5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.02.2015

Economica.net
10 02. 2015
ziar_47876543_35449500

EVZ – Patriciu a avut un cont de 800 de milioane de dolari la HSBC. Filiala HSBC din Elveția are printre clienți 219 de persoane din România, cu 549 de conturi. Surse apropiate ANAF, contactate de EVZ, au declarat că depozitul de 800 de milioane de dolari din Elveţia a aparţinut lui Dinu Patriciu.

ZF – „Averea“ companiilor locale este de 280 mld. euro, în scădere. Comerţul, producţia de energie şi real-estate-ul sunt cele mai bogate industrii. În România erau 640.000 de companii cu afaceri de 1.066 mld. lei (240 mld. euro) în 2013, în scădere cu 1% faţă de anul precedent. Activele totale ale companiilor se ridică la 1.256 mld. lei (280 mld. euro), iar activul mediu per companie este de 1,9 mil. lei, la afaceri de 1,6 mil. lei, un raport cifră de afaceri/active de 85%. Cea mai bogată „industrie“ este comerţul, care ocupă primul loc şi în topul sectoarelor din economie după cifra de afaceri.

Bursa – Banca Băncii Transilvania – Volksbank – castana fierbinte din mâna lui Ciorcilă. Banca Transilvania (BT), condusă de Horia Ciorcilă, a semnat, în decembrie 2014, „un angajament ferm” pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România. Banca Transilvania urmăreşte să ajungă pe locul doi din sistemul bancar românesc, după achiziţia Volksbank. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, ieri, că Volksbank a fost întotdeauna o instituţie cu probleme şi că „s-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank să fie vândute la o valoare la care Banca Transilvania să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare”. Din declaraţiile şefului Băncii Centrale rezultă că Banca Transilvania nu prea are ce cumpăra de la Volksbank.

ZF – BNR atenţionează: Tensiunile geopolitice pot determina variaţii mai ample ale cursului şi inflaţiei. Continuarea procesului de reducere a expunerilor băncilor-mamă faţă de subsidiarele din România, escaladarea conflictului Rusia-Ucraina, situaţia din Grecia şi divergenţa accentuată dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii pot afecta percepţia investitorilor şi pot determina fluctuaţii ascendente sau descendente mai ample ale cursului de schimb al leului şi ale inflaţiei, în viziunea BNR.

Costuri de înmatriculare auto în 2015. Ce „surprize“ mai poţi avea, pe lângă timbrul de mediu – Adevărul

Capital – Cei mai buni manageri de dezvoltare

Capital – Noul Cod Rutier scumpeşte viaţa şoferilor

Mujahedinii sud-dunăreni. Cum au devenit statele balcanice surse de export pentru islamismul radical – Adevărul