5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.04.2014

Economica.net
22 04. 2014
ziar_47876543_35449500

ZF: Topul celor mai mari 20 de chiriaşi de birouri din Bucureşti.  Cei mai mari chiriaşi pentru clădirile de birouri din Capitală sunt HP (32.000 de metri pătraţi), Romtelecom – Cosmote (28.000 mp) şi UniCredit (28.000 mp), potrivit unei analize a ZF, pe baza datelor furnizate de consultanţii firmei Colliers, din care reiese că doar 20 de companii şi bănci au închiriate în Bucureşti spaţii mai mari de 10.000 de metri pătraţi fiecare. Per total, cele 20 de firme au închiriate spaţii de circa 360.000 de metri pătraţi, reprezentând aproape 20% din birourile moderne din Bucureşti, şi plătesc anual chirii de circa 60 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

BusinessMagazin: Biocorporatiştii – au renunţat la viaţa de oraş şi la munca în corporaţie pentru a face agricultură la ţară. Matei Dumitrescu este unul dintre cei patru fondatori ai afacerii Coşul de legume, în biroul din cadrul centrului de afaceri Bucharest HUB, unde îşi întâmpină de cele mai multe ori clienţii şi partenerii. Tot acolo ajung şi multe dintre coşurile cu legume şi fructe vândute prin intermediul site-ului, SMS-urilor sau telefoanelor. Matei Dumitrescu este responsabil de partea de business to business, colegul lui, Andrei Barbu, fost IT-ist, se ocupă de producţia de pe terenul din Valea Măcrişului, iar soţiile lor, psiholog şi arhitect, gestionează marketingul, comunicarea şi relaţiile cu clienţii.

Wall-Street.ro – Gigantii internationali „sunt blocati” in Rusia: cat vor pierde in cazul celui mai sumbru scenariu. Multi constructori auto au facilitati de productie in Rusia la care vor renunta cu greu, tinand cont si de marimea pietei ruse, dar firme din IT se pot reloca usor in Romania, care deja poate fi considerata un hub regional in acest sector. Pe de alta parte, gigantii din energie sunt „blocati” in unele investitii comune cu statul rus si au primit chiar scutiri de taxe la exportul de petrol in schimbul investitiilor.

Capital: Bacșișul ar putea deveni obligatoriu. Cine câștigă și cine pierde din impozitarea bacșișului? O propunere făcută recent de patronatele din turism bulversează angajații din industria restaurantelor și barurilor

Gândul: TOPUL maşinilor de epocă înmatriculate în România în ultimul an. Pasionaţii de automobile de epocă cheltuiesc anual zeci de mii de euro pentru a-şi achiziţiona modelele preferate şi pentru a le restaura. Unii reuşesc să îşi transforme acest hobby într-o afacere. Pontiac, Packard, Auburn, Rolls-Royce sau Lincoln, în total 40 de „doamne” cu vârstă, dar şi cu stil, au ajuns în colecţiile pasionaţilor de automobile din România pe parcursul anului trecut, iar alte nouă în primele trei luni ale lui 2014. Un Rolls-Royce Phantom IV poate fi considerat vedeta maşinilor de epocă ce şi-au găsit un proprietar în ţara noastră, modelul fiind dedicat în special capetelor încoronate. Însăşi Regina Marii Britanii deţine unul. Doar 18 astfel de bijuterii pe patru roţi au ieşit vreodată pe porţile fabricilor constructorului britanic, iar din 2014 una a devenit parte a colecţiei unui om de afaceri român.