5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 04.06.2012

Cine sunt marii câştigători şi perdanţi ai anilor de boom şi de criză din imobiliare şi construcţii, despre fotbal şi cum poate deveni acesta noua bulă a economiei europene şi despre noiamânări la termenele de finalizare pentru autostrăzile în lucru. Citeşte pe larg revista presei din 4 iunie 2012.
Economica.net - lun, 04 iun. 2012, 04:53
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 04.06.2012

ZF: Cine sunt marii câştigători şi perdanţi ai anilor de boom şi de criză din imobiliare şi construcţii. Într-un top neoficial, compania franceză Lafarge Ciment este marele câşti­gător din piaţa locală de construcţii al perioadei de boom a pieţei imobiliare, producătorul de ciment realizând în intervalul 2004 – 2010 un profit cumulat net de 584 mil. euro. Principalii competitori – Carpatcement Holding şi Holcim România – au realizat în acelaşi interval profituri de 417 mil. euro, respectiv 200 de mil. euro. Astfel, se poate spune că din cele aproximativ 100 mld. euro, cât a reprezentat piaţa construcţiilor în acei ani, 1,2 mld.euro reprezintă profitul net al cimentiştilor, de ale căror betoniere au avut nevoie atât proiectele de infrastructură, cât şi mallurile, birourile sau blocurile de locuinţe.

Finanţiştii: Fotbalul, noua bula a economiei europene? Economia europeana este in plina recesiune, iar sirenele austeritatii se fac auzite in toate pietele. Mai putin in fotbal, se pare. Ultimul transfer important, cel al belgianului Eden Hazard de la Lille la Chelsea, pentru 35 de milioane de lire sterline, pare a demonstra acest lucru. Merita un tanar de numai 21 de ani un salariu de 170.000 de lire pe saptamana?, pare o intrebare legitima. Cat va castiga la 25 sau la 30 de ani? Este fotbalul noua bula a economiei europene? Este actualul nivel de salarizare din fotbalul modern sustenabil? Exista argumente pro si contra. Argumentele contra se bazeaza pe o realitate greu de combatut: majoritatea echipelor din campionatele importante (cu exceptia celui german) sunt inglodate in datorii, iar unele echipe raporteaza pierderi colosale.

Capital: Panglicile se îndepărtează de autostrăzile în lucru. Cu puţine excepţii vremea a ţinut cu firmele de construcţii, dar rezultatele întârzie să apară. Tronsonul de autostradă de la Bucureşti la Ploieşti trebuia să fie deschis circulaţiei pe 15 mai, dar nici în prezent nu este gata. Conform datelor CNADNR remise Capital, se estimează că abia pe 30 iunie se va pune în funcţiune tronsonul de autostradă cuprins între Şoseaua de centură a Capitalei şi Şoseaua de centură Ploieşti-Vest. Pe secţiunea Moara Vlăsiei-Ploieşti, cel mai întârziat dintre „regii asfaltului“ este Euro Construct Trading 98. Firma mai are de lucru la pasaje şi poduri, de turnat asflat pe câţiva kilometri şi la montarea de parapete. Nici Spedition UMB, care a predat lucrarea la termen – 15 decembrie 2011, nu a terminat construcţia. Potrivit datelor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), oamenii lui Dorinel Umbrărescu mai lucrează la intersecţia autostrăzii cu DN1, dar au finalizat montarea de parapeţi.

Adevărul: Românul, la Bursă, este un investitor „orgolios“. Când se avântă pe pieţele financiare internaţionale, traderii particulari de la noi nu se opresc dacă ajung pe pierdere, fiindu-le „ruşine“ să-şi recunoască eşecul. O regulă nescrisă, dar extrem de importantă pentru traderii de pe pieţele financiare, spune să te opreşti cu tranzacţiile atunci când aluneci spre pierdere („stop loss”). Cei mai mulţi dintre români sunt cumva jenaţi când intră pe minus, astfel că nu se opresc la o anumită barieră, ci continuă până pierd totul, reiese dintr-un studiu asupra comportamentului de investiţii realizat de compania de brokeraj X-Trade Brokers (XTB) în mai multe ţări din Europa.

EVZ: CAS-urile persoanelor fizice, preluate de ANAF. A rămas mai puţin de o lună de zile până când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va prelua de la casele naţionale administrarea contribuţiilor sociale obligatorii ale persoanelor fizice. Modificarea a fost operată în legislaţia fiscală la sfârşitul anului trecut, prin Ordonanţa de Urgenţă 125/2011, care prevede ca termen de intrare în vigoare data de 1 iulie 2012. Astfel, este una dintre puţinele modificări fiscale care respectă prevederea din Codul fiscal conform căreia modificarea trebuie anunţată cu cel puţin şase luni înainte de aplicare.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...