5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.01.2013

Un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit, exportatorii români au găsit poarta spre Asia şi executarea silită a datornicilor la creditele ipotecare s-ar putea amâna timp de doi ani. Citeşte pe larg revista presei din 14 ianuarie 2013.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 06:04
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 14.01.2013

Capital: Un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit. Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta și limita de împrumut micșorată sau anulată. Motivul? Băncile vor reevalua bonitatea clienților. Pe 20 decembrie 2012, Banca Națională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare și să le transmită spre aprobare la BNR.

ZF: Pentru prima dată după 22 de ani, statul şi-a evaluat activele pe care le mai deţine: 200 miliarde de euro. Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că guvernul a avut o poziţie prudentă şi conservatoare în construcţia bugetului, iar principalul obiectiv va fi reforma investiţiilor statului: vor fi finanţate numai cele care sunt finalizate în proporţie de 80%. Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat într-un interviu acordat ZF pe tema bugetului pe 2013 că guvernul Ponta a început acum câteva luni o inventeriere a activelor pe care le mai deţine statul, atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul activelor deţinute de companiile de stat.

Capital: S-ar putea amâna, timp de doi ani, executarea silită a datornicilor la creditele ipotecare. O propunere legislativă a fost elaborată pentru amânarea executării silite a cetăţenilor datornici din locuinţele personale, pentru o perioadă de doi ani, potrivit informaţiilor postate pe blogul deputatului PSD Mihai Bogdan Diaconu, iniţiatorul documentului. “Intenţia nu este de a încuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilităţi, ci de a-i sprijini pe cei care nu reuşesc efectiv să îşi achite restanţele, oferindu-le posibilitatea să îşi revină. Aruncarea lor din locuinţe prin executare silită înseamnă sfârşitul şansei la normalitate. Vor trebui, desigur, stabilite nişte plafoane, în aşa fel încât această măsură să îi vizeze pe cei care sunt într-o situaţie socială delicată – şomeri, familii cu copii, persoane cu venituri mici”, menţionează deputatul în draftul proiectul de lege.

Adevărul: Exportatorii români au găsit poarta spre Asia. Antreprenorii locali care au mizat pe desfacerea mărfurilor în ţări din Asia şi Orientul Mijlociu au adus exporturile, din nou, la un nivel-record, susţin specialiştii. În noiembrie 2012, exporturile au depăşit pragul maxim de 4,2 miliarde de euro, atins doar în septembrie 2011. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a declarat pentru „Adevărul“ că motorul creşterii se găseşte pe pieţele dinafara UE, iar firmele mici au fost mai eficiente decât tradiţionalele „vedete“ ale exporturilor din România.

ZF: Vrea să cucerească Estul cu burlane şi ţiglă de Băicoi. Producătorul şi importatorul de sisteme pentru acoperiş Final Distribution, deţinut de familia Mircescu, spune că este în discuţii avansate pentru demararea exporturilor în Ucraina, Republica Moldova şi Polonia, după ce anul trecut s-au concretizat primele livrări externe, în Slovenia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...