5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.01.2013

Economica.net
15 01. 2013
ziare--revista_26881000

ZF: Dispută pe 1,6 miliarde de euro, cât este bugetul Casei Naţionale de Sănătate pentru spitale. Nicolăescu declanşează războiul. Competiţia dintre spitalele de stat şi private, la ora adevărului. Puse în faţa pierderii pacienţilor, a medicilor şi asistentelor, spitalele publice l-au determinat pe ministrul sănătăţii să interzică finanţarea competiţiei private. Dar dacă nu vor avea competiţie, cum vor deveni mai eficiente şi cum vor furniza servicii de calitate mai bună? Războiul care s-a născut în sănătate între spitalele de stat şi cele private arată că cele de stat încep să simtă concurenţa din partea celorlalte, fenomen care nu se întâmpla până acum pentru că pacienţii nu mergeau în masă să se trateze la privat.

EVZ: Casele de sănătate au pornit la vânătoare de datornici. Pensionarii care au realizat în ultimii cinci ani venituri din dividende şi nu au plătit contribuţia la sănătate au acum de achitat sume duble. De când au acces la baza de date a ANAF-ului, casele de asigurări au luat în colimator toţi rău-platnicii. Dacă până acum nu s-au grăbit să recupereze restanţele la plata CASSului, datoria la medicamente care trebuie onorată numaidecât presează autorităţile să colecteze bani din toate sursele.

ZF: Ce cifre pune pe masă Guvernul pentru negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. România a îndeplinit unele ţinte stabilite cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru anul trecut, inclusiv obiectivul de deficit bugetar, dar are şi restanţe, după cum declară oficialii guvernamentali, calendarul de privatizări şi termenele stabilite pentru selecţia managerilor privaţi fiind decalate. Mesajul transmis de la Guvern este că România vrea să termine „cu bine” acordul actual, parafat în primăvara anului 2011, astfel că nu are rost să vorbim de un nou acord până nu se finalizează acesta.

Capital: Falimentul unui mecanism de bază al economiei. Ţepele prin intermediul cecurilor şi biletelor la ordin s-au triplat anul trecut. Pagube pentru care nu plăteşte nimeni deşi legea o cere, iar de suferit au afacerile de bună-credinţă. Din cauza ţeparilor devine aproape imposibil să faci afaceri corecte în România

Adevărul: Britanicii iau în calcul un referendum pentru a decide dacă rămân în UE. David Cameron, premierul Marii Britanii, va anunţa planuri pentru organizarea unui referendum pe tema apartenenţei ţării în Uniunea Europeană, susţine ministrul Eric Prickles, care a devenit astfel primul oficial care vorbeşte deschis despre această posibilitate. Organizarea referendumului depinde de rezultatele obţinute de Partidul Conservator la alegerile locale de la începutul lunii mai.