400 de milioane de euro pentru trenuri noi în România. Banii nu ajung nici pentru CFR Călători

Autoritatea de Reformă Feroviară ar putea asigura doar parţial necesarul de trenuri noi al CFR Călători. În timp ce prin ARF pot fi atrase de la UE fonduri de 400 de milioane de euro pentru achiziţia de material rulant, CFR Călători are nevoie de 110 unităţi noi, estimate la 570 milioane de euro.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 21:03
400 de milioane de euro pentru trenuri noi în România. Banii nu ajung nici pentru CFR Călători

„Autoritatea de Reformă Feroviară ar putea deveni operaţională anul acesta, aceasta fiind singurul beneficiar a 400 milioane de euro disponibile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 pentru achiziţia de material rulant pentru transportul de călători”, a declarat miercuri Magdalena Grigore, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în cadrul unui eveniment organizat de către revista Capital.

Banii pentru trenuri noi vor fi împărţiţi însă tuturor operatorilor feroviari de transport călători, iar aceştia nu acoperă nici măcar necesarul CFR Călători.

Prezent la acelaşi eveniment, Iosif Szenteş, directorul general al CFR Călători, a declarat că necesarul companiei este de 110 unităţi noi. „Nevoia noastră este de 110 rame electrice şi automotoare moderne, cu consum redus. Vineri vom avea o discuţie cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai Consiliului Concurenţei pe tema ajutorului de stat pentru trenuri noi”, a menţionat Szenteş.

570 milioane de euro pentru rame electrice şi automotoare Diesel

Într-un interviu acordat Agerpres, acesta a declarat că în cursul anului 2016 a fost efectuat un studiu pentru identificarea surselor de finanţare, fiind analizate noi posibilităţi de finanţare a CFR Călători pentru achiziţie de material rulant. „Proiectul se referă la o valoare de circa 570 de milioane de euro şi reprezintă achiziţia a 110 unităţi — rame electrice mai multe și automotoare Diesel — care să fie folosite pe infrastructura reabilitată, deci mai mult pe Coridorul IV”, a explicat şeful CFR Călători.

În 2016, Ministerul Transporturilor a luat decizia de a renunţa la finanţarea din fonduri europene a achiziţiei de material rulant pentru CFR Călători, urmând ca această achiziţie să fie realizată prin grija Autorităţii de Reformă Feroviară (ARF).

„Până când aceasta autoritate va deveni funcţională în activitate, neavând în momentul de față specialişti angajaţi şi alocaţi în acest sens, probabil că efectele acestei măsuri de înfiinţare a ARF se vor vedea peste câţiva ani, timp în care noi nu putem aştepta, pentru că intră în vigoare Pachetul IV feroviar care, practic, dă drumul la liberalizarea întregii piețe de transport feroviar. Liberalizarea cel mai probabil că se va realiza în jurul anului 2023, însă poate intra în vigoare şi mai repede, chiar din decembrie 2019″, a atras atenţia oficialul CFR Călători.

Ajutor de stat de 400 de milioane de euro

Szenteş a mai spus că, legat de fonduri europene, în anul 2014, CFR Călători a început acţiunea de pre-notificare a DG Competition legat de subcompensare începând din 2007 — 2008 până în 2014. Această subcompensare fiind de aproximativ 2 miliarde de lei (circa 400 milioane de euro).

„Momentan, singura şansă de a face investiţii masive în materialul rulant ar fi recunoaşterea acestei subcompensări din anii anteriori ca ajutor de stat compatibil pentru care noi am început acţiunea de pre-notificare a DG Competition. Momentan, pre-notificarea este oprită din motive de înfiinţare a acestei noi Autorităţi. Cu toate acestea, nu putem neglija o datorie așa de mare, care, practic, ne-a adus deservicii în privinţa modernizării, a atragerii călătorilor şi a asigurării unei mobilități crescute românilor”, a conchis şeful CFR Călători.

Te-ar mai putea interesa și
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
A șasea generație de sisteme radar pentru automobile dezvoltată de Continental, inclusiv în România, include conceptul „Surround” care permite o acoperire de 360 de grade pe o rază de 200......
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Cele mai mari progrese la autostrăzi au fost înregistrate pe șantierele constructorilor Strabag, UMB și Tirrena Scavi ...
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Toplofikatsiya Sofia, compania de utilități a capitalei Bulgariei, deținută 100% de administrația locală, a anunțat ...
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit, duminică, 6 milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ...