1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 04.05.2012

Gândul spune cî guvernul Ponta scade TVA şa produsele de panificaţie la 9%, cât câştigă şefii şefilor celor mai mari companii din România şi zece întrebări şi răspunsuri despre finala Europa League de la Bucureşti. Citeşte pe larg revista presei din 4 mai 2012

04 mai, 2012 | ECONOMICA.net

ZF: Cât câştigă şefii şefilor celor mai mari companii din România. Gerhard Roiss, CEO-ul grupului austriac OMV şi şeful Marianei Gheorghe (CEO-ul Petrom), a câştigat anul trecut peste 1,8 milioane de euro din salariu şi bonusuri, iar Andreas Treichl, şeful grupului Erste care are în portofoliu cea mai mare bancă românească, a încasat 1,7 milioane de euro, potrivit rapoartelor anuale ale celor două grupuri. Gerhard Roiss conduce şi Consiliul de Supraveghere al Petrom, compania care exploatează resursele de ţiţei ale României şi are circa 40% din piaţa locală de carburanţi, în timp ce Treichl are sub coordonare 20% din activele sistemului bancar românesc.

Gândul: Guvernul Ponta vrea să dea poporului pâine ieftină începând din septembrie: TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie. Noul Guvern vrea să scadă preţul la pâine începând din toamnă. Surse din cadrul USL au declarat pentru gândul că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificaţie începând din luna septembrie. Dacă măsura va fi aplicată, preţul pâinii ar trebui să scadă echivalent, adică cu 15 puncte procentuale, spun producătorii. Astfel, o franzelă care acum costă un leu, din toamnă va fi 83 de bani, iar o pâine ambalată, feliată, care acum costă, în medie, 4 lei, va fi 3,3 lei. Calcul a fost făcut scăzând TVA-ul de 24% din preţul actual şi aplicându-l pe cel de 9%.

ZF: Finala Europa League: un „desant“ de o zi pentru 20.000 de fani spanioli. Zece întrebări şi răspunsuri despre finală. Bucureştiul va fi luat cu asalt pe 9 mai de peste 35.000 de suporteri străini, din care 20.000 vor fi fanii spanioli ai echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao - finalistele ce se vor lupta pentru trofeul Europa League pe stadionul Naţional Arena, fostul Lia Manoliu. Cea mai mare parte a fanilor va ateriza în Bucureşti în dimineaţa zilei meciului. După meci, grosul ibericilor se va îmbarca în avioanele de întoarcere imediat după fluierul final al partidei. Pe lângă cei 20.000 de suporteri spanioli sunt aşteptaţi să sosească la Bucureşti şi alţi 10.000-15.000 de străini din alte ţări din vestul Europei.

Adevărul: Piraeus Bank dă în judecată agenţia de ştiri Reuters. Grupul bancar elen Piraeus a demarat acţiuni în instanţă împotriva agenţiei de ştiri Thompson Reuters, cerând daune în valoare de 50 de milioane de euro. Jurnaliştii Reuters au publicat un articol în care prezentau o serie de tranzacţii imobiliare desfăşurate între bancă şi companii conduse de familia lui Michalis Sallas, preşedintele executiv al băncii. Agenţia este acuzată de Piraeus de defăimare maliţioasă şi intenţia de a „afecta întregul sistem bancar elen". Articolul a fost publicat de Reuters la 2 aprilie sub titlul „Afacerile imobiliare secrete ale unui bancher elen".

Capital - Ce alegem: credit imediat sau cu economisire prealabilă? Un credit ipotecar în euro este relativ uşor de accesat, dar presupune o perioadă lungă de rambursare şi volatilitatea costurilor. Închirierea locuinţei pe o perioadă de câţiva ani sau economisirea unui avans consistent în prealabil reduce perioada totală la aproape jumătate. Pentru cei care cred că preţurile nu vor mai scădea, cea mai bună variantă din prezent de finanţare a achiziţiei unei locuinţe de până în 60.000-70.000 euro este prin Prima Casă. Pentru cei care sunt dispuşi să aştepte o perioadă, în care să strângă un avans de circa 50%, cea mai bună variantă este produsul de  economisire-creditare (prin băncile pentru locuinţe – BCR BpL sau Raiffeisen BpL).

EVZ: Topul celor mai bune oferte la locuinţe. Garsonierele şi apartamentele de două camere sunt în continuare cele mai accesibile case. Criza a ieftinit cel mai mult locuinţele de una şi două camere, dacă ne raportăm la evoluţia preţurilor din 2008 încoace. Din aprilie 2008, preţul garsonierelor a scăzut în medie, în Bucureşti, cu 52%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 51%, potrivit raportului anunturiparticulari.ro. În plus, datorită valorii mai mici a garsonierelor şi apartamentelor de două camere, acestea sunt singurele care se încadrează în cerinţele programului "Prima Casă" (care oferă cele mai ieftine credite imobiliare de pe piaţă).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO