47 de ani de la cutremurul cumplit din 1977. UNSAR: Circa 14 milioane de români locuiesc în zone cu risc seismic, doar unul din cinci e asigurat. Se va plăti asigurarea împreună cu impozitul?

Societățile de asigurare au achitat, în primele 9 luni din 2023, despăgubiri cu 61% mai mari decât în perioada similară a lui 2022, inclusiv ca efect al seismelor repetate care au avut loc la începutul anului trecut în zona Gorj. Astăzi, se împlinesc 47 de ani de la cumplitul seism din 1977 și doar una din cinci locuințe din România este asigurată. Desigur, siguranța fizică este mult mai importantă față de cea financiară, însă, în cazul unor evenimente major, sunt afectate mult mai multe persoane decât cele decedate sau rănite evenimente.
Şerban Buşcu - lun, 04 mart. 2024, 12:35
47 de ani de la cutremurul cumplit din 1977. UNSAR: Circa 14 milioane de români locuiesc în zone cu risc seismic, doar unul din cinci e asigurat. Se va plăti asigurarea împreună cu impozitul?

Au trecut 47 de ani de la cutremurul din 1977, în urma căruia și-au pierdut viața aproximativ 1.500 de oameni și alți 11.000 au fost răniți. România este, în continuare, una dintre țările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii, transmite un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).

Astfel, potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. Din păcate însă, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată: practic, doar 20% dintre români ar beneficia de protecția oferită de o poliță de asigurare pentru locuință, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, în creștere cu 61% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuințe neprotejate în fața neprevăzutului, asigurarea locuințelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate națională, dar și o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General al UNSAR.

14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populație, arată datele Institutului Național de Statistică. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăși 25 miliarde euro[1].

În condițiile în care doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința, este esențial să ne informăm și să apelăm la soluții complete de asigurare prin care să ne protejăm locuințele”, a declarat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Oficial ASF: Aș propune să implicăm autoritatea locală în zona de încasare

În acest context, în care riscurile la care ne expunem sunt semnificative în timp ce măsurile de protecție pe care le luăm sunt mai degrabă marginale, se încearcă stimularea cuprinderii în asigurare, mai ales că România este una dintre cele doar două țări europene unde asigurarea locuinței este obligatorie pentru riscurile catastrofale. După cum arăta Economica, prim vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Gabriel Avrămescu, spune că va sprijini implicarea mai serioasă a autorităților locale în această zonă.

” În perioada următoare am putea să avem, cu sprijinul Parlamentului, întâlniri cu structuri asociative ale autorităților locale. Ne gândim deja la colaborări cu Asociația Consiliilor Județene, cu structuri asociative ale autorităților locale. Ei sunt vectorii cei mai importanți. Cred că putem să găsim o serie de modalități pentru a crește gradul de cuprindere în asigurare. Aș propune să implicăm autoritatea locală în zona de încasare. Să vedem dacă putem găsi o formulă legislativă care să permită acest lucru. Dacă am reuși să transformăm autoritatea locală în colector cred că ar fi extrem de benefic și, în cazul unor evenimente majore, efortul bugetar nu va mai fi același. De exemplu, ar putea fi colectată prima atunci când se plătesc impozitele locale„, a declarat, la un eveniment de specialitate organizat de DC News, Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară(ASF).

Citește despre situația de la PAID, comparația România-Turcia care îți dă fiori și cum ar putea fi colectată prima de asigurare direct cu taxele locale

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...