5 pași esențiali pentru dezvoltarea unui magazin online

Comerțul online este un fenomen ce a luat o amploare din ce în ce mai mare în special în contextul pandemiei recente. Astăzi există prea puține persoane care să nu fi plasat cel puțin o comandă online, iar brandurile, mai mari sau mai mici, se îngrămădesc să atragă atenția consumatorilor ce petrec din ce în ce mai mult timp în mediul digital.
Ion Dobreanu - vin, 09 iul. 2021, 11:14
5 pași esențiali pentru dezvoltarea unui magazin online

Cu toate acestea, încă există afaceri care nu au făcut trecerea la vânzarea online. Dacă afacerea ta se numără printre ele, dar vrei să schimbi acest lucru, ai nimerit unde trebuie pentru că astăzi îți vom spune exact ce pași trebuie să întreprinzi pentru a-ți deschide primul magazin online.

Înainte de orice, însă, este important să răspunzi la câteva întrebări esențiale pentru afacerea pe care vrei să o dezvolți:

  • Ce tip de produse vei comercializa?
  • Te vei adresa unui public național sau internațional?
  • Vei avea un număr mare de produse sau un număr redus?
  • Ce modalitate de plată este cea mai convenabilă pentru tine?

Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să îți faci o idee despre complexitatea magazinului online pe care vrei să îl dezvolți. În felul acesta, în momentul în care vei decide să apelezi la o agenție specializată, vei ști exact ce anume trebuie să ceri de la aceasta. Da, am spus agenție specializată deoarece, în afara cazului în care ai cunoștințe de programare și web design este imposibil să îți creezi un magazin online eficient de unul singur.

După ce ai stabilit exact ce îți dorești de la magazinul tău online, urmează etapa de implementare propriu-zisă, momentul în care acesta ia naștere. În această fază există 5 pași esențiali de care trebuie să ții seama și pentru care trebuie să colaborezi îndeaproape cu dezvoltatorul magazinului tău.

1. Stabilirea identității de brand

Încă de la început trebuie să te gândești la magazinul tău online ca la o reprezentare virtuală a brandului tău. Dacă acesta deja există atunci pur și simplu îl transpui în mediul online. Dacă acum creezi brandul trebuie să fii atent la aceste aspecte esențiale:

  • denumirea brandului poate fi și denumirea magazinului online, dar trebuie să verifici dacă domeniul aferent acestui nume este disponibil sau nu. În cazul în care este disponibil, este foarte ușor de achiziționat. În cazul în care nu este disponibil va trebui să fii creativ și să încorporezi denumirea brandului în denumirea domeniului.
  • logo-ul, dacă nu există, trebuie să fie ușor de recunoscut, reprezentativ și original. Nu vrei ca magazinul tău să fie confundat cu cel al concurenței.
  • povestea din spatele brandului va fi inclusă în pagina ”Despre noi” și are un potențial de marketare foarte mare deci asigură-te că spui o poveste nu foarte elaborată, dar atrăgătoare pentru potențialii clienți.
  • emailurile personalizate (emailul de contact, emailul personalului) cresc reputația afacerii tale.

 

2. Alegerea hostingului potrivit

Hostingul este foarte important pentru dezvoltarea unui magazin online deoarece acesta determină în mod direct viteza de încărcare a site-ului și capacitatea de stocare a acestuia. Deci înainte să stabilești pachetul de hosting de care ai nevoie trebuie să iei în considerare următoarele:

  • traficul estimat pe site
  • necesitatea unui uptime de minim 99,9%
  • nevoia de suport tehnic eficient non stop
  • nevoia de suport bun pentru bazele de date
  • necesitatea unui backup garantat și gratuit al site-ului
  • necesitatea unui protocol SSL pentru securitatea datelor bine pus la punct
  • bugetul propriu.

 

3. Alegerea platformei de ecommerce potrivite

Platforma de ecommerce pe care o va utiliza site-ul tău va avea un impact foarte mare pentru buna administrare a magazinului. Deci ai nevoie de o platformă simplu de folosit, care să îți ofere toate funcționalitățile necesare și care să fie viabilă pentru o lungă perioadă de timp. Cele mai utilizate platforme de ecommerce în momentul de față sunt: WordPress (WooCommerce), Magento, OpenCart, și PrestaShop. În funcție de cerințele tale, dezvoltatorul site-ului web îți va recomanda și platforma ideală pentru tine, însă prețul poate varia foarte mult.

4. Dezvoltarea propriu-zisă a magazinului

Acest pas depinde de dezvoltatorul ales de tine, fiind etapa în care este ”construit” efectiv magazinul tău online. În momentul în care vezi primul draft al acestuia, iată ce ar trebui să verifici:

  • dacă designul este user friendly pe toate dispozitivele
  • dacă site-ul este optimizat SEO on-page
  • dacă viteza de încărcare este bună.

Toți acești factori influențează în mod direct eficiența magazinului online.

 

5. Indexarea magazinului în Google

Indexarea în Google este esențială pentru ca motorul de căutare să poată afișa magazinul tău în rezultatele căutărilor utilizatorilor. Aceasta este realizată de către dezvoltator și poate fi verificată foarte simplu, tastând în căsuța de căutare formula site:numele domeniului tău.

Bineînțeles, acești pași trebuie să fie însoțiți de o strategie eficientă de marketing. Doar așa magazinul tău online va aduce rezultatele pe care ți le dorești.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...