Angajatorii vor putea aduce la muncă, în ţară, 30.000 de noi lucrători extracomunitari în 2019, dublu faţă de 2018 – proiect

Guvernul vrea să suplimenteze cu 10.000 de oameni din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European contingentul de lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România, potrivit unui proiect de Hotărâre consultat de Economica. Dacă proiectul de act normativ va fi adoptat de Guvern, 30.000 de noi lucrători extracomunitari vor putea fi aduşi la muncă în ţara noastră, în 2019, dublu faţă de numărul aprobat de Guvern pentru 2018. E al treilea an consecutiv în care Guvernul recunoaşte amploarea crizei forţei de muncă locale şi propune să acopere o parte din acest deficit cu lucrători din afara Uniunii Europene. 
Cristina Şomănescu - lun, 08 iul. 2019, 19:20
Angajatorii vor putea aduce la muncă, în ţară, 30.000 de noi lucrători extracomunitari în 2019, dublu faţă de 2018 – proiect

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, cu precădere în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a accentuat în ultimii ani.

  • Informaţia vine în contextul în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern. Mai precis, la finalul fiecărui an, Guvernul stabileşte pentru anul următor un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră. În prezent, acest număr e insuficient, spun ferm angajatorii din construcţii şi din industria ospitalităţii. De exemplu, patronatele din turism au spus în repetate rânduri că au nevoie să angajeze 50.000 de oameni pe care nu-i găsesc pe piaţa locală. 

Guvernul vrea să acopere o parte din deficitul de forţă de muncă din ţara noastră cu tot mai mulţi lucrători din afara UE.

Concret, Guvernul vrea să suplimenteze cu 10.000 de oameni contingentul de lucrători extracomunitari, nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în 2019, potrivit unui proiect de Hotărâre consultat de Economica.

  • Este vorba despre proiectul de Hotărâre pentru modificarea articolului unic din Hotărârea Guvernului nr. 34/2019.

Intenţia Guvernului de a creşte numărul acestora vine după ce în şedinţa din 30 ianuarie 2019 a aprobat pentru acest an un contingent de 20.000 de lucrători extracomunitari, nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, în creştere cu 5.000 de oameni faţă de cel aprobat în 2018, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 34/2019.

Prin urmare, 30.000 de noi lucrători din afara UE ar putea fi aduşi la muncă în ţară, dacă proiectul de HG va fi aprobat în forma în care a fost pus în dezbatere publică. 

Schimbarea de paradigmă la nivel guvernamental în privinţa importului de lucrători extracomunitari a început în anul 2017.

De exemplu, în perioada anilor 2014 – 2016 inclusiv, numărul maxim al lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, nou-admişi pe piaţa muncii din România, a fost acelaşi: 5.500 pe an. 
Şi pentru anul 2017 Guvernul hotărâre iniţial că piaţa muncii are nevoie tot de maximum 5.500 de noi lucrători extracomunicari, potrivit HG nr. 35 din 2017.

  • În premieră, pe 26 octombrie 2017, Guvernul a anunţat că va suplimenta cu 3.000 numărul străinilor din spaţiul extracomunitar, nou-admişi să lucreze în ţara noastră în anul 2017. Intenţia Guvernului de a creşte numărul lucrătorilor nou-admişi pe piaţa muncii în 2017 s-a concretizat prin HG nr. 891 din 2017. Prin urmare, în anul 2017, Guvernul le-a permis angajatorilor să aducă la muncă în ţară, în total, cel mult de 8.500 de noi lucrători extracomunitari. 
  • În 2018, numărul lucrătorilor din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii, a ajuns la 15.000 de oameni, potrivit HG nr. 946 din 2017, actualizată prin HG nr. 596 din 2018. 

Contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii.

În 2017, majoritatea lucrătorilor străini permanenţi din ţara noastră aveau între 18 şi 34 de ani. China, Turcia, Filipine şi Vietnam sunt ţările din care au fost aduşi la muncă în ţara noastră cei mai mulţi lucrători din spaţiul extracomunitar în cursul anului 2017, arată datele pe care Inspectoratul General pentru Imigrări le-a comunicat pentru Economica.net.

Avem peste 64.000 de locuri de muncă vacante pe care nu le vrea nimeni, atrage atenţia Guvernul.

„Potrivit datelor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului 2019, care au fost puse la dispoziția persoanelor aflate în căutare de loc de muncă aflate în evidenţele ANOFM, 64.091 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate„, spune Guvernul în proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.

Încasări de peste 1 milion de euro la bugetul de stat dacă angajatorii vor aduce 10.000 de lucrători din afara UE, la muncă în ţară.

„Eliberarea celor 10.000 de avize suplimentare de angajare/detașare pentru lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 1.000.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României, la data efectuării plății. De asemenea pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare”, explică Guvernul în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

UPDATE 30 august 2019: e oficial. Guvernul a aprobat un contingent de 30.000 de lucrători extracomunitari, nou-admişi pe piaţa muncii în anul 2019.

„Articolul unic din Hotărârea Guvernului nr. 34/ 2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piața forţei de muncă în anul 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 80 din 31 ianuarie 2019, se modifică şi va avea următorul cuprins: pentru anul 2019 se stabileşte un contingent de 30.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România”, potrivit Hotărârii nr. 634 din 2019, în vigoare din 30 august 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Amendă de 100.000 lei pentru rafinăria Petrobrazi după eliberarea de pulberi în atmosferă
Amendă de 100.000 lei pentru rafinăria Petrobrazi după eliberarea de pulberi în atmosferă
Rafinăria Petrobrazi a fost amendată de către comisarii Gărzii de Mediu Prahova în urma controlului efectuat după avaria care a avut loc săptămâna trecută şi care a dus la eliberarea de......
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace
Ameninţarea preşedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest ...
În pofida anexării de către Rusia, centrala nucleară Zaporojie este „evident” ucraineană – AIEA
În pofida anexării de către Rusia, centrala nucleară Zaporojie este „evident” ucraineană – AIEA
Centrala nucleară Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, este "evident" ucraineană, în pofida însuşirii sale oficiale ...
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Retailerul Lidl România a anunţat că retrage de la vânzare şi de la clienţi toate loturile unui sortiment de napolitane ...