5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.08.2012

Ţara autostrăzilor terminate pe jumătate, topul celor mai bune ansambluri rezidenţiale cu garsoniere, ce mall-uri se mai inchid, dar si codul Fiscal va suferi modificari majore. Citeste integral revista presei interne din 17 august 2012. 
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 06:21
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 17.08.2012

ZF: Mitul moldovenilor veniţi la Bucureşti, spulberat de statistici: 52% dintre cei mutaţi în Capitală sunt din Muntenia şi numai 20% provin din Moldova. Anul trecut, aproape 21.000 de români din provincie şi-au stabilit domiciliul în Bu­cureşti, iar statisticile arată că jumătate dintre aceştia provin din Muntenia şi numai 20% din Moldova, contrazicând percepţia generală conform căreia pentru moldoveni Capitala este cea mai căutată destinaţie de lucru şi domiciliu. Astfel, statisticile arată că în 2011 aproape 11.000 de munteni (cei mai mulţi din din judeţele Teleorman, Ilfov şi Prahova), 4.100 de moldoveni (majoritatea din Bacău, Vaslui şi Galaţi), 2.500 de olteni (din Olt, Gorj şi Dolj) şi numai 1.270 de ardeleni (cei mai mulţi din Braşov, Hunedoara şi Mureş) şi-au stabilit domiciliul în municipiul Bucureşti, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

EVZ: Ţara autostrăzilor terminate pe jumătate. Când au fost respectate termenele, porţiunilor date în folosinţă le-au lipsit diverse elemente. Construcţia de autostrăzi a rămas în umbra disputelor politice în ultimele luni, iar rezultatele încep să se vadă pe teren. Tactica amânării termenelor limită, exersată fără mare succes în luna iunie, a fost urmată de una a discreţiei. Concret, nu se mai fac declaraţii despre când vor fi finalizate tronsoanele de autostradă, iar inaugurările se fac cât mai aproape de termenul stabilit, indiferent de starea drumului. Din cele cinci tronsoane de autostradă programate a fi finalizate în acest an, două au fost deja date în folosinţă, însă nu aşa cum era programat. Pe sectorul Bucureşti- Ploieşti nu există spaţii de servicii şi nu se poate intra sau ieşi decât pe la capetele drumului. În plus, autostrada nu ajunge până în Bucureşti, ci doar până la şoseaua de centură a Capitalei.

Capital: Topul celor mai bune ansambluri rezidenţiale cu garsoniere. Preţurile similare celor din piaţa locuinţelor vechi şi finisajele ieftine au ridicat antreprenorii români pe primele locuri în topul celor mai bune ansambluri cu garsoniere. În plin avânt al pieţei rezidenţiale, dezvoltatorii se băteau în apartamente cu suprafeţe cât mai generoase care să ofere o alternativă la „cutiile de chibrituri” ceauşiste. Noile modele de locuinţe, care promiteau un stil de viaţă occidental, au fost promovate în principal de investitorii străini. Lovitura puternică dată de criză acestui segment al pieţei imobiliare a eliminat din ofertă exact aceste tipuri de apartamente. Unii dezvoltatori au reuşit să se replieze şi au transformat garsonierele în apartamente cu două camere şi pe cele cu două camere în unităţi cu trei camere. Dar câştigătorii s-au dovedit a fi tot antreprenorii români care şi-au bazat dezvoltările pe „modelul românesc”: adică, blocuri construite cu materiale mai puţin pretenţioase, apartamente cu suprafeţe mici şi preţuri cât mai reduse.

Finantistii: Ce mall-uri se mai inchid? Orase vizate: Arad, Piatra Neamt, Buzau si Suceava. Dezvoltatorul celor patru mall-uri Galleria din orasele Arad, Piatra Neamt, Buzau si Suceava nu exclude varianta ca unele dintre acestea sa fie inchise, fie si temporar, daca vor continua sa fie neprofitabile. Un raport al proprietarului GTC indica faptul ca Grupul nu poate asigura profitabilitatea unor proiecte, printre care sunt amintite si mall-urile din cele patru orase. Globe Trade Center spune ca nu poate atrage noi chiriasi si nici sa creasca nivelul chiriei, din cauza conditiilor economice. Daca mall-uri precum cel din Arad s-ar putea sa stea mai bine in privinta chiriasilor, alte mall-uri, precum cel din Suceava, au avut inca din anii trecuti rezultate slabe.

Avocatnet: Codul Fiscal va suferi modificari majore. Unele prevederi se aplica din 1 octombrie, altele din 2013. Guvernul va modifica in perioada urmatoare Codul Fiscal, potrivit unui proiect de ordonanta lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante. Schimbarile vizeaza majoritatea capitolelor importante din Codul Fiscal, de la impozit pe profit si venit, pana la TVA, accize si contributii sociale. Totodata, cea mai importanta si controversata modificare se refera la introducerea platii TVA la incasare, incepand cu 1 ianuarie 2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat Agenţia indoneziană pentru meteo, climă şi geofizică (BMKG),......
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...