280.000 de bancnote euro false au fost retrase din circulaţie în a doua jumătate a anului 2012

Comisia Europeană vrea intensificarea luptei împotriva falsificării bancnotelor şi monedelor euro, întrucât în a doua jumătate a anului trecut au fost retrase din circulaţie 280.000 de bancnote euro false, ceea ce dă de înţeles că moneda unică atrage puternic infractorii.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 06:46
280.000 de bancnote euro false au fost retrase din circulaţie în a doua jumătate a anului 2012

Comisia Europeană (CE) vrea introducerea unei pedepse minime cu închisoarea de şase luni pentru cazurile de producţie şi distribuţie de valută falsificată, precum şi aplicarea unei pedepse cu închisoarea de minimum opt ani pentru infracţiunea de distribuţie.

Valoarea totală a bancnotelor euro aflate în circulaţie în întreaga lume este de aproximativ 913 miliarde euro, iar cea a monedelor este de 16 miliarde de euro.

„Se estimează că, de la introducerea euro în 2002, falsificarea a provocat daune de cel puţin 500 de milioane de euro. Propunerea urmăreşte să apere mai bine moneda euro şi alte valute împotriva falsificării, prin măsuri de drept penal, respectiv prin consolidarea anchetelor transfrontaliere şi prin introducerea unor pedepse minime (inclusiv cu închisoarea) pentru infracţiunile cele mai grave de falsificare. Propunerea va permite de asemenea analizarea falsurilor confiscate în timpul procedurilor judiciare, pentru a facilita depistarea altor falsuri aflate în circulaţie”, informează, marţi, site-ul www.ec.europa.eu.

Vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, afirmă că cetăţenii şi firmele europene au încredere în autenticitatea bancnotelor şi monedelor, „însă acest lucru nu este un dat”.

„Euro este a doua valută mondială ca importanţă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a o feri de atacuri infracţionale. Propunerea de astăzi (marţi-n.r.) ne permite să intensificăm lupta împotriva falsificării de bani prin sancţiuni penale disuasive şi prin eficientizarea procedurilor de anchetă. Falsificarea de bani de către grupările criminale organizate subminează încrederea publicului în respectiva monedă şi afectează semnificativ sectorul public, sectorul privat şi cetăţenii. Persoanele responsabile nu trebuie să rămână nepedepsite – este momentul să acoperim lacunele normative pentru a pune capăt falsificării de bani în Uniunea Europeană”, declară Reding.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, afirmă că euro se numără printre cele mai valoroase realizări ale UE.

„Dar, dacă nu luptăm împreună pentru a-l proteja, nimeni nu va face acest lucru în locul nostru. O monedă unică pentru 17 ţări şi 330 de milioane de oameni atrage puternic infractorii. Trebuie aşadar să ne asigurăm că activitatea infracţională nu dă roade. O abordare mai armonizată în privinţa pedepselor şi o mai bună cooperare transfrontalieră ne vor ajuta să combatem cu severitate falsificarea de bani”, spune oficialul.

Directiva, care este o iniţiativă comună a vicepreşedinţilor Reding şi Rehn şi a comisarului Šemeta, va impune statelor membre să pună la dispoziţia organelor de anchetă instrumente eficace de depistare a cazurilor de falsificare, echivalente cu instrumentele utilizate în combaterea crimei organizate şi a altor activităţi infracţionale grave.

Comisia propune introducerea unei pedepse minime cu închisoarea de şase luni pentru cazurile grave de producţie şi distribuţie de valută falsificată şi, de asemenea, introducerea unei pedepse cu închisoarea de minimum opt ani pentru infracţiunea de distribuţie (pedeapsă care se aplică deja pentru infracţiunea de producţie, conform deciziei-cadru a Consiliului – Council Framework Decision 2000/383/JHA). Astfel, moneda euro va fi mai bine protejată, infracţiunile de falsificare vor fi şi mai mult descurajate pe teritoriul Uniunii şi cooperarea dintre autorităţile judiciare se va îmbunătăţi, permiţând prinderea falsificatorilor.

Directiva va impune de asemenea statelor membre să asigure că centrele naţionale de analiză şi de analiză a monedei au capacitatea de a analiza falsurile în timpul procedurilor judiciare, pentru a permite depistarea altor falsuri aflate în circulaţie.

Grupările infracţionale care se ocupă cu falsificarea de bani vizează în continuare moneda euro şi alte monede. De la introducerea euro în 2002, falsificarea acestei monede a provocat pagube financiare de cel puţin 500 de milioane de euro, situaţie ilustrată de confiscarea unui volum important de bancnote şi monede euro falsificate şi de desfiinţarea tipografiilor şi atelierelor clandestine aflate în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Bilanţul acestei situaţii indică faptul că măsurile care se aplică în prezent împotriva falsificării de bani sunt insuficiente şi că este necesar să se acţioneze la nivel european pentru îmbunătăţirea protecţiei euro. În a doua jumătate a anului 2012, au fost retrase din circulaţie 280.000 de bancnote euro false.

Conform ultimelor statistici ale Băncii Centrale Europene, bancnotele de 20 și de 50 de euro sunt cele mai falsificate.Majoritatea (97,5%) falsurilor recuperate în a doua jumătate a anului 2012 au fost depistate în ţări din zona euro, doar aproximativ doi la sută în state membre ale UE din afara zonei euro şi 0,5 la sută în alte părţi ale lumii.

Propunerea de directivă are ca temei şi urmează să înlocuiască Decizia-cadru a Consiliului 2000/383/JHA privind creştere protecţiei, prin sancţiuni penale şi de altă natură, împotriva falsificării legate de introducerea euro. Directiva menţine majoritatea dispoziţiilor deciziei-cadru, preluând (întocmai) definiţiile infracţiunilor, şi ţine cont de elementele noi introduse de Tratatul de la Lisabona, care a consolidat capacitatea UE de combatere a fraudei, conferindu-i competenţa de a formula texte de lege în domeniul dreptului penal. Potrivit Convenţiei internaţionale din 1929 pentru represiunea falsificatorilor de monede (Convenţia de la Geneva), îmbunătăţirea protecţiei monedei euro trebuie să se aplice şi altor monede. Directiva suplimentează prevederile Convenţiei de la Geneva şi facilitează aplicarea acesteia în Uniunea Europeană.

La 10 ianuarie 2013, Banca Centrală Europeană a prezentat noua bancnotă de 5 euro.

Bancnota de 5 euro este prima bancnotă din seria Europa care va fi introdusă, urmând a fi emisă la 2 mai 2013 în toată zona euro. De la intrarea în circulaţie în 2002, bancnotele şi monedele euro au devenit un simbol vizibil al integrării europene.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...