1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 07.01.2013

Austriecii de la Erste aşteaptă să finaţeze mari proiecte de infrastructura în România, anul marilor revluţii în asigurări şi ce ascund cele trei războaie purtate de "mogulii media" cu "regii cablului" în 2012. Citeşte ope larg revista presei din 7 ianuarie 2013

07 ian, 2013 | ECONOMICA.net

ZF - Erste: Aşteptăm cu nerăbdare proiecte mult mai mari de infrastructură să le finanţăm. La şapte ani de la preluarea BCR, Erste este departe de planul visat în 2005 şi caută soluţii pentru creştere. BCR este un activ strategic pentru Erste, iar fundamentarea deciziei privind achiziţia de 3,75 mld. euro de acum şapte ani rămâne în picioare şi astăzi chiar dacă în prezent toate operaţiunile băncii trebuie să treacă printr-un proces de evaluare în căutarea modelului de business care să permită revenirea pe creştere în condiţii de profitabilitate, afirmă Manfred Wimmer, vicepreşedinte executiv pe financiar al Erste Group şi fost responsabil cu strategia de preluare a BCR din 2005.

Capital.ro: Anul marilor revoluţii în asigurări. Poliţele RCA, practic baza pieţei asigurărilor din România, se vor scumpi cu până la 40%-45%, fapt care va afecta serios unele companii. Al doilea mare şoc vine de la Guvern, care vrea să desfiinţeze Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, în ciuda opoziţiei pieţei. După un 2012 caracterizat mai degrabă de calm, piaţa asigurărilor din România se pregăteşte pentru un an care ar putea fi cel mai agitat din scurta sa istorie postdecembristă. Grupurile străine prezente în România lasă de înţeles că s-au cam săturat să investească fără rezultate şi îşi propun să facă profit în ţara noastră sau, în caz contrar, să o lase mai moale, iar câteva nume mari din lumea reasigurătorilor au anunţat deja că părăsesc România, speriate de ceea ce ar putea urma.

EVZ: Meseriile care au scos şomeri pe bandă rulantă. Cel mai mult îngroaşă rândurile şomerilor muncitorii necalificaţi în construcţii, agricultură sau industrie. La polul opus, românii cu studii superioare reprezintă doar 8% din ponderea celor fără un loc de muncă. Astfel, profesiile care au scos cel mai mare număr de şomeri, anul trecut au fost: muncitori necalificaţi în ferme (69.185 persoane), în industria prelucrătoare (59.247 persoane) sau în lucrări publice (31.196 persoane), manipulanţi marfă (25.047 persoane), constructori (12.458 persoane) şi vânzători (8.055 persoane). Lista continuă cu mecanici, baby-sitteri şi îngrijitori vârstnici, paznici şi şoferi. În coada clasamentului s-au clasat directorii (2.733), un număr destul de mare raportat la ofertă, economiştii (2.048), inginerii mecanici (1.531) şi secretarii (1.372).

ZF: Cele mai puternice judeţe cu investiţii în energie verde. Constanţa, Tulcea, Galaţi, Caraş-Severin şi Brăila sunt judeţele fruntaşe ale României în ceea ce priveşte puterea instalată totală a proiectelor de energie verde. Cele cinci judeţe au atras până în acest moment investiţii de peste 2,5 mld. euro, majoritatea covârşitoare a banilor fiind alocată proiectelor eoliene. Dacă se face împărţirea României în funcţie de forma de producere a energiei regenerabile, atunci Constanţa este capitala eolienelor, Prahova este sediul central al proiectelor solare, în Alba se produce cea mai mare cantitate de energie din biomasă, iar în Hunedoara merg cele mai multe mici hidrocentrale, după cum arată datele Transelectrica aferente datei de 12.12.2012.

România liberă: Ce ascund cele trei războaie purtate de "mogulii media" cu "regii cablului" în 2012. Trustul fondat de Dan Voiculescu, cel condus de Adrian Sârbu şi americanii de la Discovery îşi ling rănile după bătăliile purtate cu puternicul multimilionar Zoltan Teszari şi cu grecii de la Romtelecom. Anul trecut a curs mult sânge "pe sticlă" cât şi "prin cablurile tv", urmare a bătăliei nemiloase între granzii pieţei de televiziune (Trustul Intact şi posturile din familia Pro TV, la care se adaugă mai puţin puternicele, dar faimoasele canale ale Discovery Networks) şi cele mai mari reţele de distribuţie TV prin cablu şi satelit (RCS-RDS şi Romtelecom). Miza acestor războaie au fost nu atât abonaţii "la cablu", cât mai ales clienţii care recepţionează posturile tv prin receivere satelit de la "Dolce" şi "Digi".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO