UPDATE: 230.000 de români au plasat 386 de milioane de lei net, în fondurile mutuale locale

În trimestrul 3, cele mai mari sume de bani, echivalând cu peste 200 de milioane de lei, au fost atrase de fondurile deschise de investiţii (mutuale) care plasează bani mai ales în depozite bancare cu dobânzi negociate şi în tilturi de stat şi obligaţiuni în lei sau în valută.
Adrian N. Ionescu - mar, 09 oct. 2012, 13:01
UPDATE: 230.000 de români au plasat 386 de milioane de lei net, în fondurile mutuale locale

Celelalte 48 de fonduri mutuale au adunat subscrieri nete (diferenţa dintre plasamanetele investitorilor şi retrageri) de   180 de milioane de lei.

Numărul investitorilor în fonduri mutuale locale a ajuns depăşeşte 236.000, potrivit ultimului raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Fondul BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management România a atras cele mai mari subsciri nete luna trecută: 84,3 milioane de lei, urmat de BRD Euro Fond (BRD Asset Management,cu echivalentul în euro a 17,5 milioane de lei).

Dintre fondurile mutuale locale care atrag valută s-a mai remarcat Raiffeisen EURO, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu subscrieri nete echivalând cu 5 milioane de lei. Raiffeisen Ron Flexi a atras net 10,4 milioane de lei, iar BT Obligaţiuni, administrat de BT Asset Management, 4,2 milioane de lei.


În ce investesc liderii

BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual românesc, cu active de 3,47 miliarde de lei, şi este rezultatul mega-fuziunii cu BCR Monetar. Are peste 53% din active în obligaţiuni de stat ale Guvernului României, 22% în obligaţiuni corporatiste (Banca Europeană de Investiţii, CitiGroup Funding, Erste Bank, şi altele , potrivit raportului pe Semestrul 1), peste 19% în depozite bancare şi aproape 4% în obligaţiuni municipale (Bucureşti, Alba Iulia, Bacău, Eforie, Hunedoara, Timişoara).

Fondurile de obligaţiuni sunt instrumente potrivite pentru a face accesibile titlurile de stat care costă 10.000 de lei bucata.

Raiffeisen Euro Plus este cel mai mare fond mutual românesc denominat în valută, cu active nete de 280 de milioane de euro, dintre care peste 53% sunt plasamente monetare, 36% în titluri de stat româneşti şi aproape 11% în obligaţiunile Bucureştiului.

Foarte uinteresant este plasamentul în efcetele de comerţ (titluri de credit comercial) emise de Compania Naţională de Ausostrăzi şi Drumuri Naţionale, echivalând cu peste 20.2 milioane de lei.

Raiffeisen Ron Plus este al doilea cel mai mare fond mutual românesc în lei, cu active nete de 1,67 milioane de lei, dintre care aproape 48% în depozite bancare, 32 % în obligaţiuni corporatiste (ale UniCredit BK Austria, BCR, ING Bank, Erste Bank) şi 20% în titluri de stat.

BT Obligaţiuni, în fine, a fost cunoscut de piaţă ca un fodn monetar „sub acoperire“, atâta vreme cât avea peste 80% din active în depozite bancare. Acum, ponderea depozitelor bancare a scăzut la aproape 69% din activele de 264 de milioane de lei. Peste 29% sunt obligaţiuni corporative:

Metro Finance BV Metro , KBC IFIMA , Citigroup Funding Inc, Lloyds TSB Bank, Unicredit International Bank, BCR, Nomura Bank International plc. , Bank of Ireland, IPF-Provident, Societe Generale.

 


 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...