5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 13.05.2013

Economica.net
13 05. 2013
ziare_3_10774100_07040400

Hotnews:  Radiografia autostrazilor aflate in constructie. Care sunt tronsoanele, cati kilometri, care sunt noile termene de finalizare si stadiul lucrarilor la zi. Peste 140 de kilometri de autostrada de pe coridorul IV pan-european ar fi trebuit sa fie gata in luna aprilie, insa termenul de finalizare a fost depasit si nici pana astazi nu s-a deschis vreun kilometru de autostrada. Chiar si asa, Compania Nationala de Autostrazi este optimista si spera ca pana la finalul anului sa finalizeze aproape toate tronsoanele in lucru si a transmis, la solicitarea HotNews.ro, noile termene de finalizare, stadiul lucrarilor pentru fiecare autostrada aflata in constructie si motivele intarzierilor pe unele loturi.

ZF: România, singura ţară a UE care mai beneficiază de asistenţa BM. Nu ne putem descurca singuri? Dezvoltarea economică a României din ultimii 20 de ani este „impresionantă“, însă, în ciuda progreselor înregistrate de guvern, România rămâne ţara cu cele mai înalte niveluri ale sărăciei din Uniunea Europeană, peste 30% din populaţie trăind cu mai puţin de 5 dolari pe zi (500 lei/lună), a declarat Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, care a fost prezent săptămâna trecută în România.

Gândul: HARTA stabilităţii economice în regiune. Cât de sigură este România. România stă mai bine decât Ungaria în ceea ce priveşte ratingurile acordate de cele mai importante agenţii internaţionale, respectiv Standard%Poor’s (S&P), Moody’s şi Fitch, însă mai prost decât Bulgaria. Astfel, două dintre cele trei calificative care „dau tonul” dobânzilor la care se împrumută statul de pe pieţele financiare plasează România în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii pe termen lung. În Bulgaria toate cele trei ratinguri se poziţionează în această categorie, în timp ce în Ungaria niciunul dintre ele nu ajunge pe această treaptă.

Adevărul: Coplata nu decontează nici vata. Cifrele demonstrează cât de inutilă este măsura. La mai bine de o lună de la introducerea coplăţii la externarea din spital, managerii unităţilor spitaliceşti spun că banii adunaţi de la pacienţi sunt foarte puţini şi că nu acoperă nici măcar cheltuielile cu materialele consumabile.

România liberă: Ce despăgubiri pot primi bucureştenii pentru metroul abandonat din Drumul Taberei. Amânarea pe o perioadă nedeterminată a finanţării lucrărilor la tronsonul de metrou Drumul Taberei-Universitate nu înseamnă altceva decât bulversarea vieţii de zi cu zi, tot pentru o perioadă nedeterminată, a locuitorilor din sectorul 6 al Capitalei. Ce pot face acum cei 300.000 de bucureşteni care au primit drept cadou din partea Guvernului un şantier ce tinde să fie veşnic?