5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.05.2013

Intră austriecii pe uşa din dos la privatizarea CFR Marfă, Fondurile europene, capcană pentru IMM-uri, dar si Paradoxul romanilor saraci: someri trimisi la angajare se roaga de patroni sa nu-i accepte. Citeste integral revista presei interne din 17 mai. 
Economica.net - vin, 17 mai 2013, 06:05
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 17.05.2013

Romania Libera: Intră austriecii pe uşa din dos la privatizarea CFR Marfă? Modificările aduse ieri de Transporturi documentaţiei de licitaţie la privatizarea CFR Marfă readuc în joc firma Transferoviar din Cluj, asociată cu un fond de investiţii austriac şi parteneră cu divizia de marfă a operatorului de stat austriac OBB. Transferoviar nu îndeplinea vechile cerinţe. Ministerul Transporturilor a publicat ieri noul anunţ de privatizare al CFR Marfă, după ce miercuri a anunţat că niciunul dintre cei trei candidaţi ce îşi exprimaseră interesul nu îndeplinea cerinţele de participare. Noile condiţii sunt mai relaxate decât cerinţeLE iniţiale şi deschid calea unor investitori de tipul lui Dan Diaconescu la Oltchim.

Capital.ro: Fondurile europene, capcană pentru IMM-uri. Birocrația exagerată, cofinanțarea greu de obținut ori lipsa de predictibilitate pot face ca un proiect cu bani europeni să se transforme dintr-un vis frumos într-un adevărat coșmar. În perioada 2007-2013, România a avut la dispoziție aproximativ 20 de miliarde de euro sub formă de fonduri structurale. Până la 31 martie 2013, am reușit să absorbim puțin peste 13% din sumă (cam 2,5 miliarde de euro), plățile totale către beneficiari (inclusiv cele efectuate de la bugetul național) fiind de 5,4 miliarde de euro. Deși banii pot fi cheltuiți până la sfârșitul anului 2016, sunt mari șanse ca o bună parte din ei să rămână în bugetul Comisiei Europene. Dincolo de rata catastrofală de absorbție, pentru întreprinderile mici și mijlocii care și-au pus speranțele în banii europeni veștile rele continuă: potrivit unui studiu Volksbank, numai trei miliarde de euro din aceștia (așadar cam 15% din suma totală) sunt destinate IMM-urilor, prin programele operaționale de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), de creștere a competitivității economice (POSCCE) și Regio (POR).

ZF: Două oferte pentru preluarea Blue Air. Licitaţia porneşte de la 6 milioane de lei. O asociere din care face parte compania Medallion Air (cu afaceri de 5,2 mil. euro şi 67 de angajaţI în 2011), controlată de Victor Dumitrescu, şi o companie înregistrată în Belgia a depus oferte pentru preluarea transportatorului aerian low-cost Blue Air. Tranzacţia vizează preluarea fondului de comerţ, care include brandul Blue Air, know-how-ul şi platforma de vânzare, nu şi activele companiei, iar licitaţia porneşte de la 6 mil. lei, au declarat surse apropiate situaţiei. Printre obligaţiile cumpărătorului se numără plata datoriilor legate de activitatea curentă şi onorarea zborurilor deja contractate, au precizat sursele. Trei investitori s-au calificat pentru preluarea Blue Air, însă Dan Adamescu nu a depus o ofertă de preluare. Într-un comunicat transmis ieri Casa de Insolvenţă.

Hotnews: Paradoxul romanilor saraci: someri trimisi la angajare se roaga de patroni sa nu-i accepte. Dintre toti somerii din judetul Arges, circa 37% primesc o indemnizatie de somaj, insa autoritatile locale se plang ca o buna parte dintre cei ajutati se roaga de patroni sa nu-i angajeze ca sa isi poata primi mai departe banii de la stat si sa stea acasa. Directorul adjunct al AJOFM Arges, Claudiu Baciu a explicat pentru HotNews.ro ca multi dintre someri prefera sa incaseze indemnizatia de somaj de 400 de lei lunar si sa stea degeaba, decat sa lucreze o luna pentru 500-600 de lei. Situatia din Arges – un judet incadrat aproape de media nationala la somaj si departe de judetele cu somaj extrem si cu numar mare de asistati social – nu este singulara, ci reprezinta, de fapt, un fenomen remarcat de-a lungul anilor si in alte judete ale tarii si care, desi s-au propus si unele masuri sau amenzi, a ramas neschimbat pana astazi. Judetul Arges este unul dintre judete tarii care, din punct de vedere al somajului se afla aproape de media nationala. Rata somajului in luna martie a fost de 6,37%, aproape de 5,58% rata pe tara si departe de judetele cu extreme unde rata somajului depaseste 10 sau 11 procente.

EVZ: Mediul privat, cocoşat de stat, face ultra-performanţă. Dacia şi Ford au reuşit să compenseze cu vârf şi îndesat scăderea dramatică a activităţii în firmele de stat. Motoarele economiei au turat în primul trimestru. Economia a accelerat în primul trimestru al anului. După o majorare de 0,4% în ultimele luni din 2012, creşterea economică a ajuns la 0,5%, în perioada ianuarie – martie 2013.
Evoluţia nesperată a fost susţinută de mediul privat. Afacerile exportatorilor, în special ale celor doi mari producători de maşini, Dacia şi Ford, au fost principalul motor al creşterii. „Majorarea produsului intern brut confirmă datele recente prezentate de Statistică, care au indicat o creştere puternică a producţiei industriale şi evoluţia bună a comerţului exterior”, spun analiştii ING Bank România. Acest lucru a fost confirmat ieri şi de Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...