5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.11.2013

Economica.net
14 11. 2013
ziar_47876543_35449500

Capital: Se caută ”manager privat” pentru RATB. 100 de autobuze Mercedes ”trase pe dreapta”. Regia Autonomă de Transport București (RATB) se află într-un ”amplu proces de restructurare”, purtându-se discuții pentru transformarea ei în societate comercială. În același timp, potrivit unor surse din interiorul companiei, ”s-a schimbat organigrama și se caută manageri profesioniști din mediul privat”. Astfel, ”poate se va schimba situația RATB” și se vor găsi bani pentru investiții. ”În prezent, peste 100 de autobuze Mercedes, din cele 1.000 deținute de RATB, nu mai sunt folosite din cauza lipsei fondurilor pentru reparații. Nu sunt bani. Iar de creșterea subvențiilor nici nu poate fi vorba. Am avut cereri pentru suplimentarea numărului de curse pe unele rute, însă nu le putem onora. Cel puțin, nu în acest moment”, spun aceleași surse.

ZF: Japonia şi Coreea de Sud mănâncă grâu românesc de 32 mil. euro.  Traderii din România au exportat în luna august aproape 180.000 de tone de grâu românesc către piaţa din Japonia şi din Coreea de Sud. Cumulat, valoarea exporturilor către aceste două destinaţii a fost de 32 de milioane de euro, potrivit datelor Eurostat, oficiul european de statistică. „Faptul că Japonia a comandat grâu din România arată că avem un grâu de calitate“, afirmă Sorin Dogaru, directorul diviziei de agricultură a InterAgro, producător şi exportator de materii prime agricole cu afaceri de peste 650 milioane de euro anual.

Capital: Noul ghid al finanțărilor bancare pentru IMM-uri. Insolvențele și rata mare a creditelor neperformante au determinat băncile să își schimbe tehnicile de acordare a creditelor pentru IMM-uri. Noi tipuri de rating și de clase de risc au apărut în domeniu. De ce scad sau în cel mai bun caz stagnează finanțările bancare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri)? „Realitatea cu care  se confruntă economia românească în prezent este reprezentată de gradul mare de îndatorare a companiilor (grad de îndatorare peste medie: companii care au ca obiect de activitate comerțul, construcțiile, industria auto)“, spune Roxana Cosmescu, director executiv, Polul Comercial Rețea, BRD

ZF: Radiografia bugetului pe 2014. Ce ministere primesc mai mulţi bani.  Guvernul va discuta astăzi bugetul anului 2014, care ar urma să fie orientat mai mult pe investiţii şi stimularea creşterii economice, jumătate dintre ministere urmând să primească mai puţini bani decât în acest an, în timp ce pentru infrastructura de transport, educaţie sau agricultură vor fi alocate sume suplimentare. Statul va aloca anul viitor un buget total de 13,9 mld. lei (3,1 mld. euro) pentru infrastructura de transport, în creştere faţă de acest an. Creşterea vine după ce în acest an Executivul a tăiat semnificativ sumele alocate pentru proiectele de investiţii din acest sector, deşi România se confruntă cu deficienţe tocmai în domeniul infrastructurii.

România liberă: 10 ameninţări pentru economie. În ultimul raport asupra inflaţiei, BNR schiţează cinci provocări semnificative: majorarea accizelor, liberalizarea preţurilor la energie, situaţia economică a UE, politica monetară a Fed, preţurile materiilor prime pe plan extern. S-ar mai putea adăuga, însă, alte cinci: evaziunea asociată majorării taxelor, comprimarea consumului, absorbţia deficitară, fraudarea fondurilor europene, cosmetizările electorale şi sugrumarea investiţiilor. Anul viitor se anunţă dificil din mai multe puncte de vedere. Vom experimenta încă din start scumpirile în lanţ, propagate de acciza majorată la combustibil, dar şi o tendinţă de creştere a evaziunii, cum se întâmplă de obicei ca reacţie la creşterea fiscalităţii.