1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

316 bănci străine intenţionează să furnizeze servicii pe teritoriul României. Capitalul autohton a crescut ca pondere în sistemul bancar

Structura sistemului bancar din România a devenit din ce în ce mai dinamică. Pe parcursul lui 2017, 856 de instituţii au notificat BNR că vor să ofere servicii directe pe teritoriul României. 316 dintre acestea sunt bănci. De asemenea, ponderea băncilor cu capital majoritar autohton în total sistem bancar a crescut la 29,4%. Majorarea se datorează schimbării acţionariatului Băncii Transilvania.

01 iul, 2018 | ECONOMICA.net

"Până la data de 14 mai 2018, Banca Națională a României a primit notificări de la autorități de supraveghere competente din alte state membre ale UE pentru un număr de 856 de instituții care intenționează să furnizeze servicii în mod direct pe teritoriul României, respectiv: 316 instituții bancare, 8 instituții financiare nebancare, 163 de instituții emitente de monedă electronică, 365 de instituții de plată și 4 sucursale ale instituțiilor de plată", precizează raportul anual al BNR. Unele dintre ele, în special cele din categoria fintech, au început deja să ofere servicii pe teritoriul României. Şi menţionăm aici Revolut, o alternativă digitală la instituţia bancară clasică şi Ebury, specializat în schimburi valutare şi plăţi internaţionale.

O altă modificare structurală s-a produs pe fondul schimbărilor consemnate în situația acționariatului Băncii Transilvania care au implicat încadrarea acesteia, în luna decembrie 2017, în categoria instituțiilor de credit cu capital majoritar privat românesc. Astfel, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificări, numărul instituțiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescând de la 3 la 4, în timp ce numărul celor cu capital majoritar străin (inclusiv sucursalele instituțiilor de credit străine) s-a redus de la 32 la 29, prin închiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbție și trecerea unei instituții de la categoria capital majoritar străin la capital privat autohton", spune raportul anual al BNR.

Cota de piață deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar privat autohton a crescut, astfel, de la 0,5 la sută la 31 decembrie 2016 la 14,3 la sută la 31 decembrie 2017 Concomitent, cota de piață a instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus aproximativ în aceeași măsură, de la 80,4 la sută la 66,0 la sută. La ora actuală structura sistemului bancar românesc pe forme de proprietate se prezintă în felul următor: 29,4% banci cu capital majoritar autohton (din care 11,6% sunt bănci cu capital majoritar de stat) şi 69,3% banci cu capital majoritar străin.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO