5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.04.2013

Economica.net
11 04. 2013
ziare2_23305500

ZF: România mai are doar trei fabrici de ciocolată şi dulciuri. România tinde să devină doar o piaţă de desfacere pentru producătorii mari de ciocolată în contextul în care au mai rămas doar trei fabrici mari de ciocolată şi dulciuri, iar consumul intern este acoperit în cea mai mare parte de importuri. „Businessul în ciocolată este dificil la ora actuală pentru că preţurile la materiile prime au crescut în ultimii doi ani şi au crescut şi costurile de pro­ducţie, din cauza scumpirii electricităţii, a combustibililor, deci şi profitabilitatea a scăzut“, a declarat pentru ZF Mihuţ Crăciun, cel care a condus timp de doi ani producătorul de ciocolată Kandia.

Capital: Cine conduce companiile de stat: sunt tineri, boemi, bogați. În plină febră a numirilor managerilor privați, am aruncat o privire asupra persoanelor care administrează companiile publice. Surprize au fost pe toate fronturile. Ușor nu a fost. Pentru că, deși legea obligă societățile de stat „să publice pe pagina de internet CV-urile membrilor consiliului de administraţie“, din cele mai mari 30 de regii și companii de stat autohtone, mai mult de jumătate au ales să nu afișeze aceste date. În încercarea de a afla, totuși, studiile și experiența celor care decid soarta marilor companii publice, am solicitat aceste date.

ZF: Un tânăr de 29 de ani face 3 mil. euro din producţia de plicuri la Odorheiu Secuiesc. „Gândirea inginerească m-a ajutat cel mai mult în business“. Andrei Balica, un tânăr de 29 de ani din Bucureşti, absolvent de Inginerie în cadrul Politehnicii, şi partenerul lui, Denis Manea, 31 de ani, conduc o firmă cu afaceri de aproape 3 milioane de euro anul trecut din producţia de plicuri şi servicii de direct marketing. Expediţia tuturor trimiterilor poştale, de la facturi de telefon la materiale publicitare, ale clienţilor companii cu care lucrează este asigurată de Poşta Română.

România liberă: Taxa de solidaritate, calul troian ce ne readuce impozitarea progresivă? Cine nu susţine taxa de solidaritate de 10%, aplicată bugetarilor cu venituri de peste 1.000 de euro, nu ar trebui să emită pretenţii la rectificarea bugetară, îşi ameninţă premierul Ponta partenerii de guvernare. Într-o schemă în câţiva paşi, taxa, al cărei efect bugetar e minor, ne-ar putea readuce la sistemul progresiv de impozitare. Introducerea unei taxe numite de către premierul Victor Ponta drept una de ”solidaritate” nu e văzută cu ochi buni de partenerii de guvernare ai PSD. La finalul şedinţei USL de marţi, premierul a declarat că subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost în discuţie şi urmează să mai fie analizat, după ce partenerii de guvernare s-au pronunţat împotriva acestei taxe.

Income Magazine: General Motors investeşte 4 miliarde euro în marca Opel până în 2016. Constructorul auto nord-american General Motors (GM) va investi în Europa, până în anul 2016, patru miliarde euro în marca Opel, care va lansa 23 de modele noi şi 13 motorizări noi, potrivit site-ului Opel România.. ‘Fiind o companie auto de nivel global, GM are nevoie de o prezenţă puternică în Europa – în termeni de design şi dezvoltare, precum şi în procesul de producţie şi vânzări. Opel este esenţial pentru succesul nostru şi are sprijinul total al companiei-mamă’, a declarat Dan Akerson, preşedinte director general GM. Consiliul de Administraţie GM a ales Germania pentru una dintre întâlnirile programate regulat pentru a obţine informaţii direct de la sursă cu privire la progresele înregistrate de strategia pe 10 ani DRIVE!2022 şi provocările pieţei auto europene. Consiliul a folosit ocazia pentru a se întâlni cu economişti, politicieni şi sindicalişti.