cum le-au fost afectate salariile nete, ca urmare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

20% dintre angajaţii care au răspuns la sondajul Undelucram.ro spun că angajatorii le-au scăzut netul avut în decembrie 2017, fie pentru că salariul brut nu le-a fost majorat după trecerea contribuţiilor în sarcina salariatului, fie pentru că a fost insuficient majorat. 

Pentru aproape 80% dintre respondenţii la sondajul undelucram, angajatorii au menţinut la nivelul de anul trecut venitul net lunar încasat. Un sfert dintre aceştia au primit bonusuri pentru a li se menţine venitul net de anul trecut, iar pentru restul de 75%, angajatorii au majorat salariul brut, arată sondajul.

Peste 13% dintre cei cărora li s-au modificat salariile brute spun ca au semnat o clauză care stipulează revenirea la salariul brut din decembrie 2017, în situaţia în care legislaţia fiscală va reveni la forma de anul trecut. 

Salarii nete mai mici pentru peste 22% dintre angajaţii din IT&C care au răspuns la sondajul undelucram.ro.

  • Peste 22% dintre respondenţii care lucrează în IT&C primesc salarii nete mai mici anul acesta decât în decembrie 2017.
  • Pentru 36% dintre respondenţii care activează în industria IT&C, angajatorii au menţinut în acest an veniturile nete din decembrie 2017, prin acordarea de bonusuri.
  • Pentru 32% dintre angajaţii din IT&C, respondenţi la sondaj, companiile au menţinut salariul net avut anul trecut prin majorarea brutului, arată sondajul.

Încasează „în mână” mai puţini bani decât în decembrie 2017:

  • peste 22% dintre respondenţii care lucrează în comerţ;
  • 20% dintre cei care lucrează în producţie;
  • circa 14% dintre respondenţii care lucrează în bănci;
  • peste 3% dintre cei care lucrează în outsourcing, inclusiv call center.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaților din România. Platforma pune la dispoziția angajaților posibilitatea de a evalua companiile la care lucreaza, interviurile de angajare şi ofertele salariale.

„Pe Undelucram.ro, în secţiunea de comunitate, acolo unde toţi utilizatorii noştri împărtăşesc opinii despre job-uri şi mediul lor de lucru, am sesizat încă din ianuarie discuţii constante despre modificările legislative care urmau să producă efecte asupra salariilor. Am decis să derulăm un sondaj în rândul membrilor comunităţii pentru a măsura care a fost impactul. Am remarcat faptul că, cel puţin în mediul privat, companiile s-au mobilizat şi au crescut brutul, astfel încât angajaţii să nu primească mai puţini bani în mână decât în 2017. Sentimentul general pe care l-am observat în comunitate, cu privire la trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, a fost de confuzie şi revoltă pe alocuri”, a declarat Costin Tudor, fondatorul Undelucram.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Șantierele pe care au fost raportate cele mai mari progrese în ultima lună sunt Tg Mureș - Ungheni (A3), Vidra - Bragadiru (A0) și tronsonul 1 din Drumul Expres Craiova Pitești (DX12).......
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea ...
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...