39 de milioane de ţigări de contrabanda capturate de autorităţile române în primele 6 luni din 2018

Autorităţile române au capturat aproape 39 de milioane de ţigări de contrabandă în prima jumătate a anului 2018. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, bani care ar fi alimentat în continuare reţelele de contrabandă. În primele 6 luni ale lui 2018, un pachet de ţigări s-a vândut pe piaţa neagră cu circa 9,8 lei. Preţul mediu al unui pachet legal, pentru care producătorii platesc taxe şi accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei.
Economica.net - vin, 20 iul. 2018, 11:12
39 de milioane de ţigări de contrabanda capturate de autorităţile române în primele 6 luni din 2018

Conform datelor centralizate de catre www.stopcontrabanda.ro, autoritaţile au facut cele mai multe confiscari în regiunile în care se consuma cele mai multe ţigari de contrabanda. Astfel, aproape jumatate dintre capturi, însumând circa 15 milioane de ţigarete, au fost facute în regiunea Nord-Est a ţarii, în care peste 40% din ţigarile fumate sunt de contrabanda.

Autoritaţile duc o lupta grea cu reţele de contrabanda bine organizate, fara scrupule, care fac profituri uriaşe şi care dispun de echipamente şi finanţare. Tocmai de aceea e necesar sa fie alocate resurse pentru stoparea acestui fenomen care face rau nu doar economiei şi companiilor corecte, ci şi consumatorilor“ a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco România.

Conform ultimelor date publicate de catre compania Novel research, piaţa neagra a ţigaretelor a scazut în mai 2018 la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 p.p. mai puţin faţa de martie 2018). Procentul se afla în continuare peste media pieţei negre din 2017, de 16%.

Datele sunt disponibile pe site-ul www.stopcontrabanda.ro, parte a campaniei de informare cu acelaşi nume desfaşurata de catre British American Tobacco România, singurul website care integreaza în timp real datele transmise de autoritaţi referitoare la capturile ţigarilor de contrabanda. Cele 39 de milioane de ţigari de contrabanda reprezinta suma capturilor facute publice de catre autoritaţile române în perioada ianuarie – iunie 2018.

Campania “Stop Contrabanda” a fost demarata de catre British American Tobacco în luna martie a anului 2017 şi permite acum, dupa un an de la lansare, o analiza comparativa atât între regiunile ţarii, cât şi între diferite intervale de timp, la nivel naţional sau regional.

 

Despre contrabanda de ţigări în România

– România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.
– România are 2.000 de km de graniţa cu ţari non-UE, în care preţul tutunului poate fi de pâna la 6 ori mai mic.
– Traficul ilicit de ţigari prejudiciaza anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adaugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual înca 40 milioane de euro.
– Fiecare container de ţigari ilegale înseamna 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de ţigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activitaţi teroriste.
– În 2017, eforturile autoritaţilor române au avut ca rezultat capturi de 150 de milioane de ţigarete. Cu toate acestea, peste 4,3 miliarde de ţigarete au fost vândute în 2017 pe piaţa neagra din România. Astfel, statul român nu a încasat nicio taxa pentru circa 16% din ţigaretele consumate anul trecut. Prejudiciul total cauzat de contrabanda cu ţigari la bugetul de stat se ridica doar pentru anul 2017 la 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri fotovoltaice
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel pentru achiziţia de stocuri de panouri ...
ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane de euro (25 milioane de lei) companiei româneşti de inginerie şi tehnologie Simtel Team, pentru aprovizionarea în avans cu stocuri......
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – Zue
CFR Infrastructură Cluj a semnat contracte de 700 milioane de lei cu asocierea româno – poloneză Drum Asfalt – ...
CFR Infrastructură Cluj a semnat 45 contracte în valoare totală de 699,879 milioane de lei, fără TVA, pentru execuția ...
Ce bani vor lua fermierii de anul viitor. Schimbările aduse de noul Plan Național Strategic
Ce bani vor lua fermierii de anul viitor. Schimbările aduse de noul Plan Național Strategic
România are la dispoziție pentru perioada 2023-2027 15,3 miliarde de euro pentru agricultură, prin Planul Național Strategic ...
Indexarea pensiilor militare schimbată cu câteva ore înainte de şedinţa de guvern – ultima formă a proiectului de OUG
Indexarea pensiilor militare schimbată cu câteva ore înainte de şedinţa de guvern – ultima formă a proiectului ...
Guvernul a schimbat unele prevederi din proiectul de OUG privind majoararea pensiilor şi a salariilor minime, aflat în ...