1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Companii

45 de ani de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier 1

Concepţia construirii sistemului Porţile de Fier a fost expusă pentru prima dată în convorbirile şefilor de stat român şi iugoslav Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Iosip Broz Tito, în 1956, când s-a convenit examinarea posibilităţilor de construire în comun a unei hidrocentrale în sectorul Porţile de Fier.

15 mai, 2017 | Agerpres

Astfel, la 30 noiembrie 1963, cei doi preşedinţi au semnat, la Belgrad, Acordul pentru construirea sistemului de la Porţile de Fier, care, prin schimbarea instrumentelor de ratificare, la 16 iulie 1964, la Bucureşti, a intrat în vigoare.

Lucrările au început în septembrie 1964 şi au durat 86 de luni. A fost întrebuinţată, pentru prima dată în lume, tehnologia batardoului celular în condiţii de curenţi şi adâncimi mari. În 1969, a avut loc închiderea Dunării, devierea apelor, în vederea definitivării barajului, terminat în 1971. Centralele de pe malul românesc şi cel sârbesc de la Porţile de Fier I au fost echipate cu câte şase turbine 'Kaplan' cu o putere instalată de 178 MW. În august 1970, a intrat în funcţiune primul din cele şase agregate, iar ultimul - în decembrie 1971.

Inaugurarea oficială a obiectivului a avut loc la 16 mai 1972. Sistemul energetic de la Porţile de Fier era prevăzut să reducă, prin cele două ecluze, de aproape patru ori timpul de parcurgere a distanţei de 117 km dintre Drobeta Turnu-Severin şi Moldova Veche şi să permită accesul unor nave cu un tonaj de până la 50 milioane tone.

În anul 1998, a fost pus în aplicare proiectul de retehnologizare a celor şase hidroagregate de la Porţile de Fier I, având în vedere că durata de viaţă a unui hidroagregat este de aproximativ 30 de ani. Lucrările de retehnologizare au fost finalizate la 25 martie 2007. Centrala hidroelectrică de la Porţile de Fier I are, în urma procesului de retehnologizare, o producţie de energie electrică anuală de proiect de 5.241.000 MWh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producţia la nivel naţional. De asemenea, centrala asigură aproape jumătate din serviciile tehnologice de sistem din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO