5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 24.06.2013

România va depăşi Italia la producţia de cereale şi despre problemele asiguratorilor cu poliţele RCA. Citeşte pe larg revista presei din 24 iunie 2013.
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 05:00
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 24.06.2013

ZF: Vom întrece Italia la producţia de cereale. Producţia locală de cereale, estimată la 17,4 milioane de tone, o va depăşi cu 3% în acest an pe cea din Italia, iar economia românească va urca pe locul şase în topul producătorilor europeni cu rezultate apropiate de cele din 2011, anul record al agriculturii, arată proiecţiile pe iunie făcute publice recent de Coceral, organizaţie a traderilor şi procesatorilor agricoli europeni.

Capital: Asigurătorii care vând RCA înfloresc. Dar mai plătesc? Pe hârtie, prima parte a lui 2013 a fost cea mai profitabilă perioadă din istoria recentă a asigurărilor RCA. În practică, problemele sunt din ce în ce mai multe şi mai grave. Care este sursa acestei anomalii? Cu o autoritate de supraveghere nefuncţională, cu un număr de contracte aflat la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, cu o frecvenţă a accidentelor din ce în ce mai mare şi, nu în ultimul rând, cu o primă medie mai mică decât în toată perioada dintre 2007 şi 2011, societăţile de asigurare au reuşit performanţa de a-şi creşte profitabilitatea pe zona RCA.

ZF: Google Bucharest SRL a declarat anul trecut venituri de 2,5 mil. euro, dar agenţiile de publicitate estimează venituri de 15,3 mil. euro.  Google Bucharest SRL a declarat anul trecut afaceri de 2,5 mil. euro la Registrul Comerţului, în timp ce veniturile companiei sunt estimate de agenţia Initiative Media la 15,3 mil. euro. Google Bucharest SRL, companie deţinută integral de gigantul american care domină piaţa globală de publicitate online, a raportat anul trecut la Registrul Comerţului o cifră de afaceri netă de 11,2 mil. lei (2,5 mil. euro) chiar dacă veniturile firmei de la clienţi din România s-ar fi apropiat, conform unei raport al agenţiei Initiative Media – parte a grupului Lowe – de suma de 16 milioane de euro.

Capital: Ce frânează creșterea pieței serviciilor medicale private în România. Acum cinci ani, calculele operatorilor privați privind valoarea pieței de servicii medicale în 2013 ajungeau undeva la 650 de milioane de euro. Chiar dacă în România, piaţa serviciilor medicale a cunoscut o dezvoltare puternică în ultimii ani, valoarea nu se ridică la estimarea amintită, iar operatorii se feresc acum de investiții mari, din cauza impredictibilității legislative.

România liberă: Preţul “spot” al energiei, sub cel al Hidroelectrica în coşul reglementat. Preţul energiei electrice tranzacţionată pe piaţa spot a scăzut cu 32% într-un an, până la 121,6 lei/MWh în mai 2013. Presiunea regenerabilelor a dus preţul pe bursa OPCOM sub cel impus de ANRE companiei Hidroelectrica (125 lei/MWh), cel mai “ieftin” producător pentru coşul reglementat. Pe piaţa spot sau “piaţa pentru ziua următoare” (PZU) tranzacţionează energie companiile care au nevoie urgentă de electricitate pentru a-şi acoperi consumul sau companiile care au exces de energie şi trebuie să o vândă rapid. Tranzacţiile şi cantităţile de energie pe piaţa spot au crescut semnificativ în prima parte a acestui an iar preţurile au continuat să scadă (121,6 lei/MWh în mai 2013 faţă de 178,8 lei/MWh cu un an în urmă). Piaţa spot acoperea în mai anul trecut aproximativ 20% din consum, în timp ce în mai 2013 procentajul a ajuns la 32%.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
Un număr de 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 35.000 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Agenţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură ...
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România se află pe locul 66 în lume și pe locul al patrulea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin ...
Spania va acorda până în 2023 subvenții de 800 de milioane de euro pentru cumpărarea de autovehicule electrice
Spania va acorda până în 2023 subvenții de 800 de milioane de euro pentru cumpărarea de autovehicule electrice
Sâmbătă va intra în vigoare în Spania subvenţia pentru achiziţionarea de vehicule electrice, a anunţat Ministerul ...