5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 13.11.2012

Euro intră fără zgomot în perioada electorală, despre cazul clientului cu cea mai mică dobândă din România la un credit în euro şi ce a învăţat fostul şef de la Tuborg după ce s-a apucat de tranşat porci. Citeşte pe larg revista presei din 13 noiembrie.
Economica.net - mar, 13 nov. 2012, 06:17
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 13.11.2012

ZF: Euro intră fără zgomot în perioada electorală. BNR revine la controlul strict al cursului. Cursul leu/euro tinde să fie o prezenţă discretă în perioada campaniei pentru parlamentarele din 6 decembrie, moneda naţională întărindu-se vizibil pe parcursul săptămânii trecute până la paritatea de 4,50 lei/euro şi beneficiind de sprijinul verbal al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că nu mai există riscuri de depreciere puternică. Creşterea inflaţiei şi acumularea necontenită de credite neperformante în bilanţurile băncilor – în principal pe segmentul creditelor în valută – nu pot lăsa banca centrală indiferentă din moment ce cursul este un factor crucial pentru ambele tendinţe.
        
Capital: Cazul clientei cu cea mai mică dobânda din România. Cu executorul la poartă şi sub spectrul unui proces penal, BCR a aplicat, în sfârşit, decizia Înaltei Curţi. O femeie din Târgu Mureş plăteşte una dintre cele mai mici dobânzi la credite în euro. După ani de judecată şi luni de zile de insistenţe cu o decizie definitivă şi irevocabilă în mână, avocatul clientei a reuşit, în sfârşit, să determine BCR să aplice decizia instanţei şi să plătescă drepturile femeii. BCR nu se opreşte însă aici. Procesele continuă.                                                
    
ZF: Asalt de malluri la Ploieşti, oraş cu o putere de cumpărare de 500 milioane de euro/an. Dezvoltatorii imobiliari lucrează intens la 50 de kilometri de Capitală, în Ploieşti, la două malluri care atrag investiţii cumulate de 115 milioane de euro şi în care în următorii ani ar trebui să fie cheltuită o bună parte din bugetul de cumpărături al prahovenilor, estimat la circa 500 de milioane de euro pe an. Dacă sud-africanii de la NEPI şi francezii de la Carrefour Property pregătesc la sfârşitul acestei săptămâni deschiderea proiectului Ploieşti Shopping City, situat la ieşirea din oraş către Braşov, israelienii de la AFI Europe au ridicat 70% din structura mallului AFI Palace Ploieşti pe care speră să îl finalizeze la începutul lunii octombrie a anului viitor.

Agrointel: Ce a învăţat fostul şef de la Tuborg după ce s-a apucat de tranşat porci: “E mai complicat”. După ce a fost ani buni şeful producătorului de bere Tuborg, Shachar Shaine s-a lansat într-un business propriu cu carne. Un alt produs, dar şi alte reguli pe care le-a învăţat din mers. A făcut şi greşeli, inerente unui antreprenor aflat la început de drum. În urmă cu aproape un an, Shachar Shaine, fostul şef de la Tuborg, prelua alături de Amir Krenzia, unul dintre fondatorii producătorului de dulciuri şi cafea Alka, compania Integra, un furnizor de carne proaspătă şi semiprocesată. O decizie care i-a dat viaţa peste cap, pentru că este greu “să fii antreprenor după ce ai fost CEO şi ai o viaţă mult mai liniştită”.

EVZ: Negocierile secrete pentru combinatul din Vâlcea. Ruşii de la TISE ar putea primi managementul gratuit la Oltchim. Surse EVZ spun că Guvernul Ponta intenţionează să-i ofere gigantului TISE managementul gratuit al combinatului, dar oferta ar putea să nu fie pe placul ruşilor. Întâlnirea va avea loc, cel mai probabil, astăzi sau vineri, ne-au spus sursele. Există însă informaţii potrivit cărora un reprezentant al TISE ar fi avut deja contacte cu oficiali ai Executivului şi vineri, 9 noiembrie. Cea mai probabilă variantă este ca Guvernul Ponta să le ofere celor de la TISE Grup managementul gratuit al Oltchim, în condiţiile unor eventuale concesii fiscale, ne-au declarat sursele. Oferta ar putea să placă ruşilor, dar ar putea să-i şi nemulţumească managementul gratuit ar putea însemna profituri rapide, mai ales în situaţia în care gigantul aluminiului Rusal are mare nevoie de producţia de sodă caustică a combinatului din Vâlcea (necesară în procesul de fabricaţie a aluminiului).

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...