40 de rafinării europene ar trebui închise – ING

Industria europeană de rafinare ar fi într-o situaţie mai bună dacă ar funcţiona doar 60 de rafinării, o reducere cu aproape 40% comparativ cu numărul actual, se arată într-un raport publicat luni de banca olandeză ING, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 08:29
40 de rafinării europene ar trebui închise - ING

Aproape 22 de rafinării europene au fost închise după 2009, echivalentul unei capacităţi de 2,3 milioane barili de petrol pe zi, în timp ce alte 15-20 rafinării au fost vândute de marile companii petroliere unor traderi sau investitori independenţi. Potrivit ING ar fi bine pentru industria europeană dacă alte 40 de rafinării ar fi închise având în vedere costurile ridicate din Europa şi concurenţa crescută din partea rafinăriilor străine. În România, grupul Petrom a închis Arpechim Piteşti în anul 2011, din cauza cererii mici de produse petroliere de pe piaţa din România, iar rafinăria se află acum în conservare, scrie Agerpres.

Autorul raportului ING, Hamza Khan, susţine că deşi cele mai vechi rafinării sunt cele mai slabe din punct de vedere competitiv ele tind să aibă cele mai puternice legături cu comunitatea locală şi de aceea sunt cel mai greu de închis din punct de vedere politic.

‘Acest lucru creează riscul ca Europa să se confrunte cu un dezechilibru în condiţiile în care rafinăriile mai vechi produc în special benzină’, susţine Hamza Khan. ‘Dacă obiectivul nostru este să satisfacem cererea atunci menţinerea în funcţiune a rafinăriilor vechi care nu produc ceea ce folosesc oamenii atunci este ca şi cum te-ai împuşca în picior. Devine un război de uzură în care reuşeşti să menţii în viaţă o rafinărie dar ţi-ai scăzut capacitatea de a creşte veniturile’, a adăugat Hamza Khan.

Deşi companiile europene de rafinare se bucură în prezent de o marjă decentă de profit de aproximativ şapte dolari per baril, Khan avertizează că acest lucru se datorează unor preţuri scăzute la ţiţei însă această situaţie nu poate fi susţinută. Pentru a îmbunătăţi profitabilitatea, ING susţine că rafinăriile trebuie să reducă producţia de combustibili de încălzire, care în prezent şterg 2,5 miliarde de dolari din cifra de afaceri.

Companiile europene de rafinare au anunţat că în perioada 2009-2020 intenţionează să efectueze investiţii de 30 de miliarde de dolari pentru modernizarea facilităţilor însă organizaţia Concawe susţine că este vorba de o sumă insuficientă fiind nevoie de alte 21 de miliarde de dolari până în 2020.

‘Cifra este una semnificativă având în vedere că industria europeană de rafinare nu are profituri mai mari de 4-5 miliarde de dolari pe an. Întrebarea este dacă aceste investiţii se justifică. Este mult mai ieftin să transformi o rafinărie într-un hub de import/export sau o facilitate de stocare’, a apreciat Hamza Khan.

În România, grupul Petrom a închis Arpechim Piteşti în anul 2011, din cauza cererii mici de produse petroliere de pe piaţa din România, iar rafinăria se află acum în conservare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
12 orașe din țară vor testa în premieră un autobuz cu hidrogen. Îl aduce Solaris
Solaris Bus & Coach, lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public, va prezenta în premieră ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,42 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti, de 16,42 cazuri la mia de locuitori, potrivit ...
Black Friday 2021: Când va demara Altex, liderul pieței electroIT, cel mai mare eveniment de shopping al anului
Black Friday 2021: Când va demara Altex, liderul pieței electroIT, cel mai mare eveniment de shopping al anului
Retailerul electroIT Altex, liderul pieței de profil, va începe campania de Black Friday în luna noiembrie și are stocuri ...