30 de ani de capitalism. Povestea Concept Structure, de la joaca pe șantierul naval din orașul natal, la marile șantiere din București

Încă de mic copil, Cristian Năstase, fondatorul Concept Structure, companie specializată în proiectare structurală, se juca pe Șantierul Naval din Tulcea. Era fascinat de jocul macaralelor și era certat când ajungea acasă, cu hainele cu urme de ciment. Când copilul a ajuns inginer, avea să lucreze la reconversia șantierului care i-a fascinat copilăria. Pe lângă această lucrare importantă, numele Concept Structure stă la baza mai multor proiecte imobiliare din București.
Andrada Ghira - mie, 29 dec. 2021, 22:30
30 de ani de capitalism. Povestea Concept Structure, de la joaca pe șantierul naval din orașul natal, la marile șantiere din București

Vă mai amintiți cum a fost prima zi de antreprenoriat ? Ne puteți povesti cum a pornit totul?

În primele zile mă aflam într-un mic apartament din București, primul sediu al companiei de altfel, unde mă ocupam de primul proiect de birouri, dezvoltat pe strada Matei Voievod. Șansa a venit prin intermediul celui pe care il consider mentorul și prietenul meu apropiat, un om cu totul special, profesorul architect Radu Teacă.

Ce v-a atras către acest domeniu?

De foarte mic am fost atras de lumea construcțiilor, când alergam mereu spre Șantierul Naval, pentru a urmări fascinat, jocul macaralelor care-și desfășurau activatatea acolo. Bineînteles că accesul era interzis în șantier, dar găseam câte o portiță de intrare prin gardul perimetral, iar când mama mă prindea, pentru că mă întorceam acasă plin de ciment, nu reușeam niciodată să îndepărtez toate semnele, aveam doar patru ani, mă certa foarte tare. Mai târziu, aplecarea și pasiunea pentru știintele exacte, matematica, fizica, rezistența materialelor, toate m-au condus definitiv către acest domeniu extraordinar.

Firma a fost înființată în 2008, atunci când în SUA se iveau zorii crizei economice, care a ajuns și la noi. Cum au fost acei ani de început?

A fost dificil, dar, asa cum a spus și Marcus Aurelius, în Gânduri către sine însuși: „Impedimentul acțiunii avansează acțiunea. Ceea ce stă în cale, devine calea.” Filozofia stoică mă fascinează, sunt mult prea departe însa în acest moment, de îmbrățișarea și asumarea ei. Astfel am reușit să creștem organic, compania la acel moment nu avea anvergura de astăzi. Erau suficiente proiectele mai mici, pentru că mereu ai ceva de proiectat dacă îți dorești asta.

Pe de altă parte, în aceea perioadă am început colaborarea cu Șantierul Naval Tulcea, Vard-Fincantieri azi, celebrul șantier în care mă pierdeam când eram mic, care a trecut printr-un amplu proces de reconversie prin investiții de câteva sute de milioane de euro.

Astfel am proiectat 10 ani acolo, multe dintre investiții devenind lucrări de artă în domeniul proiectării, geotehnicii, fundațiilor speciale și a lucrărilor din beton armat, respectiv structurilor metalice aferente. Toate acestea s-au concluzionat într un articol primiat de AICPS, (Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri): Reconversia unui Șantier Naval –Vard Fincantieri Tulcea. Eram constienți de ceea ce se întâmpla în jurul nostru, dar aproape tot ce reușeam să câștigăm, reinvesteam în companie, nu existau weekend-uri libere, mereu mai important pentru noi era să facem ceea ce iubim, să formam o echipă puternică și un brand recunoscut. Ceea ce s-a și întâmplat, în aproape 12 ani, azi activând ca o companie de top în domeniul proiectării ingineriei structurale din România.

Care a fost cel mai complex proiect pe care l-ați realizat?

Nu cred ca pot atașa numai unui proiect anume acest apelativ. Am avut câteva provocări majore de-a lungul vremii, diferențiate prin diverse cerințe ale clienților  în funcție de diversitatea și amploarea proiectelor.

Astfel, în cazul AFI Palace Brașov, compania noastră și-a asumat prin value engineering preluarea proiectului, care la acel moment, era un șantier în plină desfășurare. Echipe din departamentele de beton armat și structuri metalice, însumând circa 20 ingineri, au lucrat aproape doi ani, continuu, livrând aproape zilnic planuri pentru execuție, necesitând un nivel sporit al capacității de muncă și de concentrare, încadrând termene extrem de scurte pentru o lucrare office și retail cu o suprafață construită atât de mare.

