5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 07.10.2014

Economica.net
07 10. 2014
ziare__revista_presei_45270200

EVZ: Primul drum din taxa de 7 eurocenti se face pe banii constructorului. Atat prin vocea ministrului Transporturilor, Ioan Rus, cat si prin cea a premierului Victor Ponta, Guvernul promoveaza intens primul proiect finantat din taxa de 7 eurocenti pe combustibili, introdusa in acest an. „Din taxa de 7 eurocenti finantam inceperea lucrarilor la Nadasel- Sibiu”, spunea zilele trecute Ioan Rus, care nu era insa foarte sigur de banii colectati din taxa. Tronsonul face parte din Autostrada Transilvania. Numai ca, desi autoritatile spun ca au alocat fonduri pentru acest segment, in teritoriu lucrurile stau altfel. La ultima vizita pe santier a premierului Victor Ponta, seful Spedition UMB, compania care realizeaza lucrarile, s-a plans de faptul ca de la bugetul statului nu a primit niciun un leu pentru lucrarile executate si ca „tot ce se vede pe santier, toate costurile sunt suportate din conturile societatii”.

ZF: Peste 1.500 de oameni şi 15 macarale lucrează pe şantierul Mega Mall, un mastodont de 210.000 mp care costă 165 milioane de euro. 210.000 de metri pătraţi suprafaţă construită, 165 mil. euro investiţie, 15 macarale şi 1.500 de muncitori. Sunt patru dintre indicatorii care fac din Mega Mall, centrul comercial care se ridică de la o zi la alta în cartierul Pantelimon din Bucureşti, cel mai important şantier din Capitală într-o perioadă în care piaţa construcţiilor continuă să sufere pe fondul prăbuşirii investiţiilor publice. Sud-africanii de la NEPI, care în ultimii cinci ani au investit aproape un miliard de euro în imobiliarele locale, îşi dezvoltă „bijuteria” portofoliului pe platforma Electroaparataj, în apropierea stadionului Arena Naţională, iar din luna martie până în prezent a fost ridicat circa 60% din acest proiect, finalizarea construcţiei fiind programată în luna aprilie a anului viitor. „În perioada decembrie – martie am realizat o serie de lucrări, precum pereţii mulaţi, dar construcţia efectivă la proiect a început în luna martie. Următorul obiectiv este ca până la finalul anului să avem structura închisă.

Capital: Transportatorii păcăliţi de Finanţe: Rambursarea accizelor este nefuncţională. Consumul s-a mutat în alte ţări europene.Cei patru eurocenți din „supracciza” de șapte eurocenți pe litrul de carburant, introdusă de la 1 aprilie, nu au fost restituiți transportatorilor așa cum a promis guvernul, pentru că procedura nu este funcțională. După aproape jumătate de an de la aprobarea mecanismului de rambursare, Ministerul de Finanțe vine cu un proiect de OUG pentru a „pune efectiv în aplicare” măsura. Operatorii spun că, deja, consumul s-a mutat în alte ţări europene. Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de ordonanţă de urgență” în scopul creării cadrului legal care să permită punerea efectivă în aplicare a schemei de ajutor de stat, prin delimitarea clară a responsabilităţilor pentru fiecare entitate implicată în gestionarea acestei scheme”. Cele două entități sunt Autoritatea Rutieră Română și Ministerul de Finanțe. Cu toate acestea, până acum, ministrul finanțelor a spus, de câte ori a avut ocazia, că a oferit această facilitate companiilor de transport.

Adevarul: Cum se pregăteşte România să facă faţă virusului Ebola. Autorităţile se pregătesc să dea piept cu virusul letal. Un spital de campanie şi echipamentele de protecţie pentru doctori şi asistente urmează să fie cumpărate în cel mai scurt timp din cei 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern. În România au fost două suspiciuni neconfirmate de Ebola până în acest moment. Mobilizare generală în faţa virusului Ebola care a atacat până acum 7.000 de persoane dintre care 3.500 au decedat. Autorităţile române iau deja măsuri pentru a face faţă potenţialelor cazuri în contextul în care experţii au anunţat că virusul ar putea ajunge în Franţa şi în Marea Britanie până la sfârşitul lunii octombrie.

Romania Libera: Capcana mașinilor cu numere provizorii de Germania. Tot mai mulți șoferi se aleg cu dosare penale pentru că nu cunosc legea. Aceștia utilizează mașini cu numere provizorii de Germania, pe care le conduc în România. În momentul în care vor să treacă granița, sunt opriți de Poliția de Frontieră. Prevederile sunt în vigoare de luni bune, dar mulți șoferi spun că nu au auzit de ele și suportă consecințele legii. Așa s-a întâmplat și recent, când în Punctul de trecere a frontierei Ostrov s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un cetăţean bulgar în vârstă de 44 ani, care conducea un autoturism marca Opel cu numere provizorii de Germania.