5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 03.05.2013

Esti obligat sa mergi la serviciu de Pasti, fara sa primesti compensatii? Cum te poti apara legal de acest abuz al angajatorului,  Visul lui Patriciu, indeplinit de multinationale: Febra francizelor cuprinde retailul, dar si  Arabii au promis să transforme Electroputere într-un gigant când au cumpărat-o, dar i-au vândut activele. Citeste integral revista presei interne din 3 mai 2013. 
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 06:04
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 03.05.2013

Avocatnet: Esti obligat sa mergi la serviciu de Pasti, fara sa primesti compensatii? Cum te poti apara legal de acest abuz al angajatorului. Codul muncii prevede ca prima si a doua zi de Pasti sunt zile libere legale, in care nu se lucreaza. Desi amenzile pot ajunge si la 10.000 de lei pentru angajatorii care refuza sa acorde aceasta zi libera, exista multi patroni care isi cheama angajatii la serviciu, incalcand prevederile legale. Legislatia muncii este dura cu angajatorii care incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Totusi, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza „caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.

Capital: Partenerul de afaceri, dușmanul din umbră. Loviți de criză, hăituiți de instituțiile statului și amețiți de legislația neclară și schimbătoare, antreprenorii trebuie să stea cu ochii-n patru și când vine vorba de clienți ori furnizori. În primele trei luni ale acestui an, la Centrala Incidentelor de Plăți au fost raportate 43.000 de cecuri și bilete la ordin refuzate la plată, cu o valoare totală de 2,35 miliarde de lei. În aceeași perioadă a lui 2012, suma refuzată la plată a fost de doar 1,76 miliarde de lei. Tendința de creștere, observabilă încă din a doua jumătate a anului trecut, „poate să indice o deteriorare a comportamentului de plată privind onorarea instrumentelor de debit, ceea ce ar putea determina companiile să solicite plata parțială sau integrală în avans”, se arată într-un studiu al Coface România.

ZF: Arabii au promis să transforme Electroputere într-un gigant când au cumpărat-o, dar i-au vândut activele. Arabii din grupul Al-Arrab care promiteau cu ocazia privatizării Electroputere Craiova să crească de cinci ori vânzările şi să transforme compania într-un gigant mondial, au făcut exact opusul angajamentelor pe care şi le-au luat în urmă cu cinci ani, disponibilizând peste 1.500 de oameni şi au vândut activele valoroase şi principalul obiect de activitate al societăţii, respectiv divizia de locomotive care a consacrat-o. Privatizarea Electroputere a fost semnată de Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS de la acea vreme. În prezent, din compania care înainte era un simbol al industriei româneşti nu a mai rămas nimic, valoarea contabilă a acesteia devenind negativă la finele anului trecut. „Cred că Electroputere avea o şansă dacă ar fi fost preluată de o companie mare din sectorul său precum Siemens şi care să o integreze în sistemul european.

EVZ: Oferte last minute de Paşte, la mare şi la munte. Nu te-ai hotărât unde să petreci Paştele, dar vrei să scapi de priveliştea tristă a blocurilor din cartier? Profită de ofertele last minute. Locuitorii marilor oraşe din România aleg cu precădere destinaţii apropiate de casă atunci când nu dispun de multe zile libere. Pentru aceştia, proprietarii de hoteluri şi pensiuni pun la bătaie oferte cu tarife reduse pentru perioada sărbătorilor pascale. Pentru a atrage clienţii, administratorii unui hotel de 4 stele din Mamaia au tăiat mai mult de jumătate din tarif. Astfel, un sejur de 3 nopţi în camere duble costă acum 150 de euro/persoană, faţă de 330 de euro/persoană, cât era tariful în urmă cu câteva zile.

Daily Business: Visul lui Patriciu, indeplinit de multinationale: Febra francizelor cuprinde retailul. Retaileri internationali precum Carrefour, Mega Image si Metro deschid din ce in ce mai multe magazine in sistem de franciza. Coincidenta sau nu, moda de a se asocia cu parteneri locali a fost preluata de marile lanturi de magazine, dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu si-a anuntat planul ca 80% din magazinele Mic.ro, care impanzisera Capitala si restul tarii, sa fie operate de mici comercianti. In urma cu doi ani, reteaua Mic.ro era in plina expansiune, iar proprietarul sau avea planuri mari: 1.300 de magazine fixe si 1.000 mobile pana la finele anului respectiv, dupa ce in primul an de activitate lantul ajunsese la 460 de unitati, in 35 de localitati.
Atunci, pana la 15% din magazine erau operate de parteneri, dar visul lui Patriciu era ca 80% dintre bacanii sa fie administrate intr-un astfel de sistem.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...