5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.09.2012

Economica.net
10 09. 2012
ziare_3_10774100_07040400

ZF: Ratele la bănci, benzina, alcoolul, telefonul şi ţigările scot 13 mld. euro din buzunarele românilor. Circa 13 miliarde de euro au cheltuit anul trecut românii pe ratele la bănci, carburanţi, alcool, factura la telefonul mobil şi ţigări, suma reprezentând aproape jumătate, 46%, din totalul salariilor nete şi al pensiilor încasate în 2011. Ce a mai rămas s-a dus pe alimente sau utilităţi.

Capital: Dezvăluirile unui fost bancher despre practicile ING în România. Presiuni din partea conducerii pentru influenţarea previziunilor de curs, disfuncţionalităţi de organizare care pot afecta clienţii, conflicte de interese, bonusuri plătite prin off-shore, reacţii întârziate la executări silite vătămătoare pentru reputaţia băncii, violarea reglementărilor internaţionale, membri ai conducerii care mint sub jurământ, în instanţă. Sunt doar câteva dintre acuzaţiile pe care fostul director al Trezoreriei ING Bank România, Florin Citu, le-a făcut în legătură cu practicile băncii la care a lucrat până în martie 2011, întâi în emisiunea TV “The Money Show” şi apoi într-un interviu pentru Capital.

Adevărul: Două milioane de euro, de euro, îngropate într-o gară-fantomă. Ministerul Transporturilor a cheltuit peste opt milioane de lei pentru modernizarea staţiei CFR de la Fălciu, Vaslui. Prin această gară, punct de frontieră feroviară cu Basarabia, nu mai trec trenuri internaţionale de aproape doi ani. În estul extrem al României se găseşte o staţie CFR care ar avea şanse considerabile să intre în Cartea Recordurilor la capitolul „gara cea mai securizată din lume în mod inutil”. Este vorba despre staţia CFR din localitatea vasluiană Fălciu, aflată la doi paşi de râul Prut.

Gândul: Ce dobânzi plăteşte statul băncilor în fiecare secundă. Suma ar fi suficientă pentru construcţia câte unui kilometru de autostradă la fiecare patru zile.  În prima jumătate a acestui an statul român a plătit, în medie, câte 90 de euro pe secundă în contul dobânzilor aferente împrumuturilor luate de la bancheri, adică o medie zilnică de circa 780.000 de euro, bani suficienţi pentru a plăti construcţia a câte unui kilometru de autostradă la fiecare patru zile. Suma este cu 26,7% mai mare decât banii daţi de Finanţe în aceeaşi perioadă a anului trecut, la capitolul dobânzi, când statul a plătit 71 de euro pe secundă.

Curs de guvernare: Formarea PIB-ului și creșterea economică din 2012: Cât e din inflație, cât e din producție și volum? În spatele avansului economic de 1,2% anunțat recent pentru trimestrul al doilea din 2012 față de aceeași perioadă a anului trecut se regăsesc și o serie de indicatori de natură să îngrijoreze. Agricultura se afla deja în pierdere evidentă de viteză chiar înainte de manifestarea efectelor secetei, iar indicii de prețuri pe segmentele de agricultură, industrie, construcții și impozite nete pe produs au avansat considerabil.