39 de milioane de ţigări de contrabanda capturate de autorităţile române în primele 6 luni din 2018

Autorităţile române au capturat aproape 39 de milioane de ţigări de contrabandă în prima jumătate a anului 2018. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, bani care ar fi alimentat în continuare reţelele de contrabandă. În primele 6 luni ale lui 2018, un pachet de ţigări s-a vândut pe piaţa neagră cu circa 9,8 lei. Preţul mediu al unui pachet legal, pentru care producătorii platesc taxe şi accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei.
Economica.net - vin, 20 iul. 2018, 11:12
39 de milioane de ţigări de contrabanda capturate de autorităţile române în primele 6 luni din 2018

Conform datelor centralizate de catre www.stopcontrabanda.ro, autoritaţile au facut cele mai multe confiscari în regiunile în care se consuma cele mai multe ţigari de contrabanda. Astfel, aproape jumatate dintre capturi, însumând circa 15 milioane de ţigarete, au fost facute în regiunea Nord-Est a ţarii, în care peste 40% din ţigarile fumate sunt de contrabanda.

Autoritaţile duc o lupta grea cu reţele de contrabanda bine organizate, fara scrupule, care fac profituri uriaşe şi care dispun de echipamente şi finanţare. Tocmai de aceea e necesar sa fie alocate resurse pentru stoparea acestui fenomen care face rau nu doar economiei şi companiilor corecte, ci şi consumatorilor“ a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco România.

Conform ultimelor date publicate de catre compania Novel research, piaţa neagra a ţigaretelor a scazut în mai 2018 la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 p.p. mai puţin faţa de martie 2018). Procentul se afla în continuare peste media pieţei negre din 2017, de 16%.

Datele sunt disponibile pe site-ul www.stopcontrabanda.ro, parte a campaniei de informare cu acelaşi nume desfaşurata de catre British American Tobacco România, singurul website care integreaza în timp real datele transmise de autoritaţi referitoare la capturile ţigarilor de contrabanda. Cele 39 de milioane de ţigari de contrabanda reprezinta suma capturilor facute publice de catre autoritaţile române în perioada ianuarie – iunie 2018.

Campania “Stop Contrabanda” a fost demarata de catre British American Tobacco în luna martie a anului 2017 şi permite acum, dupa un an de la lansare, o analiza comparativa atât între regiunile ţarii, cât şi între diferite intervale de timp, la nivel naţional sau regional.

 

Despre contrabanda de ţigări în România

– România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.
– România are 2.000 de km de graniţa cu ţari non-UE, în care preţul tutunului poate fi de pâna la 6 ori mai mic.
– Traficul ilicit de ţigari prejudiciaza anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adaugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual înca 40 milioane de euro.
– Fiecare container de ţigari ilegale înseamna 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de ţigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activitaţi teroriste.
– În 2017, eforturile autoritaţilor române au avut ca rezultat capturi de 150 de milioane de ţigarete. Cu toate acestea, peste 4,3 miliarde de ţigarete au fost vândute în 2017 pe piaţa neagra din România. Astfel, statul român nu a încasat nicio taxa pentru circa 16% din ţigaretele consumate anul trecut. Prejudiciul total cauzat de contrabanda cu ţigari la bugetul de stat se ridica doar pentru anul 2017 la 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...