5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 19.09.2012

Despre situaţia dificilă a sistemului bancar din România, privatizarea Oltchim şi un nou certificat de care ai nevoie dacă vrei să înmatriculezi o maşină nouă. Citeşte pe larg revista presei din 19 septembrie 2012.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 05:36
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 19.09.2012

ZF – Cazul Oltchim: 33 de administratori în 10 ani. Vor răspunde penal? Conducerea executivă a Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) în frunte cu directorul general care a condus compania 20 de ani, Constantin Roibu, este consi­derată principala responsabilă pentru pierderile şi datoriile care au dus la închiderea combinatului şi au făcut ca privatizarea să fie acum unica alternativă la lichidarea companiei. Totuşi, vina pentru situaţia de la Oltchim o poartă în egală măsură cei peste 30 de administratori care s-au perindat în ultimii zece ani prin consiliul de administraţie, majoritatea numiţi politic de către Guvern, care au girat strategia conducerii executive şi deciziile care au dus la înrăutăţirea situaţiei financiare, Guvernele conduse de Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta, care au amânat mereu găsirea unei soluţii pentru Oltchim şi au continuat să finanţeze din bani publici pierderile combinatului.

Capital – Dezastru bancar în România: Suntem printre statele cu cea mai mare rată a creditelor neperformante din Europa. Banca Națională a României a lansat ieri ediția din acest an a Raportului asupra stabilităţii financiare, unde face o radiografie foarte precisă și completă asupra sistemului bancar românesc actual.
Ce anume trebuie reținut: cota de piață a băncilor cu capital majoritar străin a scăzut; pentru prima dată în ultimii ani, cota de piață a băncilor cu capital românesc a depășit-o pe cea a băncilor cu capital grecesc; dacă în tot anul trecut au plecat din sistemul bancar sub 1.000 de angajați, în primele 6 luni ale lui 2012 au părăsit sistemul nu mai puțin de 3.700 de angajați.

Income Magazine: Goana după hrană – ultima criză mondială. Imaginaţi-vă că o pâine ar costa 10 lei, un kilogram de carne de pui 50 de lei şi un kilogram de morcovi 30 de lei. Asta în timp ce veniturile populaţiei rămân aceleaşi. O criză a alimentelor în anul 2012 nu va fi la fel ca foametea din 1946, când românii erau nevoiţi să mănânce papură sau coajă de copac, ci va însemna scumpirea constantă a produselor alimentare până la preţuri prohibitive. Aceasta este „foametea” secolului 21. Noua criză mondială, pe care omenirea ar putea-o traversa în anii ce vin, pe măsură ce seceta pune stăpânire pe agricultura lumii.

Capital: Vrei să înmatriculezi o mașină nouă? Ai nevoie de ”certificat de conformitate”. Registrul Auto Român (RAR) a anunțat astăzi că, începând cu 1 ianuarie 2013, pentru înmatricularea unui vehicul nou persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să prezinte un certificat de conformitate pentru a primi Cartea de Identitate a Vehiculului. „RAR informează persoanele fizice şi juridice care vor achiziţiona vehicule noi, (aflate la prima inmatriculare) de la 1 ianuarie 2013, că nu li se va elibera «Cartea de Identitate», dacă, odată cu celelalte acte necesare, nu vor prezenta la RAR şi «Certificatul de Conformitate» al vehiculului în origina”, menționează oficialii Registrului Auto Român.

ZF: Cum a ajuns Institutul Cantacuzino ca de la sute de vaccinuri să nu mai fabrice nimic astăzi. Cine sunt responsabilii? Închiderea liniilor de producţie pentru vaccinuri face România dependentă de importuri şi ex­trem de vulnerabilă în cazul produ­ce­rii unei pandemii. Mai mult chiar, efi­cien­ţa vaccinurilor de import este pusă sub semnul întrebării, deoarece nu sunt testate în România şi nu sunt adaptate populaţiei României. Până acum, Institutului Cantacuzino, consi­derat „vital” pentru România chiar de foşti miniştri ai sănătăţii, nu se înscrie pe lista obiectivelor de importanţă strategică.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet....
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...