Experiența și succesul acestui proiect, ne-au adus însă în pragul contractelor viitoare încheiate cu clientul AFI Europe: AFI Bucureștii Noi, faza a doua, opt сlădiri rezidențiale, AFI Loft Cotroceni, supraetajarea mall-ului cu două etaje office. Pentru proiectul celor de la Forte Partners din centrul Capitalei, Sector Zero, am proiectat două cladiri de birouri, Millo si Tandem Offices. Într o zonă urbană atât de aglomerată de clădiri vechi, unele dintre acestea, monumente istorice, realizarea structurilor de această amploare și a infrastructurilor aferente a reprezentat o adevarată provocare.

Lupta cu demolarea clădirii Tandem, existență pe amplasament la acel moment, lupta cu fragilitatea vecinătăților, prezența nivelului hidrostatic undeva la mijlocul noii infrastructuri, realizarea planșeelor în sistem postensionat, s-au constituit toate de asemenea într o vastă experiență câștigată. Pentru Forte Partners continuăm cu investiția din zona Tineretului, proiectul mixt U Center, fazele II, respectiv III. Aș adăuga scurt doar folosirea în proiectul celor de la Speedwell, The Miro Offices, din zona Băneasa, pentru prima oară în România în domeniul construcțiilor civile, alături de cei de la Holcim, a betonului de înaltă rezistență, clasa C60/75, câștigând astfel eficiență structurală și economică.

Ați realizat în mare parte proiecte pentru lucrări private. Doriți să faceți pasul și spre proiecte publice. La ce tipuri de lucrări vă uitați să abordați?

Lucrăm în acest moment pentru câteva proiecte publice, constituite din infrastructuri portuare, în baza experienței câștigate în urma reconversiei Șantierului Naval. De asemenea, am fost invitați să participăm în licitația pentru proiectarea și execuția noii linii de metrou M6, 1Mai – Aeroportul Otopeni.

Pandemia i-a determinat pe dezvoltatorii de clădiri de birouri să-și pună proiectele „on hold”, nu și pe cei din rezidențial sau industrial. Când vă așteptați ca investițiile în acest segment să revină?

La momentul apariției pandemiei, adevarata criza prin care a trecut compania noastră, aveam șase proiecte de dimensiuni mari în pipe-line, în zona Expoziției, Cotroceni, Bucureștii Noi sau Tineretului. Anul acesta, U Center a repornit cu faza a doua a și ne pregătim pentru începerea procesului de proiectare pentru faza a treia. Cred că începând de la jumatatea anului viitor, lucrurile vor evolua pozitiv. Biroul nostru de proiectare era adaptat noilor cerințe work from home, o parte din colegi lucrau deja în acest mod de câtiva ani.

Aveți planuri pentru extinderea și în afara țării? Dacă da, ne puteți detalia?

Am gandit la un moment dat un astfel de plan, folosindu-ne de clienții noștri care își desfășoară activitatea și în străinătate. A fost însă întrerupt de apariția pandemiei. Sperăm să îl reluăm cât de curând.

Cu ce cifră de afaceri încheiați anul acesta (anul trecut ați avut aproape 7 milioane de lei) și care sunt previziunile pentru anul viitor?

Anul 2021 îl închidem cu puțin peste 10 milioane de lei. Pentru anul viitor avem deja încheiate contracte care ne vor susține creșterea, inclusiv peste cifra de anul acesta.

Ce a generat creșterea afacerilor anul acesta?

Segmentul rezidențial, dar și proiectele câștigate prin concursuri value engineering, prin care îmbunătățim proiecte din piață, care nu au fost inițial proiectate în biroul nostru. Pe de altă parte, azi, suntem patru parteneri cu responsabilități bine definite. Am pornit aproape împreună, dar în ultimii opt ani am definit acest bussines, unul lângă celalalt: Matei Teodor, Radu Geanguș, Ovidiu Chițu.

Cu ce vă umpleți timpul liber, care sunt pasiunile dumneavoastră ?

Timpul liber îl dedic buldogului meu francez, Hugo, pe care îl iau zilnic la birou, cititului, sunt pasionat în special de filozofia stoică, de biografii celebre și de pictorii impresioniști. Practic și puțin sport, în special tenis de câmp.

Dacă nu era să activați în businessul acesta, ce v-ar fi plăcut să faceți ?

Nu știu să înlocuiesc pasiunea mea pentru ceea ce fac astăzi cu nimic în acest moment.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...