5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 19.11.2012

România produce 50.000 de ingineri pe an dintre care puţini "ştiu meserie", statul nu ştie cât îl va costa despăgubirea foştilor proprietari şi şase maşini din zece au o daună Casco. Citeşte pe larg revista presei din 19 noiembrie.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 05:53
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 19.11.2012

ZF: România produce 50.000 de ingineri pe an, dar angajatorii spun că aceştia „nu ştiu meserie cu adevărat“. De pe băncile facultăţilor din România ies anual aproape 50.000 de ingineri, un număr suficient pentru a acoperi nevoile de pe piaţa muncii, însă angajatorii care recrutează tineri ingineri spun că, din punct de vedere calitativ, ei nu sunt destul de bine pregătiţi. Programa şcolară nu a ţinut pasul cu rapiditatea dezvoltării din domeniul ingineriei, iar companiile s-au văzut nevoite să dezvolte programe de masterat (pe cont propriu sau în parteneriat cu universităţile) pentru a facilita inserţia tinerilor ingineri pe piaţa muncii.

România liberă: Statul nu ştie cât îl va costa despăgubirea foştilor proprietari. Până la sfârşitul anului, Guvernul vrea să calculeze suma totală ce ar trebui acordată ca despăgubiri foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist. În funcţie de impactul bugetar, statul va stabili în ce măsură compensaţiile vor fi sau nu plafonate. Proiectul de lege privind limitarea despăgubirilor şi restituirilor pentru foştii proprietari va fi modificat şi va avea o formă finală abia după ce se va face o evaluare corectă a impactului asupra bugetului pe care îl va produce acest proiect. După hotărârea-pilot a CEDO din octombrie 2010, statul român a fost obligat să rezolve în 18 luni problema restituirii proprietăţilor naţionalizate în timpul comunismului. Termenul a expirat în septembrie anul acesta, dar Guvernul Ungureanu a cerut o amânare de şase luni pentru luarea unei decizii finale.

Capital: Interviu – “Şase maşini din zece au o DAUNĂ pe CASCO. Nu-mi pot explica numărul imens al evenimentelor auto”. Unul dintre cei mai importanţi şefi de companie de asigurări din România, vorbeşte pentru Capital despre relaţia invers proporţională dintre calitatea parcului auto din România şi abilităţile de şofer ale românilor dar şi despre inevitabila creştere a preţurilor pe zona poliţelor auto. “Sunt mulţi români care dau, fără să se uite, 50.000 de euro pentru o maşină însă se gândesc de două ori dacă să plătească 1.000 de euro pentru asigurare”, spune, într-un interviu pentru Capital, MIhai Tecău, preşedintele Omniasig. Potrivit acestuia relaţia invers proporţională dintre calitatea foarte bună a parcului auto, pe de-o parte, şi abilităţile scăzute ale şoferilor şi infrastructura, pe de altă parte, au generat o adevărată explozie a numărului de evenimente în care şoferii din România sunt implicaţi.

Adevărul: Sondaj – Cât va fi euro după alegeri. Economiştii băncilor comerciale, reuniţi în Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), au realizat deja o prognoză din care reiese un minim de 4,50 şi un maxim de 4,70 lei/euro în decembrie 2012, media majoritară estimând un curs de 4,55 lei/euro. Fără excepţie, toţi analiştii sunt convinşi că, dacă vor exista tensiuni politice atât de intense după alegeri încât cursul să se deprecieze masiv, Banca Naţională nu va permite depăşirea pragului de 5 lei/euro.

Capital: 10% din profesori au plecat. Restul? În ultimii trei ani, din învățământ „au dispărut“ peste 40.000 de cadre didactice. Ce cale au apucat acești oameni și ce i-a determinat să renunțe la „cea mai nobilă profesie“? Anca Radian, fostă profesoară de istorie pentru ciclul gimnazial, spune că, „e greu să arăt cu degetul spre un singur motiv. Salariul era batjocură, elevii sunt sub orice critică, în pauze nu auzeam decât bârfe. Eram convinsă că pot demonstra că se poate face ceva în sistemul ăsta absurd, așa că pierdeam mult timp căutând metode de a atrage copiii spre materia mea. La un moment dat, am realizat că îmi ratez viața încercând să mut munții din loc. Am avut o șansă și am luat decizia corectă. Am plecat.“ Șansa a constat în intrarea într-un proiect cu finanțare europeană câștigat de un ONG clujean. La câteva luni de când a început colaborarea pe proiect, și-a dat demisia din învățământ.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...