40.000 de câini comunitari se plimbă pe străzile Capitalei. Cât costă eutanasia unui maidanez?

Potrivit legii privind câinii comunitari, maidanezii pot fi eutanasiaţi la decizia administraţiei locale. Mii de câini sunt în Bucureşti, iar eutanasia costă 62 de euro în timp ce sterilizarea 20 de euro. Într-un comunicat remis de Organizatia Vier Pfoten se arată că prin metoda omorârii nu se poate elimina mai mult de 50% din efectivul de câini.
Economica.net - mie, 23 nov. 2011, 12:07

O lege controversată care a zăcut mai mulţi ani a fost adoptată marţi în Parlament. Aprobarea ei a stârnit interes în rândul oamenilor, organizaţiilor şi nu numai. Părerile au fost împărţite. Au fost persoane care au aplaudat decizia parlamentarilor, dar şi vocai care au criticat dur hotărârea de marţi, acuzând că astfel sunt trimişi la moarte sigură mii de patrupede.

Organizaţia Vier Pfoten estimează că, în prezent în Capitală, trăiesc aproximativ 40.000 de câini fără stăpân. Dintre aceştia, aproximativ 20% sunt deja sterilizaţi.

Sterilizarea în masă este singura soluţie care dă rezultate pe termen mediu şi lung, mai mult decât atât, este o soluţie decentă, umană şi pentru care s-ar primi sprijinul organizaţiilor de protecţia animalelor, cât şi al cetăţenilor„, se arată într-un comunicat remis de Organizaţia Vier Pfoten România.

De ce sunt atât de mulţi câini maidanezi?

Numărul mare de maidanezi se datorează persoanelor care locuiesc în medii rurale ori urbane, preponderent la casă cu curte, care în loc să-şi sterilizeze animalele, preferă să le lase să-şi urmeze instinctul, iar puii rezultaţi sunt abandonaţi în pieţe aglomerate, păduri de la periferiile oraşelor, pe lângă restaurante, şcoli, grădiniţe, pet shop-uri. Sunt şi persoane care au adoptat câini şi care apoi i-au abandonat pe străzi. Totodată familii întregi au plecat să muncească în străinătate, lăsând în urmă animale fară adăpost. În ultimii ani s-a mărit şi numărul cazurilor de abandon al câinilor de apartament.

Ce soluţii există?

Potrivit Organizaţiei Vier Pfoten România, sunt trei soluţii pentru a reduce numărul maidanezilor:

Omorârea câinilor. O metodă care la prima vedere pare cea mai eficientă şi rapidă. La o examinare mai atentă, vom constata că prinderea şi eutanasierea câinilor prin metode „umane” se dovedesc a fi operaţiuni foarte scumpe şi de multe ori imposibile.

Înfiinţarea unor adăposturi care ar putea găzdui toţi câinii fără stăpân. Însă adăposturile şi-au dovedit eficienţa numai în situaţia unui număr redus de câini. La nivelul Bucureştiului şi al întregii ţări, sumele necesare pentru construirea acestor adăposturi – gigant ar fi fabuloase, iar pe masură ce s-ar popula cu animale, restul exemplarelor s-ar înmulţi nestingherite, profitând de spaţiul şi resursele rămase. În acest fel, ar trebui construite alte şi alte adăposturi.

Controlul reproducerii. Controlul reproducerii presupune: prinderea animalelor, deparazitarea, vaccinarea şi sterilizarea lor, identificarea şi marcarea într-un mod vizibil de la distanţa şi eliberarea acestora în locul de unde au fost capturate.

 

Eutanasia unui maidanez, mult mai scumpă decât sterilizarea

Sterilizarea unui caine de talie medie costă aproximativ 20 euro, asta însemnând 12 euro medicamentele şi materiale utilizate (tranchilizant, anestezic, dezinfectant, instrumentar chirurgical, materiale sutura, antibiotic, antiinflamator, manuşi chirurgicale, materiale identificare etc) şi 8 euro regia (salariul medicului şi asistentului veteterinar, al prinzătorului, transportul până la baza unde se fac sterilizările şi retur).

În perioada 2001- 2007 Administratia pentru Supravegherea Animalelor – Bucureşti a raportat capturarea şi eutanasia a 108.000 câini dintre care 80% au fost eutanasiaţi, iar 20% revendicaţi. Pentru aceasta s-a folosit un buget de 9 milioane de euro. Rezultă că pentru eutanasia unui câine s-au cheltuit peste 60 euro, în timp ce o sterilizare costă 20 euro„, precizează Vier Pfoten.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...