5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 20.06.2012

Economica.net
20 06. 2012
ziare_3_10774100_07040400

Capital: Topul celor mai sigure bănci din România și din lume. În ciuda faptului că își plâng expunerile mari pe Europa de Est și pe România, băncile austriece prezente în România stau foarte bine în topul băncilor cu risc de faliment realizat de Business Insider, situându-se pe zona băncilor cu un risc foarte scăzut de faliment datorită costurilor de asigurare a riscurilor (CDS) care sunt cu mult sub 500 de puncte de bază. Banca cu cel mai mic risc de faliment este US Bancorp, a cincea bancă din SUA, unul dintre câștigătorii crizei financiare mondiale. În ultimii cinci ani a raportat invariabil profit în creștere de la an la an, iar ruinele cu potenția al băncilor intrate în faliment din SUA au fost achiziționate de această bancă. Dintre băncile prezente în România, la nivel global cel mai bine stă ING Bank cu un CDS de 229.14 puncte de bază. Imediat după aceasta se situează austriecii de la Raiffeisen Bank și Erste Group

EVZ: Prinţul bugetarilor a fost numit director la Compania de Autostrăzi. A lucrat cu statul, acum lucrează iar la stat. Mircea Pop a condus până acum o firmă care a făcut afaceri generoase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Ultima dintre ele, proiectarea lucrărilor de rezistenţă la şoseaua de centură a Clujului, care acum trebuie refăcute. Are o avere impresionantă: trei vile, din care una în Italia, un Mercedes SL și un Jaguar.

ZF – Hidroelectrica: incompetenţa conducerii devine sabotaj al economiei naţionale. Trei oameni au decis că cea mai mare companie de stat trebuie să intre în insolvenţă, dar consecinţele le va suporta o ţară întreagă. Niciunul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, patru dintre ei numiţi de Guvern pe criterii politice, iar al cincilea numit de Fondul Proprietatea, nu are vreo legătură cu sectorul energetic. Cu toate astea, ei au decis că cel mai mare producător de energie din România nu mai are altă soluţie decât intrarea în insolvenţă şi reorganizarea, recunoscând practic neputinţa statului de a administra companiile strategice pe care le mai deţine.

Finanţiştii: Strainii au vandut in panica titluri de stat in luna caderii lui MRU. Persoanele juridice nerezidente si-au redus in aprilie cu peste 73% detinerile de obligatiuni guvernamentale romanesti in lei, de la 9,09 la doar 2,43 mld. lei. Romanii cu bani si-au triplat detinerile de titluri de stat in lei in interval de doar o luna, valoarea acestora sporind de la numai 2,55 miliarde lei in martie la 8,80 mld. lei in aprilie 2012. In acest fel, fuga investitorilor institutionali straini de datoria publica a Romaniei a fost aproape cu totul neutralizata, iar randamentele medii de tranzactionare de pe piata secundara s-au redus semnificativ, permitand si MFP sa se imprumute mai ieftin prin emisiuni noi pe piata primara.

Capital: Europa Centrală și de Est rămâne un El Dorado pentru industria auto. Parcul auto mic și îmbătrânit, salariile reduse și forța de muncă bine pregătită sunt principalele elemente care încă îi atrag pe investitori în Europa Centrală și de Est (ECE). Industria auto este tot mai bine reprezentată în regiune, iar perspectivele, în ciuda multor declarații sforăitoare, sunt încă pozitive. „Excluzând eventuale evenimente economice neprevăzute, ne așteptăm la o continuă creștere pentru producătorii de componente auto din Europa Centrală și de Est”, consideră Lars Stolz, partener în cadrul companiei de consultanță Oliver Wyman.