5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 06.06.2012

Exportatorii evadează spre zona non-euro, primul outlet Parndorf din România şi leul se pregăteşte de proba de foc. Citeşte pe larg revista presei din 6 iunie 2012
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 05:08
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 06.06.2012

Capital: Exportatorii evadează spre zona non-euro. Pentru a evita efectele crizei de pe piaţa UE, exportatorii români se îndreaptă în ultima perioadă, tot mai mult, spre zona non-euro, unde, spun ei, riscurile sunt mai reduse şi profiturile mai mari. În pofida teoriilor economice, care susţin că o monedă naţională slabă stimulează exportul ţării respective, devalorizarea leului din ultima perioadă nu-i avantajează prea mult pe exportatorii români. Aceştia susţin că, dimpotrivă, oscilaţiile imprevizibile ale leului pun sub semnul întrebării profiturile pe care le-ar putea obţine peste trei-şase luni, în unele cazuri chiar peste un an, când îşi vor încasa banii pentru mărfurile vândute în străinătate.

Adevărul: Urmașii industriașului Max Ausnit vor deschide, lângă Lugoj, primul “Parndorf” din România. Steven Ausnit negociază cu cei de la McArthur Glen Group, lideri în domeniul “outlet design”, care sunt și deținătorii cunoscutului outlet de la Parndorf, de lângă Viena. Familia marelui industriaș din perioada interbelică, Max Ausnit, s-a întors în România pentru a deschide primele afaceri de după 1938, an în care au fost nevoiți să plece în America. Acesta are un plan de afaceri în valoare de 15 mil. euro, lângă Lugoj, mai exact pe șoseaua de centură, unde a achizițonat 12,5 hectare de pământ. Pentru a demarat deja cu construirea unui complex destinat șoferilor aflați în tranzit în zona Lugoj, cu parcare, spațiu de odihnă și recreere, restaurant, stații de carburanți, vulcanizare, spălătorie etc.

EVZ: Leul se pregăteşte pentru proba de foc. Ziua de 17 iunie, când sunt organizate alegerile din Grecia, va da „foc” pieţelor financiare. Rezultatul scrutinului va decide soarta monedelor europene. În timp ce unii bancheri cred că euro se îndreaptă firesc spre 5 lei, banca centrală pare să apere cu înverşunare nivelul de 4,5 lei/euro. Ieri, leul a rămas aproape de cel mai mic nivel atins vreodată în raport cu euro: cursul oficial de 4,4646 lei/euro a fost cu doar 0,14 bani sub minimul istoric. Pieţele se tem de o victorie a partidelor extremiste şi de stânga care se opun planului de austeritate negociat de eleni cu Uniunea Europeană şi care ar putea grăbi ieşirea statului elen din zona euro.

ZF: BNR se ridică împotriva celor care prognozează un curs de 5 lei pentru un euro. Cristian Popa, viceguvernator al BNR: Cred că suntem aproape de ceea ce percepem noi ca fiind un curs de schimb de echilibru. Guvernatorul BNR a început bătălia cu cei care se aşteaptă la o creştere a cursului spre 5 lei pentru un euro afirmând că „o asemenea prognoză suferă. Aş spune că suferă rău”. Isărescu nu a explicat clar care este nivelul de curs pe care l-ar apăra BNR astfel încât economia să nu sufere o lovitură în plin prin creşterea cursului având în vedere expunerea populaţiei, a companiilor şi a băncilor la euro. Totuşi, din declaraţiile lui, extrem de ambigue, ar putea să se înţeleagă că nu este deloc de acord cu un asemenea curs de 5 lei/euro.

Forbes: Top 10 cele mai vândute mărci auto în 2012. Dacia a vândut în primele patru luni din 2012 un număr de 5.261 de autoturisme,  potrivit datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Pe locurile următoare s-au situat Volkswagen, cu 2.395 de unități și Skoda, cu 1.919 mașini vândute.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...