5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 06.09.2012

Anul marilor falimente, Un tânăr de 25 de ani a făcut cu 500 de euro ce nu a putut statul în peste 20 de ani,  Ce le pregăteşte UE fumătorilor, dar si  Paradoxul toamnei: producătorii ieftinesc, preţurile explodează. Citeste integral revista presei interne din 6 septembrie. 
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 06:45
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 06.09.2012

Capital.ro: Anul marilor falimente. Nume grele ale businessului autohton au intrat sau sunt la un pas să ajungă în incapacitate de plată anul acesta, într-un val de falimente răsunătoare, care va transmite o undă de şoc în întreaga economie. În primele opt luni ale acestui an au devenit oficial insolvente firme private ce păreau, nu cu multă vreme în urmă, să aibă în faţă un viitor luminos (mic.ro, Minimax Discount, Liberty Center ori Energoconstrucţia). Alte companii celebre, cum ar fi constructorul de drumuri Romstrade, care are pe rol peste 30 de dosare în care i se cere falimentul, par a fi în pericol de a căpăta acelaşi statut. Dar şi mai interesante sunt insolvenţele în rândul companiilor de stat. Gigantul Hidroelectrica este, de peste două luni, în această situaţie, iar dacă nu se iau măsuri dure, Poşta Română ori TVR ar putea avea aceeaşi soartă.

ZF: Un tânăr de 25 de ani a făcut cu 500 de euro ce nu a putut statul în peste 20 de ani. Cristian Botan, un tânăr de 25 de ani, doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a avut o idee de business care presupune transparentizarea locurilor de muncă de la stat. Astfel, în luna martie a acestui an prima variantă a site-ului de publicare a locurilor de muncă din sectorul public sau „varianta beta”, aşa cum îi spune fondatorul, a fost lansată după o investiţie de 500 de euro. În acelaşi timp, nicio autoritate sau instituţie publică nu a fost în stare să centralizeze toate locurile de muncă disponibile în sectorul public pentru a le transparentiza la nivelul întregii pieţe a muncii, nu numai al persoanelor familiare instituţiilor de stat.

EVZ: Paradoxul toamnei: producătorii ieftinesc, preţurile explodează. Legumicultorii anunţă că au ieftinit produsele. În pieţe, totuşi, preţurile s-au dublat faţă de luna trecută. Samsarii au speculat la maximum seceta de la televizor şi vând roşiile ca pe trufandale. Producătorii de legume din România spun că anul ăsta merg toţi în pierdere. N-ai putea spune asta dacă faci o raită prin pieţe zilele acestea. Produsele care până la sfârşitul lunii august aveau preţ de chilipir costă acum cât trufandalele. De vină sunt, ca de fiecare dată, samsarii, spune Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Legume şi Fructe.

Romania Libera: Ce le pregăteşte UE fumătorilor. Pachete de ţigări standardizate sau generice, fără alte indicii de identificare în afară de marcă, avertismente imagistice dure, eliminarea aromelor şi aditivilor din tutun. UE are planuri drastice pentru industria de tutun, măsuri pe care producătorii le găsesc dăunătoare atât pieţei, cât şi consumatorilor.

Pansamentul absoarbe sângele care se prelinge de pe mănuşile chirugicale ale medicilor. Inima pacientului întins pe masa de operaţie e la vedere, mai multe mâini încearcă să o readucă la viaţă. Imagi­nea e reprodusă pe ambele părţi ale pachetului de ţigări, pe toată lungimea lui. Mesajul in­scripţionat: „Tutunul omoară”.

Daily Business: Managerii privati, ca Don Quijote? „Morile de vant” ale statului roman. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca prima firma care va avea manager privat va fi Tarom. Guvernul spera sa numeasca pana la finele anului profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz si Transgaz. Expertii se tem ca „incoruptibilii” vor avea sansa lui Don Quijote – se vor lupta cu morile de vant atata timp cat firmele vor ramane la stat.

Tarom va fi „probabil” prima companie de stat care va avea manager privat, „probabil chiar strain”, a anuntat premierul Victor Ponta. Premierul nu a vrut sa dezvaluie numele acestuia. Pe surse se estimeaza ca acesta ar fi Sherif Ussama, directorul executiv de la Blue Air. Informatia nu a putut fi insa confirmata oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,90% în luna octombrie a acestui an, în scădere cu 0,06 puncte procentuale faţă de cea din aceeaşi lună a anului 2022, informează......
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit marţi perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă ...
Viktor Orban cere retragerea a două decizii esenţiale pentru Ucraina de pe agenda summitului UE
Viktor Orban cere retragerea a două decizii esenţiale pentru Ucraina de pe agenda summitului UE
Premierul ungar Viktor Orban a cerut retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a două decizii ...
Marii producători de lactate anunţă că se aliază pentru a reduce emisiile de metan
Marii producători de lactate anunţă că se aliază pentru a reduce emisiile de metan
Şase dintre cele mai mari companii de lactate din lume vor începe în curând să dezvăluie care sunt emisiile lor de ...