5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 1.10.2012

Ziua Oltchim, cele mai profitabile companii din România şi Renault spune că oricând se poate muta din România în Maroc dacă ne pierdem competitivitatea. Citeşte pe larg revista presei din 1 octombrie 2012.
Economica.net - lun, 01 oct. 2012, 06:26
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 1.10.2012

ZF: Cele mai profitabile companii din România. Cele mai profitabile 300 de companii locale au încasat un profit cumulat de 25 de miliarde de lei (5,86 mld. euro) în 2011, adică aproape 40% din valoarea profitului total realizat de toate firmele din România – 64 mld. lei (15 mld. euro) anul trecut. Doar şapte companii au avut anul trecut un profit net de peste 100 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comer­ţului. Petrom, cea mai mare companie din România, a reuşit o performanţă- record în materie de profit: aproape 870 de milioane de euro în cel de-al patrulea an de criză. În topul celor mai profitabile 10 companii şi instituţii locale se mai află Romgaz, Orange, Fondul Proprietatea, BRD sau Raiffeisen Bank.

EVZ: Cele 4 scenarii după telenovela Dan Diaconescu. Convingerea generală e banii, circa 45 de milioane de euro mai exact, nu vor veni și că nu au existat niciodată. Chiar și așa, câștigătorul licitației are dreptul la cântecul său de lebădă, trebuind tratat până în ultimul moment cu prezumția de a fi serios.  Ce se întâmplă dacă DD vine cu banii? Dacă banii vor veni, în cele din urmă, cea mai mare parte a lor va merge tot către Oltchim, sub forma unui împrumut de salvgardare din care să fie reluată producția la 65% din capacitatea totală și, probabil, să fie plătite salariile restante. Împrumutul pentru repornirea activității a fost deja dat ca sigur de către ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, indiferent dacă Dan Diaconescu va veni cu banii sau nu.

ZF – Numărul doi Renault ameninţă: Oricând ne putem muta producţia în Maroc dacă România nu rămâne competitivă. Pe piaţa locală francezii spun că au parte de calitate, însă România trebuie să aibă grijă să-şi păstreze competitivitatea pe termen lung. Lansată ca una dintre cele mai eficiente şi mai moderne uzine ale Alianţei Renault-Nissan la începutul acestui an, uzina de la Tanger va deveni de anul viitor principalul competitor al celei de la Mioveni, odată ce va ajunge la capacitatea maximă de 400.000 de maşini pe an. În acest context, se pune întrebarea dacă România devine încet, dar sigur ceea ce a devenit Franţa pentru Renault: locul unde se investeşte în cercetare şi dezvoltare datorită inginerilor bine pregătiţi, dar unde producţia începe să fie afectată de costurile în creştere.

Capital: Oltchim – Cronica unui eșec anunțat și drumul către insolvență. Iresponsabilitatea politică și goana după capital electoral au transformat privatizarea Oltchim într-un show mediatic de rău augur pentru combinat. Lipsa unui investitor strategic și a unei privatizări reale duce doar la insolvență. Am putea spune că este păcat ce se întâmplă la Oltchim, însă nu mai putem zice decât că este jenant. Un circ mediatic în care afacerea în sine, destinele oamenilor și viitorul unui oraș întreg au trecut pe locul secund, iar bătălia politică, câștigarea de electorat și imaginea publică sunt principalele ținte ale actorilor.

Gândul: Interviu cu Mark Mobius, omul care are pe mână 2,84 miliarde euro în România. Întrebat dacă în opinia sa România ar fi pregătită din punct de vedere economic şi politic să adopte moneda unică, Mobius a răspuns că orice ţară este capabilă să adopte moneda euro, însă acest lucru va presupune disciplină, care de altfel este benefică pentru ţară. Într-o postare recentă pe blogul său, Mark Mobius scrie că România a luat deja multe „medicamente amare” recomandate de FMI şi, drept rezultat, pare bine poziţionată pentru a avea parte de o creştere accelerată în următorii ani. El crede că cele mai recente turbulenţe politice din România sunt un exemplu despre cum „politica şi luptele pentru putere pot impiedica progresul economic”, dar acum, după ce o parte din nesiguranţa politică a fost înlăturată, consideră că România îşi poate continua drumul într-un mod productiv.

Adevărul: Alcoolul şi tutunul, viciile care îi bagă în spital pe români. Starea de sănătate este cel mai grav afectată, în România, de fumat şi de consumul de băuturi alcoolice, arată cea mai recentă cercetare internaţională. Analiza a inclus trei oraşe importante din ţara noastră: Craiova, Bistriţa şi Iaşi. Alcoolul, tutunul şi sedentarismul reprezintă trei probleme majore cu care se confruntă românii în ceea ce priveşte sănătatea, potrivit Urhis Euro-2, cel mai mare studiu realizat vreodată (40.000 de persoane), cercetare care compară indicatorii de sănătate şi condiţiile de viaţă din 26 de oraşe din Europa, potrivit cotidianului francez „Le Figaro”. În România au fost analizate trei oraşe reprezentative. Datele culese arată că, la Craiova, cei mai mulţi oameni au probleme cu alcoolul şi cu tutunul, în Bistriţa – cu băuturile alcoolice, iar ieşenii se „luptă” cu ţigările şi cu sedentarismul. Cel mai îngrijorător este faptul că tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de aceste vicii.

Te-ar mai putea interesa și
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
8,5 milioane de computere au fost afectate de pana informatică mondială
Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft......
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
A început construcția celui mai mare parc eolian offshore din lume
Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a anunțat în această săptămână debutul construcției celui mai mare ...
Poliția spaniolă a arestat trei persoane implicate în atacuri cibernetice lansate de un grup de kackeri pro-rus
Poliția spaniolă a arestat trei persoane implicate în atacuri cibernetice lansate de un grup de kackeri pro-rus
Poliţia spaniolă a anunţat sâmbătă arestarea a trei persoane acuzate că au participat la atacuri cibernetice ale unui ...
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să ...