5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.02.2013

Fiscul blochează fuga în offshore cu un supra-impozit de 50%, Guvernul a pregătit de moarte Oltchim şi cum a evitat România recesiunea. Citeşte pe larg revista presei din 15 februarie.
Economica.net - vin, 15 feb. 2013, 06:39
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 15.02.2013

ZF: România a evitat la limită recesiunea în 2012. Oamenii de afaceri sunt însă dezamăgiţi. Creşterea economică a fost însă „pe muchie”, economia României înregistrând o creştere firavă, de 0,2%, atât pe întregul an 2012, cât şi în ultimul tri­mestru faţă de T3 2012, potrivit datelor „semnal” anunţate de Institutul de Statistică. În schimb, economia Germaniei, motorul de creştere al Europei, s-a contract cu 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de T3 2012, mai mult decât economia Franţei care a scăzut cu 0,3%, ceea ce arată că zona euro se afun­dă şi mai mult în recesiune. Dintre statele est-europene, Ungaria a înregistrat cea mai mare scădere economică trimestrială, de 0,9%, în principal din cauza declinului din sectorul agricol şi industrial. La polul opus se află economia Poloniei, cea mai mare din Europa de Est, care s-a menţinut pe creştere cu un avans de 0,7%.

Capital: Fiscul blochează «fuga în offshore» cu un impozit de 50%. Codul fiscal aduce modificări vizând impozitarea banilor care merg spre destinații offshore. Pentru a nu se rata nimic, impozitarea se va face la bancă, înainte de realizarea transferului bancar. „De moarte și de fisc nu scapă nimeni!” este o veche zicală americană. Și la români, Fiscul a început să se perfecționeze pentru a se apropia de acest deziderat. În nota de fundamentare a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, la capitolul „Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România“, apar câteva modificări legate de modalitățile de impozitare a serviciilor pe care firmele românești le plătesc unor firme din străinătate (modalitatea prin care foarte multe firme își exportă veniturile în regiuni offshore pentru a scăpa de o impozitare excesivă).

Adevărul – Morgan Stanley: Spania va deveni noua Germanie. Succesul de care încep să se bucure exporturile spaniole vor transforma economia iberică în cea mai mare din Uniunea Europeană, sunt de părere economiştii Morgan Stanley. Grupul bancar american a publicat joi raportul săptămânal privind tendinţele economice globale, iar încrederea faţă de Spania, în prezent considerată una dintre cele mai fragile economii europene, este explicată prin competitivitatea livrărilor externe ale statului.

România liberă: Guvernul a pregătit de moarte Oltchim. Actuala situaţie în care se găseşte Oltchim, cu zeci de angajaţi aflaţi în greva foamei, în pericol să-i fie sistată alimentarea cu energie electrică, cu instalaţii oprite, tocmai bun de aprovizionat firmele de fier vechi atât de profitabile în România, ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Economiei şi Guvernul ar fi adoptat strategii coerente de redresare a unităţii.

ZF: Topul celor mai mari companii de asigurări. Jumătate din cele mai mari zece companii de asigurări generale au raportat anul trecut creşteri de două cifre ale primelor brute subscrise şi numai trei jucători au înregistrat scăderi ale afacerilor, potrivit unor surse din piaţă. Motorul creşterii au fost însă, pentru cele mai multe companii, vânzările de poliţe auto obligatorii (RCA). Clasamentul asigurătorilor nu a suferit însă modificări semnificative faţă de anii anteriori, compania Astra reuşind să-şi păstreze prima poziţie din piaţă pe fondul extinderii afacerilor pe pieţele externe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Lamborghini se pregăteşte pentru sfârşitul modelelor echipate numai cu motoare pe combustie internă, urmând să îşi ...
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...